[新手/穿越]執房嗰時搵返部Sony Ericsson推蓋手機

1001 回覆
170 Like 40 Dislike
強行加軒叔既歌入去
我都覺 成日都好掛住以前 依家連whatsapp都好少用
mk年代 利申玩得好渣 啲fd起碼玩到波鞋
呢兩篇真係一早寫好左 聽住軒叔啲歌寫文就加埋入去
Live左
好青春
曾經青春過
11點更文
留名 青春
我部w595推蓋機都仲喺到
16.

好像自中學畢業以後,便沒有這樣一大群人去郊野公園玩集體遊戲bbq。爬過一段斜坡和樓梯,來到燒烤的場地。年輕的好處之一,跑上樓梯還不會喘氣。燒烤爐在兩側,中間一大片草地,我們已經逼不及待想跑兩圈。

「兩組同學share一個爐,我、陳sir、何sir、Miss Tang同兩個TA會輪流過黎幫手你地起爐,唔好自己搞,等到我地過黎先。」

兩大班同學應聲散去,除了我們班,還有普通班的C班,其餘三班則去了場地較大的蝴蝶灣。

「不如我地同C班女神組share個爐啦,機會難逢啊!」

謙少提出這個主意,我們也沒有意見。普通班人比較少,只有30人,分了五組,我們精英班40人,分了七組,換言之,我們班其中一組需要和C班合爐。

「唔好意思啊,可唔可以同你地part爐呀?」

我們派出允健去問問C班的人,其中一個女生看到他好像有點激動,立刻答應,看來清清的情敵不少。

果然,清清眼中閃過一絲不滿,不過還是友善的跟對方打招呼。

「Hello!我係清清,另外有芯言、琪姐、謙少同肥仔,可以點叫你地啊?」

清清甜美的笑容絕對不比這三個女生遜色,她還有意無意的搭着允健的肩。

「我係阿Ling,佢地係Jessie、Zoe,搬緊野食過黎嗰兩個男仔係阿俊同小軒子。」

「小軒子?」

何寶軒,高中三年的同班同學,中四時當了一個學期的同桌,從此成為老友鬼鬼的好朋友。原來我們是中一的時候相識,我竟然毫無印象,還是我悄悄改變了歷史呢?

「同佢相處落你就知我地點解咁叫佢㗎喇,哈哈!」
17.

為了今天燒烤,我們都沒吃早餐,餓到不行,所以不消一小時,已經吃了一半的食物。

時間尚早,我們決定先玩一會,再吃掉餘下的食物。

而增進友誼的最佳遊戲,必定是——

「True or dare!大家識玩㗎啦,重覆轉到同一個人要再轉過,無問題就開始!我轉先我轉先!」

帶領遊戲的Jessie是一個陽光型女生,一身健康膚色,長得也高,目測165,很擅長帶動氣氛,亦是唯一一個聽到謙少的無聊笑話後能給反應的人,對此我相當佩服。

「Wuuuuu第一個係...允健!True or dare?」

「True!好似穩陣啲...」

「你咁諗就錯喇,哈哈!不過我地由淺入深先,請問,你鍾意嘅女仔係唔係呢個圈入面嘅人呢?」

允健的臉一下子變紅了,不敢正視我們。

「係...」

「咁細聲,大家聽唔聽到先?」

「聽唔到~~」

「係!係呢到!」

允健鼓起勇氣叫出答案,不經意地看了清清一眼,便立刻轉動瓶子。

「下一個係...謙少!True or dare?」

「係男人就應該揀dare!」

「咁...你扮狗叫啦!」

「喂!你識唔識玩㗎!」
「扮狗叫要咩膽量,你講!」
「汪!汪!我叫比你聽又點話。」

肥仔面無表情的吠了兩聲,惹得我們一邊大笑,一邊罵着允健說的所謂dare太弱了。

「呢啲咁簡單嘅我謙少不屑一做,不如Jessie幫我諗下啦,咩都得!」

不用腦想也知道,謙少對Jessie有興趣,想博得紅顏一笑吧!

「Ummm...咁你去搵我地班紅姐,同佢講:肥婆,燒隻雞翼比我食!」

「黑面神紅姐?」

謙少面有難色,看來只能在美人面前出糗。
18.

毫無懸念,謙少被罵得一臉屁,手臂吃了紅姐一掌,過了十分鐘紅印依然清晰可見,雞翼當然也是沒有的。

Jessie笑得上氣不接下氣,在另一種意義上,算是獲得女神注意了。

「下個下個!係...Zoe。True or dare?」

Zoe是個跟Jessie完全相反的類型,一直只是專注於燒烤,話很少,臉上彷彿寫着「我不高興別惹我」,顯然謙少在她面前也不敢耍白痴。

「True。」

「唔知...你有冇意中人呢?」

「有。到我轉?」

「係,請轉。」

快,狠,準。

然後,瓶口指向小軒子。

「Errrr...true...」

他是柔弱型男生,比嬌小的清清看起來更弱不禁風,聲線比女生還要溫柔,難怪他被叫作小軒子。

「你鍾意男仔定女仔?」

「緊係...緊係女仔啦!」

「毫無說服力。」

Zoe的一句話震懾了大家,小軒子漲紅了臉,卻不敢反駁,像一個被大人拆穿了謊言的小孩子,我好想摸着他的頭安慰他:不要緊,往後,你會用你的高中生涯來證明你比直男還要直。

「下一個...阿Ling...」

「True啦,點啊想知咩。」

「我唔知問咩喎...」

典型mk妹,T-shirt,爛短牛,黑絲,沒有補充。

「我問我問!拍過幾次拖啊?」

清清出招了。

「...三次。」

「嘩!我以為你無拍過拖添~」

才怪,清清露出得意的笑容,十分滿意她的答案。這些戀愛八卦事一傳十十傳百,阿Ling就會變成一個經驗豐富,飢不擇食,甚至一腳踏兩船也試過的玩家。

True or dare,也許是所有緋聞和八卦的源頭,正所謂「呢到講,呢到散(開去)」。
我都係 keep起晒啲舊手機
係青春嘅氣息
每次追親呢類故,都發現自己白過左整個中學生涯
點解咁講
中學真係純真美好嘅時光期待你繼續出故呀
的確多謝支持
正評!
樓主加油!
繼續作好故
短牛加黑絲
無論以前定依家都覺得好柒mk
每一個正評留言都係我寫文嘅動力
不堪回首 誰沒mk過 秋冬天清一式都係咁着
支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞