[新手/穿越]執房嗰時搵返部Sony Ericsson推蓋手機

1001 回覆
170 Like 40 Dislike
LM
10.

縱然閉上雙眼,我仍能感覺到今早的陽光格外刺熱,甚至有一種悶熱的感覺,鼻子也癢癢的...

「嘩!搞乜!?」

母親放大的臉把我嚇壞了,她竟然在探我的鼻息,還壓着我半邊身體,怪不得這麼熱!

「我叫左你好多次喇,一啲反應都冇,驚你死左啊!有冇唔舒服啊?」

「琴晚訓唔好姐,依家幾點?」

「七點半喇,再唔起身真係遲到㗎喇。」

我立刻起床,鏡中的少女比昨天好看多了,一頭清爽的秀髮節省了不少梳洗時間,我正式宣佈:以後可以多睡15分鐘。

8:00 a.m.
安全達陣。

踏入課室,全班看着我,鴉雀無聲,然後——

「嚇死人咩,以為係梁sir啊!」
「我未做完grammar in use啊,有邊個識做?」
「收數學簿!後面快啲傳上黎!」
「學校旅行回條傳比我啊!」

我好像從未存在過一樣,時間再次運行。

看到允健和清清一起坐,我才想起調位的事。我的新座位在中間近窗那行的第三排,同桌是全班最肥的肥仔,姚卓行。

卓行絕對不是惹人討厭的死肥仔,他是個有個性的肥仔,人稱冷面笑匠,還是個有問必答的學霸。

肉肉的雙頰是我對他最深刻的印象,絕對是一眾姨媽姑姐看到後便不能自拔、愛不釋手的臉。肥仔十分整潔,他每天都會帶體育服更換,好讓他在午息時可以盡情打籃球。更厲害的是,肥仔眼界神準,身手出奇地靈活,同學都爭着和他組隊,可謂打出了一片天。這是昨天肥仔親口告訴我,還得到前方謙少的認證。

我是很相信他說自己整潔的部分,至少昨天一整天也沒看過他大汗淋漓拿着泛黃小手巾擦汗的樣子,午息回來後依然很清爽,沒有汗味。

仔細看他的臉,會發現他的眼睛很美,外雙眼皮下偏啡色的大眼珠,好像會說故事一樣,是真誠的目光;雖然鼻頭肉感十足,卻意外地擁有高挺的鼻樑;一排亮白的牙齒藏了一對小虎牙,所以我會說他很可愛。

所謂潛力股。
我睇緊嫁 唔好比佢停
好感動 晏少少up多篇,今晚繼續寫
啲中學回憶返哂嚟 同一個年代睇得特別投入
好掛住中學時代
11.

「剪左頭髮?」

肥仔抬頭看我一眼,便繼續沉醉在他的數字世界。

「咁勁嘅,咁都留意到?」

我還以為男生永遠看不出女生髮型上的改變。

「傻嘅先會睇唔出。」

肥仔一臉無奈,我禁不住笑了。對呢,本來及腰的長髮現在只剩下一條小馬尾。

「sor,係我白痴。」

我放下書包,拿出數學簿,拍拍前面的同學,示意讓她傳出去。她向後伸出左手,卻堅持不回頭。

「都睇得出。琪姐做緊英文啊,咪搞佢啦你。」

「咁留意人做緊乜,肥仔係咪鍾意左人!」

「我夠知你剪左頭髮。」

「唔通你...都鍾意我?」

我裝作害羞,一邊把數學簿交到琪姐手中。順帶一提,陳麗琪是我們班的大家姐,很照顧同學,就是成績不太好。

「...」

我深信肥仔翻了他人生中最大的白眼。

與此同時,梁sir霸氣登場。

「遲啲秋季大旅行,六個人一組,比你地自己分組喇,第二個小息前將分組名單寫好,男班長收齊拎落教員室比我!」

全班起鬨,七嘴八舌的討論分組,用老師的話來說,就是吵得在走廊也聽到我們的叫聲。

允健和清清立刻轉過身來,我們交換了眼神,我指着身邊的肥仔和琪姐,他們點頭。

「肥仔、琪姐,同我地一組丫?」

「無所謂。」
「加埋謙少啦,你地三個嘛,啱啱好六個人。」

人稱謙少,是他在跑online的名字,剛升上綠飛鞋(順帶一提,我只是紅拖),年紀輕輕算是混得不錯,班上等級最高就他了,全名王浚謙,琪姐的同桌。

「成交!」

我跟允健打眼色,他舉起「ok」手勢,輕鬆完成分組。

「好喇停喇,你地小息再分組,依家打開數學書Ch.5...」

不知為何,我有一點期待這個秋季大旅行。
12.

一天易過又食lunch,今天我們還叫上肥仔、琪姐和謙少,老地方權記,談一談我們的秋季大旅行。

「其實我地去邊?」

謙少抓抓他自然捲的短髮,我好像沒有說過,他長了一張小狗的臉。

「F.1近近地,去大棠燒野食啊!你有冇簽回條㗎?」

琪姐一手拿起六對筷子,放進熱茶裡清洗,還白了謙少一眼。

「一睇就知佢琴晚掛住跑,冇睇過通告啦!芯姐,你地真係要搵佢入組?」

「你地唔係波友黎㗎咩,謙少,肥仔要拋棄你喇!」

「我地最佳拍檔,佢點捨得。咁我地分組黎做乜姐,要買燒烤野食嗰啲?」

「蠢唔晒。」

肥仔為謙少留下了相當友善的評價。

「唔一定嘅,野餐都得,一人整一樣野食囉!」

「允健你識整野食?」

清清臉上寫上「崇拜」二字,看來戀愛的幼苗已經開始萌芽。他們該好好感謝我成熟的靈魂,這棵幼苗就由我來守護吧!

「唔太識喇,要阿媽幫手,整啲簡單嘅就得...」

「咁都係燒野食啦,旅行前一日約埋去買野食咪得!」

「我by琪姐,秋天燒野食最開心,我地分開三組,允健同清清買蔬菜同丸類,我同肥仔買肉類,琪姐同謙少買其他燒野食要用嘅立雜野﹑燒烤叉嗰啲,OK?」

「K,就咁啦,男仔做咕喱,女仔諗下買咩,唔好買太多,費是食唔晒。」

此時,餐桌上放着六碟干炒牛河,本日精選學生餐包熱飲只需$25,凍飲加$2,另外送六碗湯,青紅蘿蔔煲瘦肉,雖然只是味精湯,還是便宜到不行。

肥仔已經忍不住開動了。

「肥仔,你有無諗過減下肥,我睇好你㗎!」

「你有無諗過增下高,我都睇好你㗎!」

「我會高到161㗎!」

「你又知?」

「我...估我會。」

我心跳加速,還被口水嗆到了,咳了兩聲,差點就說錯話!

「你睇你,講完自己都心虛啦!」

「車!食野啦你,肥死你啊!」

肥仔專注於眼前的牛河,有一秒,我看到他靦腆一笑。
Lm
風間巴 我有睇你之前寫嗰個純愛故
我果個好悶 你呢個精彩d
快d 寫
多謝支持 我會堅持日日update㗎 應該會寫得幾長 希望有人繼續睇
13.

終於來到秋季旅行的大日子,這也是我們1A班第一次班活動。同學們很早就來到班房,圍了不同的圈子聊天,談論彼此的衣着,難得一天可以穿便服,看得出大家都花了不少心思打扮。

允健和清清一早來到,允健穿了藍白間長袖T-shirt,配上黑色長牛仔褲,比穿卡通Tee的男同學多了幾分成熟感;清清則穿了白色淨色T-shirt,有蕾絲花邊作點綴,配上淺藍色運動長褲,十分可愛。

他們說起昨天買食材的事,說得眉飛色舞。

「琴日佢係咁夾啲丸,好似唔洗錢咁,唔係我阻止佢,大家今日食丸飽。」

「咩喎,人地唔知預幾多嘛!」

「所以,我幾重要呢你話。」

「係喇,無左你唔得添啦!」

清清的聲線比平常高了兩度,亳無疑問,她在撒嬌。才一個星期,我已經感受到他們之間流動着一股旁人無法進入的氣場,看來他們渡過了一個愉快的週末。

「咁芯言呢?你同肥仔買成點?」

「無啊,原來肥仔同我住同一個屋苑,去左附近個街市,好快買完啦!」

「唔見你拎野返黎嘅?」

「我講左話一人拎一袋㗎,係肥仔話佢拎就得。」

「Wuuuuuuuu」
「Wuuuuuuuu」

「Wuuu晨早流流有咩八!講埋比我地知啦!」

謙少一蹦一跳的走過來,圍着我的枱,一臉興奮。

「你就唔啱啦,咩都比晒琪姐拎,學下你好兄弟man啲先得㗎嘛!」

「清清此言差矣啊,琪姐有人車返學,我先叫佢拎咋,我住得遠嘛。」

「琪姐你屋企好有錢㗎?」

「唔係啦,老豆知我今日學校旅行,返工順便車埋我咋嘛。」

「都話我無辜㗎啦!」

他們幾個打打鬧鬧,我則把電話放入櫃筒裡偷偷發信息給肥仔,對了,他也是人仔台。

「肥仔訓醒未?洗唔洗落黎幫你拎野啊

「唔洗啦,嗰少少野==」

「去到邊啊咁XD」

「就到」

「9點50分喇,行快啲啦

「-_-」

「到未姐?」

「1分鐘可以行幾遠啊小姐?」

「都叫你減肥㗎啦XD」

「你增高我咪減肥」

「=3=」

秒覆。
如果可以出多啲文就好
會想我一次過出多幾篇定每日出一兩篇啊
聽日後日我都有野做 一得閒我就會寫文㗎喇
不過有人追緊故好開心
加速寫緊㗎喇 多謝支持
等緊你個故架
可以比下意見我㗎 另一個好重要嘅角色都未出現 敬請期待
我覺得還好 個flow岩岩好啊
星期六我就好得閒寫野喇
通常逢星期幾更新一次?
寫左兩日咋其實 本來想日更 但我發現真係有啲難度 盡寫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞