[8日7夜][多圖多字] 京都大阪獨遊之旅

536 回覆
92 Like 11 Dislike
DAY 5 繼續

離開竹林, 出返去就係嵐山大街, 準備開餐!

三忠豆腐 - にしんそば 鯖魚SOBA
(其實我都唔知係咪鯖魚 )
勁抵屌, 條魚咁大條, 都係500YEN喳

味道仲要唔差, 係咁凍既天氣食碗熱辣辣既蕎麥麵真係好正

古都芋本舖 3種口味雪糕 好似300YEN左右
我係覺得佢中間培茶味雪糕比另外兩種出D

另外2隻無咩味

行左入LAWSON買炸雞食, 柚子味炸雞

嵐山大街

驚現鬼佬人力車企街
(要大放先見到有個外國人企係對面)
唔知收費會唔會貴D呢?

飄移?

山下一群鵝, 噓聲趕落河
落河捉鵝醫肚餓, 食完番歸鋤老婆
其實佢地真係搵緊食

嵐山渡月橋

渡月橋側邊有D石凳比人坐, 因為比人坐哂
所以我同左一位外國女士SHARE一張石凳

再一次進行交流, 佢黎自羅馬尼亞, 叫ANCA
28歲, 係日本讀書, 讀日本文化
佢仲有個男朋友係羅馬尼亞等緊佢.....
我已經約左佢下次佢黎香港要一齊隊啤ALL NIGHT LONG
BTW 佢仲請我食橙, 好甜, 甜到入心

行左幾日路, 行到爆鞋

去個時咁岩係京都嵐山花燈路2016, 5-8點亮燈
因為自己一個, 所以無去到竹林影相
應該勁靚(有D後悔無去到)

日本妹

個天開始日落, 吹住風真係好舒服

呢條橋我覺得比渡月橋靚

待續......
好耐冇睇遊記睇到入神

多謝你
D燈好明顯就係擺足咁多日啦

我個時唔知呀MA
巴打你去常光寂寺無咩人咁好既,我果陣勁多人,基本上每張相背景都有人

係呀...個場真係無咩人...
加埋我, 我諗得5-6個人左右
可能因為過左睇紅葉最佳時間
所以D人都唔入場睇
不過咁先好, 唔洗同人逼
鐘意點影就點影
行行下又可以坐低沉思又唔驚阻到人
毒遊真好可以點就點

可以行下停下唔洗就人
秒速相認

咁都認到, 我都未開始點POST相

我到而家都諗唔明佢點認得出我
早兩個月我都獨遊左京阪

絲打唔出遊記分享下?
廣川咁出名,你竟然唔知

你個名
between, 間野多人到唔想排

其實我地本身都無諗住食廣川
只係咁岩同韓國仔都想食鰻魚飯先上網Search到呢間...
之後我地都特登早粒半鐘去排
去到都已經排到第5,6枱
但多數都大陸人/香港人食
我都好鐘意京都,已經去左6,7次,睇人地京都人放假去邊跟住去睇個啲地方,係京都四圍睇景都一流,無伏,樓主加油,追緊你個post

去過咁多次 好有錢呀好羨慕
我本身都鐘意睇景所以先會再揀京都
btw多謝你追post
上次去嵐山有坐船,好好玩睇景一流

幾錢呀? 係咪要包船定係可以單買一張張飛?

4100YEN 有d貴同坐2個鍾
好似1個鍾開一班,夠人就直接開

坐2粒鐘?
係船上面坐2粒鐘架船漂流成個嵐山?
btw4100Yen係一個人?
上次我有都有食三忠豆腐既蕎麥面,但朋友話唔好食 話蕎麥面應該係凍食,變左熱食唔好味
等睇玄事件. 同遇到靚女事件

既然有人想知, 咁我就分享下啦
話說我6月去左一次伏見稻荷神社
本來一開頭係無打算去呢個神社既! (因為個fd唔想去)
咁去前一晚就發左一個夢
個夢境係我召喚左2隻白色狐狸出黎, 我地一齊行路(個畫面好清晰)
(佢地伴住我行)
我地不斷向前行, 要直上去一個好遠既地方
之後去到目的地, 2隻白色狐狸就面對住我笑
然後就係我面前跳起消失左
咁去到第二日朝早, 我上網Search點樣去伏見稻荷神社啦
睇到伏見稻荷神社個簡介, 原來個神社守護神係狐狸
本來唔想去, 突然覺得一定要去望望!
之後由山底行上山頂一d都唔喘
(我平時係香港行一陣樓梯就已經會好喘既人 )
仲愈行愈舒服, 條氣愈行愈順...有冇人可以話我知發生咩事
拿...利申先, 我係山上面係無見到有狐狸
最後得我自己一個係上面既時候,
我對空氣講: 你地係咪有事搵我? 我黎左啦~
但只係聽到有烏鴉 鴉鴉鴉咁好大既叫聲
咁樣算唔算係一件好玄既事?
D相死哂圖咩料
個holland.pk網死左?
係咪應該重新開post
好辛苦先8頁...又要重新黎過
秒速相認

咁都認到, 我都未開始點POST相

死圖

坐2粒鐘?

架船由JR龜岡塔到渡月橋附近
4100Yen一個人
http://www.hozugawakudari.jp/access 睇佢官網介紹放便D

坐2粒鐘?

4100Yen一個人
http://www.hozugawakudari.jp/access 睇佢官網介紹放便D

咁去前一晚就發左一個夢
個夢境係我召喚左2隻白色狐狸出黎, 我地一齊行路(個畫面好清晰)
(佢地伴住我行)

你應該用日文講
好在無事啦而家
琴晚真係嚇撚死我, 咁辛苦出到第8頁
個Up圖網無啦啦死撚左 之前d圖死哂
DAY 5 繼續

入夜後既嵐山駅

Neon Lights

SORRY 唔小心影到學生妹腳

自拍下

好靚呀可?

點解渡月橋本人咁似………

小蘿莉

見到4個學生妹食嵐山駅門口間烏冬
我都叫碗黎食 真係勁好食, 好彈牙D烏冬

時間差唔多啦, 大約6點30左右
係時候去浸下有名既嵐電足湯

好舒服呀, 尤其係行左咁多日路…

浸完都係時候走啦! 其實先得7點30左右
但入黑既嵐山如果無燈祭D燈, 真係幾恐怖!
所以我都決定早D返去京都站先啦!
(其實係覺得自己一個係嵐山好寂寞 )

行過見到有紅豆鯛魚燒
未食過咁足料既鯛魚燒

待續......
上次我有都有食三忠豆腐既蕎麥面,但朋友話唔好食 話蕎麥面應該係凍食,變左熱食唔好味

蕎麥面應該係有唔同食法
我6月去食過一間手打蕎麥面餐廳
佢一個SET都有3個建議食法
但我都係鐘意食熱個方法多D
利申: 唔鐘意食壽司卷, 魚生, 生冷野

坐2粒鐘?

4100Yen一個人

好貴, 我自己一個唔會搭
除非係同屋企人, 我先肯洗呢D錢

咁去前一晚就發左一個夢
(佢地伴住我行)

你應該用日文講

難怪唔回應我, 原來係聽唔明
DAY 5 繼續

離開竹林, 出返去就係嵐山大街, 準備開餐!

三忠豆腐 - にしんそば 鯖魚SOBA
(其實我都唔知係咪鯖魚 )
勁抵屌, 條魚咁大條, 都係500YEN喳

味道仲要唔差, 係咁凍既天氣食碗熱辣辣既蕎麥麵真係好正

古都芋本舖 3種口味雪糕 好似300YEN左右
我係覺得佢中間培茶味雪糕比另外兩種出D

另外2隻無咩味

行左入LAWSON買炸雞食, 柚子味炸雞

嵐山大街

驚現鬼佬人力車企街
(要大放先見到有個外國人企係對面)
唔知收費會唔會貴D呢?

飄移?

山下一群鵝, 噓聲趕落河
落河捉鵝醫肚餓, 食完番歸鋤老婆
其實佢地真係搵緊食

嵐山渡月橋

渡月橋側邊有D石凳比人坐, 因為比人坐哂
所以我同左一位外國女士SHARE一張石凳

再一次進行交流, 佢黎自羅馬尼亞, 叫ANCA
28歲, 係日本讀書, 讀日本文化
佢仲有個男朋友係羅馬尼亞等緊佢.....
我已經約左佢下次佢黎香港要一齊隊啤ALL NIGHT LONG
BTW 佢仲請我食橙, 好甜, 甜到入心

行左幾日路, 行到爆鞋

去個時咁岩係京都嵐山花燈路2016, 5-8點亮燈
因為自己一個, 所以無去到竹林影相
應該勁靚(有D後悔無去到)

日本妹

個天開始日落, 吹住風真係好舒服

呢條橋我覺得比渡月橋靚

待續......

計落$35港銀幾抵喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞