[8日7夜][多圖多字] 京都大阪獨遊之旅

536 回覆
92 Like 11 Dislike
有機會都想睇下落雪既京都, 次次去都係睇紅葉

我都係呀...好好地計劃下出年去先
DAY 6 京都民宿CHECK OUT->大阪民宿CHECK IN->黑門市場->電電城->心齋橋

同HOST 之後就出發去大阪民宿

BYE 西大路

係唔知邊個車站食左呢個飯, 咖哩牛飯
其實我係想叫咖哩牛烏冬
但佢用日文問我係咪要飯個時我唔覺意講左YES..
講完先知GG, 不過算啦…
但個飯最後都食唔哂, 有D飽!

呢間係我大阪住既民宿
如果下次再黎, 我應該會揀返住呢間!

地區方便(去黑門市場, 心齋橋都係10分鐘車程)
餐廳食肆都幾多選擇, 起碼多過京都個間
加上個HOST好熱心, 好好人(雖然我無見過佢 )

放低行李, 即刻出發黑門市場!

唔算多人, 但全部都係遊客

好好味既關東煮 300YEN

食完關東煮我決定留肚, 因為夜晚會食燒肉放題

題外話, FOR 絲打TIPS :
如果有去過黑門市場, 應該會知道入面有間賣藥妝既店
個價錢真係平好多, 我比較過京都錦市場入面個間同呢間
普遍商品都係黑門市場呢間平好多, 不過呢間會比較缺貨
好似我係錦市場買左支好出名既暗瘡膏, 係黑門係無的
係大阪其他藥妝店買, 都會貴300YEN左右
(以上資料只供參考 )

待續.....
間蛋包飯好正? 巴打做咩唔卜

早幾年見到呢段片已經吸引到我
https://www.youtube.com/watch?v=P2MuvMdYo3c
我去之前係有打算要食呢間蛋包飯架...
但出發前無book係因為唔firm我既行程
唔想book左到時去唔到放飛機
之後去到京都後個上網卡好似無得打電話
但又唔記得叫個host幫我book...
所以食唔到
我發誓如果下次再去京都, 一定要食到

巴打可以去試下紅磡個間 個蛋差唔多

紅磡嗰間有無名?
一個人燒肉放題咁堅?

我初一去京都
一個人燒肉放題咁堅?

求一人燒肉推介
一個人燒肉放題咁堅?

求一人燒肉推介

Me2 我仲係京都 我都想試下
而家一個人係大阪 聽日去大阪城同黑門市場
DAY 6 繼續

因為我都幾鐘意睇下呢D動漫野, 所以今次都再去電電城行街
電電城係黑門市場側邊, 條街都幾長, 鐘意睇動漫野可以慢慢行
我未去過秋葉原, 但我聽FD講話, 佢覺得電電城好行過秋葉原
人少D, 價錢平D, 一樣都有毒物睇(唔知真定假 )

諗返起上一次黎
係呢部機到玩左9000YEN 就覺得自己ON9

話說我上次為左得到海賊王既羅
發神經係呢部機玩左好多錢都玩唔贏
我離開之後行街見到有格仔鋪賣個隻羅
雖然係2手, 但都好新正..而且只係賣1080YEN
真係即場屌左出黎!
用左成10000YEN先得到羅
所以提提大家 如果你係獨撚一個自己去.....
要小心D可愛既女仔拉你入鋪頭玩公仔機
愈玩愈沉船
不過玩呢D機都係為左ENJOY玩既過程姐
當時個女仔係我身邊係咁大叫奸吧嗲, 你一定得架
呢個時候你見到佢咁熱情, 咁支持你
自自然然就會拎D錢出黎玩, 我只可以形容為撞邪
我今次去, 上次陪我玩個女仔好似無返工
但個店長仲係到, 佢仲認得我…

但今次我好節制, 咩都無買無玩, 齋睇!

行行下唔小心入左….絲打慎入!!
https://holland.pk/10p65ni2

https://holland.pk/m6q01xkp

https://holland.pk/tkmiwc7z

有冇巴打知呢間係咩鋪頭呢

之後入左間老式CAFÉ飲杯茶休息下先

間CAFÉ係由一個老婆婆負責打理的
老婆婆唔識英文, 我地都係雞同鴨講
但最後都成功落到ORDER

最後比錢個時, 杯紅茶其實係350YEN
我得300YEN COINS, 打算比1000YEN佢找啦
個婆婆用話300YEN就夠啦, 唔緊要啦
真係勁好人, 搞到我都唔係幾好意思!

待續.....
間蛋包飯好正? 巴打做咩唔卜

早幾年見到呢段片已經吸引到我
https://www.youtube.com/watch?v=P2MuvMdYo3c
我去之前係有打算要食呢間蛋包飯架...
但出發前無book係因為唔firm我既行程
唔想book左到時去唔到放飛機
之後去到京都後個上網卡好似無得打電話
但又唔記得叫個host幫我book...
所以食唔到
我發誓如果下次再去京都, 一定要食到

紅磡嗰間有無名?

我都想知名
一個人燒肉放題咁堅?

唔係啦, 個日我約左個高登巴打朋友一齊食
我先唔敢一個人去食放題
一個人燒下燒下肉都無咁好食啦
但你可以試下

我初一去京都

帶多件衫

大阪城幾值得去 Enjoy呀巴打

如果時間夠可以去姬路城

如果時間夠可以去姬路城

難左d 姬路城都幾遠......

如果時間夠可以去姬路城

難左d 姬路城都幾遠......

我係京都 都係咁去
DAY 6 繼續

離開左CAFÉ之後行過呢到, 點解咁多女仔係到排隊既
真係全女班, 有冇人知呢間係咩黎架

再行下格仔鋪就係時間去食放題啦

個天都黑哂

約左個高登巴打朋友一齊食放題, 咁岩佢都係日本
咁我地食個間放題係大阪算好出名
相信有好多巴打都有聽過, 因為佢都幾多分店下
叫国産牛焼肉食べ放題 (可以提前1-2星期Book)
但我地無Book, 我地6點30分Walk in, 等到8點30左右先有得入座
而且係唔可以離開, 要坐係出面等, 因為我地真係好想食呢間放題
所以真係覺得無所謂啦, 凡掂之後都無行程
玩下電話吹下水好快過姐, 加上我地都攰啦
咁等緊期間, 我個大阪Host問我係唔係房
佢話佢同朋友整緊章魚燒, 想邀請我返去食
如果我係自己一個, 我一定會衝返去
難得有人邀請我, 點都會想JOIN.可惜無機會啦!

話咁快2粒鐘過左, 入座啦..
一入去佢地D員工會大叫一堆日文
類似係歡迎你, 勁好服務!

真係好鐘意食呢個海鹽豬舌
2個人ENCORE左5-6次

SORRY, 生既你地可能睇落無咁好胃口
但熟左既我靜係影左呢張…

甜品係包埋係放題SET入面的, 勁高質
呢兩杯野係香港叫都起碼要60-70蚊杯啦可

TOTAL 埋單每位3758YEN, 都係HKD250左右喳
痴撚線架! 係香港真係食唔到
我地食左2個鐘, 主動幫我地換左3-4次網
落ORDER服務態度又好, 又有禮貌…
不過真係勸下大家, 如果有BOOK到枱真係要出現
唔好NO SHOW 掉香港人架呀!

溫馨小題示 :
我食過難波店同千日前店
個人覺得千日前店個間服務比較好, 坐位都舒服D!

飲飽食醉之後就返心齋橋行街消化

SORRY 又想做ON9野

我同巴打係心齋橋觀察下D人
點解咁夜仲會有D咁短裙既女仔係街行黎行去既?
佢地有時又會同D人傾下計, 真係好得意呀!

大約夜晚11點左右啦, 係時候返去啦!
一早係APPS SEARCH定再CAP圖

我未出布施站, 就聽到有結他聲, 吸引到我
即刻衝左落去, 原來係有街頭藝人

我同呢個女仔用好簡單既英文傾左好耐計
其實佢真人真係好靚, 笑容好甜
係我影樣衰左佢 SORRY

一路傾一路聽個呀叔彈結他唱歌
佢真係唱得好好, 佢把聲有種濸桑同感傷既感覺..
我本來想聽個女仔邊彈邊唱
可惜佢話要走啦, 要趕最後一班列車
最後我應承左佢聽晚同一時間, 會黎聽佢唱歌!

之後佢走左之後, 我又口痕去左M記買朱古力批食
UM….話就話係黑朱古力…但都幾甜下

比大家睇下我間房啦, 一個人住都夠啦!

房既景

房出面有個小露台, 但可以行過去人地間房出面

訓啦~

DAY 6 完
DAY 6 京都民宿CHECK OUT->大阪民宿CHECK IN->黑門市場->電電城->心齋橋

同HOST 之後就出發去大阪民宿

BYE 西大路

係唔知邊個車站食左呢個飯, 咖哩牛飯
其實我係想叫咖哩牛烏冬
但佢用日文問我係咪要飯個時我唔覺意講左YES..
講完先知GG, 不過算啦…
但個飯最後都食唔哂, 有D飽!

呢間係我大阪住既民宿
如果下次再黎, 我應該會揀返住呢間!

地區方便(去黑門市場, 心齋橋都係10分鐘車程)
餐廳食肆都幾多選擇, 起碼多過京都個間
加上個HOST好熱心, 好好人(雖然我無見過佢 )

放低行李, 即刻出發黑門市場!

唔算多人, 但全部都係遊客

好好味既關東煮 300YEN

食完關東煮我決定留肚, 因為夜晚會食燒肉放題

題外話, FOR 絲打TIPS :
如果有去過黑門市場, 應該會知道入面有間賣藥妝既店
個價錢真係平好多, 我比較過京都錦市場入面個間同呢間
普遍商品都係黑門市場呢間平好多, 不過呢間會比較缺貨
好似我係錦市場買左支好出名既暗瘡膏, 係黑門係無的
係大阪其他藥妝店買, 都會貴300YEN左右
(以上資料只供參考 )

待續.....

上次去大板都係住民宿唔錯
咁高質放題咁平

我初一去京都

帶多件衫

今次可能計劃去啲比較要時間嘅地方
姬路城 , 嵐山 , 金閣寺 ,南禪寺 再行一次完整嘅伏見 雪景京都 我個人鐘意行古蹟 神社 城堡
可能抽半日去和歌山城
仲諗緊有咩地方
上次去京阪去左二条城
買左張平飛6月獨遊玩20日,開頭真係好興奮諗自己會去邊去邊
而家見到班fd一齊去旅行又好驚到時自己一個會好悶

巴打有冇果種feel

黎緊5月會毒自去一個月grad trip
諗住用一個月玩大半個日本

咁正, 好羨慕
諗住預幾多錢去?
我個fd之前都去左一個月
又係玩左大半個日本
都用左2皮幾野

我預計會使~$25,000

我係諗住遊京阪神就算, 預計用15000-18000
DAY 6 繼續

離開左CAFÉ之後行過呢到, 點解咁多女仔係到排隊既
真係全女班, 有冇人知呢間係咩黎架

再行下格仔鋪就係時間去食放題啦

個天都黑哂

約左個高登巴打朋友一齊食放題, 咁岩佢都係日本
咁我地食個間放題係大阪算好出名
相信有好多巴打都有聽過, 因為佢都幾多分店下
叫国産牛焼肉食べ放題 (可以提前1-2星期Book)
但我地無Book, 我地6點30分Walk in, 等到8點30左右先有得入座
而且係唔可以離開, 要坐係出面等, 因為我地真係好想食呢間放題
所以真係覺得無所謂啦, 凡掂之後都無行程
玩下電話吹下水好快過姐, 加上我地都攰啦
咁等緊期間, 我個大阪Host問我係唔係房
佢話佢同朋友整緊章魚燒, 想邀請我返去食
如果我係自己一個, 我一定會衝返去
難得有人邀請我, 點都會想JOIN.可惜無機會啦!

話咁快2粒鐘過左, 入座啦..
一入去佢地D員工會大叫一堆日文
類似係歡迎你, 勁好服務!

真係好鐘意食呢個海鹽豬舌
2個人ENCORE左5-6次

SORRY, 生既你地可能睇落無咁好胃口
但熟左既我靜係影左呢張…

甜品係包埋係放題SET入面的, 勁高質
呢兩杯野係香港叫都起碼要60-70蚊杯啦可

TOTAL 埋單每位3758YEN, 都係HKD250左右喳
痴撚線架! 係香港真係食唔到
我地食左2個鐘, 主動幫我地換左3-4次網
落ORDER服務態度又好, 又有禮貌…
不過真係勸下大家, 如果有BOOK到枱真係要出現
唔好NO SHOW 掉香港人架呀!

溫馨小題示 :
我食過難波店同千日前店
個人覺得千日前店個間服務比較好, 坐位都舒服D!

飲飽食醉之後就返心齋橋行街消化

SORRY 又想做ON9野

我同巴打係心齋橋觀察下D人
點解咁夜仲會有D咁短裙既女仔係街行黎行去既?
佢地有時又會同D人傾下計, 真係好得意呀!

大約夜晚11點左右啦, 係時候返去啦!
一早係APPS SEARCH定再CAP圖

我未出布施站, 就聽到有結他聲, 吸引到我
即刻衝左落去, 原來係有街頭藝人

我同呢個女仔用好簡單既英文傾左好耐計
其實佢真人真係好靚, 笑容好甜
係我影樣衰左佢 SORRY

一路傾一路聽個呀叔彈結他唱歌
佢真係唱得好好, 佢把聲有種濸桑同感傷既感覺..
我本來想聽個女仔邊彈邊唱
可惜佢話要走啦, 要趕最後一班列車
最後我應承左佢聽晚同一時間, 會黎聽佢唱歌!

之後佢走左之後, 我又口痕去左M記買朱古力批食
UM….話就話係黑朱古力…但都幾甜下

比大家睇下我間房啦, 一個人住都夠啦!

房既景

房出面有個小露台, 但可以行過去人地間房出面

訓啦~

DAY 6 完

巴打,間民宿有無linkshare
airbnb搵唔到,thanks
竟然無人講港航唔係廉航

紅磡嗰間有無名?

我都想知名

asobu bistro 不過岩岩執左 我都等緊佢重開
個蛋睇落差唔多 但樓主個個吸引d
國產牛真係好正 係香港食唔到既質素!又平,甜品好正
我又放張圖先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞