[新手/穿越]執房嗰時搵返部Sony Ericsson推蓋手機

1001 回覆
170 Like 40 Dislike
不經意準時send(?)
我都好想睇返 但我以前del晒竟然
人地問起咪話唔覺意 係咩
明明自己勁緊張就變左做對方太敏感 諗多左
2359分打定
0000分準時send出
不過都係會塞晒send唔到 park
我係用walkman 手機橙色
48.

踏入十二時,按下發送鍵。

總有些時候,會出現網絡大塞車的現象,例如是除夕夜和平安夜。看見訊息在寄件箱遲遲未發出,內心不免有些焦急,彷彿00:01聖誕節就已經過去了,莫名的執着。

震動,電話不斷傳來震動。

「寄件者:卓行
時間:00:00
聖誕快樂

這是我收到的第一份聖誕禮物。

「好準時喎

「你遲左喎但係」

我看一看訊息發送的時間,剛好遲了一分鐘,但聖誕節並沒有因此而過去,反而來得剛好。

「爭網絡爭唔贏:(」

「要預早幾秒㩒發送先得㗎嘛」

「計到咁精準-v-」

「想做第一嘛~」

「小學雞-.-」

零時零分是種執着,第一也是種執着。

小小的收件箱容不下太多人,亦總有先後次序,第一才有第一的意義。

短訊有它的價值,可能是$8,可能是$0.5,內容才會有長度,有輕重,免得淪為不值一看的罐頭訊息。就像寄一封信,拆開,回信,總得花上時間和心思。

這一晚,我們寫了很多封信,直到他捱不住睡着了。然後我又重新看一遍,一封又一封,很想把這些無聊至極的對話刻進腦中。

暗黑的房間內,只有一點光閃動着,好比窗外屬於城市的光,這點光屬於一個故事,提早迎來結局篇的故事。
無記錯walkman係咪可以搖一搖就轉歌 好鬼勁
sony Ericsson都無埋啦
最後一部hit嘅㩒制電話應該真係W995
跟住有兩年過渡期興啲有筆嘅touch screen電話
然後就iphone玩曬

不過真心覺得㩒制電話年代到iphone興起之前人同人嘅關係最好
send sms永遠唔知對方睇咗未,等人覆個過程好似等收信咁期待
後來peoples有8蚊10000個同台sms, 幾乎無人唔用佢
我最後一部都係995 紅色
我記得我用S500i之後就已經係Lg嘅touch mon send msg都唔再係喺收件箱一個一個msg咁 而係對話形式 係就係好方便 但真係無左睇信嗰種感覺
有啲野變得太過容易 就會唔識珍惜
啱啊 個個都peoples勁抵玩 阿媽比月費 嗰$8仲係我自己比
中學既戀情好令人懷念
今日繼續追post, 真係令我諗返好多回憶

特別係"終於可以換上比較漂亮的冬季校服"呢種興奮心情, 我到而家仲記得
好單純嘅鍾意對方 唔洗考慮咁多嘢
仲要着埋冷衫
live 咗
不過好好睇
多謝支持 呢幾日up得好慢
慢啲但故事好睇 我唔介意
見住你個故愈黎愈多人睇都登你開心
一路睇呢個故一路個腦都播住陳奕迅首"粵語殘片"

想想那舊時日子 像褪色午夜殘片
任何情節 今天多一種意義
現時大了 那種心跳難重演
極爆裂場面想再遇確實靠天意

屌 我已經變成老屎忽喇
呢2日個腦好似便秘咁 我會努力
我嘅忠實讀者
Live 左
天水圍區睇得特別有feel
一個唔小心就live 左
一路睇一路回憶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞