[新手/穿越]執房嗰時搵返部Sony Ericsson推蓋手機

1001 回覆
170 Like 40 Dislike
+無回憶......
係咪唔會再有跑online軒少
好睇
始終會講㗎 不過故事無咁快完 好似係
睇下故感受下 其實中學大部分時間都好平凡 成玩人打打鬧鬧㗎咋 同學都好低能
你講故事個謙少 佢會再出現㗎 只係同主角佢哋唔同班未出現
三文魚絲
Cd rom出黎留個名
一講情歌王真係好有畫面 嗰陣最鐘意睇個mv
嗚哇真係好青春 然而中學一啲曖昧嘅回憶都冇
卓行應該記得芯言之前喺旅遊車上唱過春秋
所以發現芯言有古怪
留名 新讀者追左2日終於live
好睇 支持
硬係要刺激一o的唔想記得返o既野咁。
你好o的, 22歲返12歲,這是年青的褔利!
如果要我由44歲突然返到14歲我驚我會即時心臟病發。 好多野受唔起o既,未必係個body, 而係個老靈魂。
n多唔想再憶起o既野, 一旦失控, 就會如昨天發生一樣, 時空再交錯但靈魂沒變,在成熟老屎忽及幼稚思維的過去中穿插,很易精神錯亂。 一大堆愛恨情仇返番去你面對從新選擇,盡管你唔care什麼butterfly effect .
但內心敢不敢去再次掙取或是切底破壞自己本來已久久封存的過去? 再演一次當作回味易些,要用老屎忽去重新活一次,那就是失去了青春的意義。什麼? 一個4x歲的屎都鬼裝在一個14歲的body上回去初中雞生活,那不是戰無不勝食女無數仲可以做埋股神。。。Orz
看著當天的女神, 說實話是動心還是不服
,連自己都分不清楚,幾十年的老屎忽生涯什麼天香國色沒見識過,如不是變童的話心理上很難會對一個死靚妹動真情。
如此dirty o既靈魂真的要把自己的青春回憶污染嗎? 吃掉過去的女神,還是保留失去已久的純真那個才是真正重要?
還有,改寫了的命運, 那就等同對不起今天跟你一起的所有人,包括兒女。 也推番了過去幾十年自己的努力,付出,血汗,改變,以及人和事。
在由知道怎麼再活一次之前, 這種思想鬥掙,那怕已經十分痛苦。
明明看見那層經十分醉倒的笑臉,雙腳還沒自主的走前,內心已經十分內疚,明明有著必殺o既技能卻會覺得自己很嘔心。

突然間刺激起,原來我還是那麼在呼層經的那個她,但我很清晰明白,我執著的只是一個記憶,層經是真,卻煙消雲散。而現實中,那個她可能早已變得完全不再認識。不如不見!
多謝支持先
其實記起中學更多係一大班人嘅回憶 小息放學一齊溫書一齊玩 好懷念
yup u got it 所以後來佢就知芯言係穿越咗
多謝支持
所以故事只能係故事 只係幻想what if回到過去會係點 我相信無人可以冷靜或者好理性咁分析 改變定唔改變 點揀都會後悔吧
其實過去嘅人同事只可以let it go 偶爾懷念就好 依家各有生活 就無需打擾 都唔重要了
好睇,見到其他人既中學生涯咁精彩,再回頭望番自己嗰段日子

真係由細到大都唔知自己做緊乜鳩
現實係唔知做緊乜嘅時候佔多 表示到依家都好迷茫
晏啲更文
搞到我搵春秋黎聽
聽住睇更有feel
但係我睇呢個故仔嘅時候又冇咁愁
少少都有嘅,但唔至於好似首歌咁樣
可能我已經冇乜感覺,磨練到個人都冷血咗
我focus係肥仔同主角開頭曖昧嗰啲情節多啲
咁的確無春秋個種心痛 卓行同女主只係不確定彼此感情嘅糾結
65.

我們還是走回家,還是默不作聲。

我從沒覺得獨處是一件尷尬的事,可是現在,任我在腦中怎樣搜索也找不出可以說出口的字。不像下午那麼匆忙,我們走得好慢好慢,他刻意遷就我的步伐,長腿一小步一小步的走,視線看着地面。他沒有拿出電話,我也不敢。

鈴——

電話的鈴聲劃破寧靜,我掏出電話,是家中來電。

「喂。啊...我唔記得咗打返嚟。嗯...行緊返嚟,20分鐘到啦我諗。係喎,一陣會再出去食糖水。得喇...係啊有人送啊,放心啦,返嚟再講。」

呼呼風聲,細碎的腳步聲,有節奏的呼吸聲,唯獨沒有人願意開口說話。就這樣走了一小段路,卓行突然偷笑幾聲。

「你無啦啦笑咩啊?」

「我好似無話送你返去喎。」

他擺出思考的模樣,用眼神向我投來問題。

「偷聽人講電話咁無品㗎。」

「我企係你隔離咋小姐,好難聽唔到。阿媽驚你太夜返?」

「係啊。你咪唔好送囉,唔好返屋企喇你。」

「鬼叫我哋住得近咩,唔送唔得啦。」

「咁如果我哋住得唔近呢?」

「我係咪應該答點都會送?」

「哈哈,無標準答案㗎喎。」

「咁啊,送啦點都送啦。」

「越嚟越虛偽喇你...」

他笑而不語,氣氛一下子緩和了,開始說起一些日常的瑣事。

「謙少約我假期一齊溫書,你一唔一齊啊?」

「吓?謙少喎,佢溫書㗎咩?」

「高中點都要認真啲嘅,佢都想入大學㗎,話想讀PE喎。」

「咁又係...高中係另一個世界嚟...啊!」

我終於意識到非常重要的問題——讀書。

穿越回到中一,學的東西基本上還懂,即使忘了也比較容易上手,但來到高中,先不說那些對人生毫無幫助的數學公式,我選修的是理商科目,一想到periodic table,還有bal不到的balance sheet,我就頭痛了。

「突然大嗌嚇死人咩...」

「溫!我要溫書!預埋我!」

希望這段穿越的插曲不會影響到我將來成為大學生,唉。

「都知你唔識㗎喇...時間再約,可能過兩日啦。」

「嗯...」

不想深究他的說話,現在滿腦子都被學習的難題填滿。兩個月以來第一次覺得,穿越是種不幸。

「你洗唔洗咁愁啊?」

他有點幸災樂禍的看着我,口中說着問候的話,臉上卻掛着不懷好意的笑容。

「你唔明㗎喇...」

「可能我明呢。」

我看着他堅定的眼神,有點哭笑不得,明明就不會懂,還一副自信的模樣,讓人很想相信他。

「或者有一日你會明嘅,哈哈。」

我知道他的好意,他是真心的不想看到我難過煩惱。有些時候,並不需要真的有人懂,而是有人願意去懂你就好了。

「一定會有呢一日。」

他難得地笑得燦爛,向我揮手,然後走進大廈。

「一陣見。」
live咗...

推!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞