[8日7夜][多圖多字] 京都大阪獨遊之旅

536 回覆
92 Like 11 Dislike
留名學野
啱啱搶到平機票嚟緊幾個月後阪獨
唔知各位清預幾多BUDGET住民宿?
心郁郁想識吓FRIEND 但又驚毒得濟會尷尬 同埋驚比人偷野
有無人可以解答吓我
住獨立房定住雙人房好

去幾多日?
如果住Share room通常都會提供一個細locker比你用
但我通常訓之前都會將銀包貴重物品係放係gip入面
再鎖起算 凡掂我都無咩貴重物品
如果你去得多日, 你可以試下book哂2種
咁咪可以一次過試哂
真係各有好處
我都係黎留名
我都係二月頭去京都大阪 第一次去仲諗緊行程
三日京都夠唔夠玩

巴打去幾多日?
睇下你鐘唔鐘意睇景點/文化野
因為大阪主要都係shopping多

我去8日7夜
我鐘意睇景點同文化野嫁
有一day諗住 清水寺--》--》八神坂神社--》祇園--》花見小路--》河原町
之後果d都未諗到

我又想去嵐山 伏見 金閣寺 宇治 但睇落唔夠時間

我上次係咁去, 可以參考下 (非專業)
1 Day : 伏見->清水寺->花見小路->八坂神社->祇園
1 Day : 金閣寺->嵐山(嵐山其實都可以去到一日架啦)
宇治再抽半日去啦!
有冇人有好用既up片網?
DAY 3 京都一日遊 東福寺->宇治->平等院->宇治上神社

大約又係9點30起身, 10點幾出發…
係京都站買左個MINI CROISSANT做早餐
40YEN..味道幾好

OKAY…出發去東福寺
(今日會用先前買左既京阪電車一日PASS)

本來以為可以直接用呢張PASS係京都站坐去東福寺, 然後去宇治..
點知原來係唔可以的, 張PASS只係包京阪本線任來回ONLY(又用多左錢 ) 大家買之前留意返

坐左一站直接去東福寺站, 再步行15MIN就會到東福寺啦

今日天氣都係好好, 雖然好凍但係有陽光

入東福寺之前會有條橋, 可以影下相

自拍一張

入去參觀啦!(好鐘意佢地d飛, 好靚, 我都有Keep起)

想像下如果d紅葉未謝, 係會有幾靚

好鮮明既對比

兩邊有d石凳可以比人坐低休息, 欣賞下對面既景色

見到好多人企係呢個位影..我都跟風影返張先

好多都謝哂, 如果早多一兩個月黎應該會好靚

係東福寺逗留左一個鐘之後, 由於好多紅葉都謝哂
加上得自己一個, 見到人地一家人/一PAIR PAIR
突然心情有D低落, 所以我決定離開….

待續.....
第一個韓仔好似幾正
DAY 3 繼續

離開左東福寺準備去宇治既時候...
我無行返頭先黎個條路, 行左另一個方向
就係想睇下唔同既景同呢到附近D人住既屋係點..
所以唔係東福寺站上車, 決定係鳥羽街道站上算

行行下見到呢個箱, 應該係呢到既住戶唔要既書
所以放係路邊捐比想要既人

本本都好新正, 細細本咁....
佢講到PLEASE FEEL FREE TO TAKE IT
所以…..我都拎左本....
打算返香港送比讀日文既朋友(有無人想要? )

之後入左間超市, 買左個可樂餅充飢, 都幾好味, 雖然凍左

天氣真係一級棒

我要需美極

終於到左宇治

一望無際既河流

去到大約12點幾左右, 終於覺得有D肚餓
是但入左呢間拉面店食!
TAKE OUT ALL 200YEN?

嗯….個湯底好咸 但D面幾好食, 係彈牙既質地

醫飽肚之後行過中村藤吉本店, 由於岩岩食飽
所以決定轉頭先食(但到最後都係無食到, 遺憾呀)

待續.....
今晚返黎出埋DAY 3 完
樓主

巴打去幾多日?
睇下你鐘唔鐘意睇景點/文化野
因為大阪主要都係shopping多

我去8日7夜
我鐘意睇景點同文化野嫁
有一day諗住 清水寺--》--》八神坂神社--》祇園--》花見小路--》河原町
之後果d都未諗到

我又想去嵐山 伏見 金閣寺 宇治 但睇落唔夠時間

我上次係咁去, 可以參考下 (非專業)
1 Day : 伏見->清水寺->花見小路->八坂神社->祇園
1 Day : 金閣寺->嵐山(嵐山其實都可以去到一日架啦)
宇治再抽半日去啦!

多謝樓主比意見 我再參考下
第一個韓仔好似幾正

又高又大隻
第一個韓仔好似幾正

仲要浸埋溫泉
好令人幻想
DAY 3 繼續

離開左東福寺準備去宇治既時候...
我無行返頭先黎個條路, 行左另一個方向
就係想睇下唔同既景同呢到附近D人住既屋係點..
所以唔係東福寺站上車, 決定係鳥羽街道站上算

行行下見到呢個箱, 應該係呢到既住戶唔要既書
所以放係路邊捐比想要既人

本本都好新正, 細細本咁....
佢講到PLEASE FEEL FREE TO TAKE IT
所以…..我都拎左本....
打算返香港送比讀日文既朋友(有無人想要? )

之後入左間超市, 買左個可樂餅充飢, 都幾好味, 雖然凍左

天氣真係一級棒

我要需美極

終於到左宇治

一望無際既河流

去到大約12點幾左右, 終於覺得有D肚餓
是但入左呢間拉面店食!
TAKE OUT ALL 200YEN?

嗯….個湯底好咸 但D面幾好食, 係彈牙既質地

待續.....

竟然無食中村藤吉
第一個韓仔好似幾正

仲要浸埋溫泉
好令人幻想

玉帛相見
其實一開頭佢提議話去浸溫泉, 我唔係好想浸
我話我知附近有個好出名腳既溫泉, 不過如浸個個啦!
但佢好堅持話要浸全身
一開頭我都摭摭掩掩, 但後來我見佢好大方
我又覺得無咩所謂啦, 大家都係麻甩佬

待續.....

竟然無食中村藤吉

係一個遺憾
嘩屌,有冇ff過個韓仔係gay
無睇清楚去左廣川
尚、1月16日(月)から23日(月)まで臨時休業させて頂きます。
有無同韓仔鬥長鬥粗
DAY 3 繼續

食完拉面, 經過中村藤吉本店再向前行就係平等院

平等院

買飛之前又拎返本京阪電車COUPON出黎睇睇
果然又有野送, 今次係送2張POSTCARD

好靚呀2張POSTCARD

入面真係好靚, 好值得入場睇!

Orange is new blue

最鐘意呢幾張

坐低休息下…. 500YEN

唔知你地有冇發現
POSTCARD, 茶點, 10000YEN紙幣都印有鳳凰圖案
有興趣可以研究下平等院既歷史

進入平等院博物館鳳翔館
入面好似唔比影相, 但我唔小心影左一張

其實入面就係放左D收藏, 公開扉繪, 鳳凰, 梵鐘, 雲中供養菩薩像等等…
平等院入面其實仲有一個鳳凰堂可以參觀
但要另外再收入場費既, 好似300YEN
咁我諗住話一場黎到, 而家唔入去參觀, 以後可能未必會再黎
所以唔想以後會後悔, 最後都決定都係買飛入去睇下(入面唔比影相)

買飛個時, 佢知我唔係日本人
所以好貼心比左張中文簡介紙比我睇, 殘體字

咁等緊入去鳳凰堂既時候就可以預先睇定先
因為鳳凰堂既開放時間係有分時段既
會由一位日本姐姐去講解鳳凰堂入面既構造, 歷史, 佛像等等
而佢全程係用日文黎講解的, 但佢真係會一字不漏咁跟住張紙黎講
如果無事先睇定先, 而你又唔識日文真係會追唔切佢講到邊PART架
同埋會唔知佢噏咩..參觀大約15-20分鐘左右就會完
咁如果你問我值唔值得入去睇, 我個人覺得係可以唔洗入去
因為入面真係無咩睇, 你都係企係到聽個姐姐係到介紹ONLY
無咩特別, 當然個佛像係好宏偉, 信佛既人應該要入去參拜下!
P.S 有興趣睇鳳凰堂歷史可以睇返我上面張相, 有中文簡介

待續.....
嘩屌,有冇ff過個韓仔係gay

個韓仔食家黎, 食過6條女
一路行去D景點一路聽佢D戰績
無睇清楚去左廣川
尚、1月16日(月)から23日(月)まで臨時休業させて頂きます。

食唔到廣川會係一個遺憾
有無同韓仔鬥長鬥粗

直接格劍
留名學野

遲d都諗住獨遊京都大阪
留名,
我都想試下一個人去旅行,儲緊錢。
想問樓主係咪有一定嘅日文底?可以同日本人溝通。
開新頁......
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞