[8日7夜][多圖多字] 京都大阪獨遊之旅

536 回覆
92 Like 11 Dislike

早2 星期一條友去左京阪7 日6 夜
我住hostel 10-12 人一間房咁
京都個間外國人多
大阪個間全部都係韓國人
夜晚同d 韓仔韓妹吹水飲酒幾正
不過佢地係晚晚飲都幾癲

10-12個人一間房
會唔會好嘈, 訓唔著...
其實我都有小小注重私人空間
所以今次4人房已經係我極限
你算好彩啦, d人肯同你吹水飲酒

d 韓仔好好客
日日11 點12 點就拎住d 酒問我一唔一齊
佢地晚晚都飲到2-3 點先返房
所以嘈就緊 我多數戴耳筒聽住歌訓
你係咪全部airbnb 訂?
我見你住7 晚重平過我6 晚

京都個間外國人多
大阪個間全部都係韓國人
不過佢地係晚晚飲都幾癲

10-12個人一間房

d 韓仔好好客

果次去大阪都好多泡菜人 老實 都幾鬼嘈同無禮貌
DAY 6 繼續

離開左CAFÉ之後行過呢到, 點解咁多女仔係到排隊既
真係全女班, 有冇人知呢間係咩黎架

再行下格仔鋪就係時間去食放題啦

個天都黑哂

約左個高登巴打朋友一齊食放題, 咁岩佢都係日本
咁我地食個間放題係大阪算好出名
相信有好多巴打都有聽過, 因為佢都幾多分店下
叫国産牛焼肉食べ放題 (可以提前1-2星期Book)
但我地無Book, 我地6點30分Walk in, 等到8點30左右先有得入座
而且係唔可以離開, 要坐係出面等, 因為我地真係好想食呢間放題
所以真係覺得無所謂啦, 凡掂之後都無行程
玩下電話吹下水好快過姐, 加上我地都攰啦
咁等緊期間, 我個大阪Host問我係唔係房
佢話佢同朋友整緊章魚燒, 想邀請我返去食
如果我係自己一個, 我一定會衝返去
難得有人邀請我, 點都會想JOIN.可惜無機會啦!

話咁快2粒鐘過左, 入座啦..
一入去佢地D員工會大叫一堆日文
類似係歡迎你, 勁好服務!

真係好鐘意食呢個海鹽豬舌
2個人ENCORE左5-6次

SORRY, 生既你地可能睇落無咁好胃口
但熟左既我靜係影左呢張…

甜品係包埋係放題SET入面的, 勁高質
呢兩杯野係香港叫都起碼要60-70蚊杯啦可

TOTAL 埋單每位3758YEN, 都係HKD250左右喳
痴撚線架! 係香港真係食唔到
我地食左2個鐘, 主動幫我地換左3-4次網
落ORDER服務態度又好, 又有禮貌…
不過真係勸下大家, 如果有BOOK到枱真係要出現
唔好NO SHOW 掉香港人架呀!

溫馨小題示 :
我食過難波店同千日前店
個人覺得千日前店個間服務比較好, 坐位都舒服D!

飲飽食醉之後就返心齋橋行街消化

SORRY 又想做ON9野

我同巴打係心齋橋觀察下D人
點解咁夜仲會有D咁短裙既女仔係街行黎行去既?
佢地有時又會同D人傾下計, 真係好得意呀!

大約夜晚11點左右啦, 係時候返去啦!
一早係APPS SEARCH定再CAP圖

我未出布施站, 就聽到有結他聲, 吸引到我
即刻衝左落去, 原來係有街頭藝人

我同呢個女仔用好簡單既英文傾左好耐計
其實佢真人真係好靚, 笑容好甜
係我影樣衰左佢 SORRY

一路傾一路聽個呀叔彈結他唱歌
佢真係唱得好好, 佢把聲有種濸桑同感傷既感覺..
我本來想聽個女仔邊彈邊唱
可惜佢話要走啦, 要趕最後一班列車
最後我應承左佢聽晚同一時間, 會黎聽佢唱歌!

之後佢走左之後, 我又口痕去左M記買朱古力批食
UM….話就話係黑朱古力…但都幾甜下

比大家睇下我間房啦, 一個人住都夠啦!

房既景

房出面有個小露台, 但可以行過去人地間房出面

訓啦~

DAY 6 完

個d 短裙女仔係度拉客
做咩生意就你懂的

10-12個人一間房

d 韓仔好好客

我遇到個d 又ok
真係晚晚問你一唔一齊去common area 飲酒
我飲左一晚推左2 晚都繼續問
可能佢地係學生
我果邊個泡仔唔識英文 晚晚on99咁做啞仔 笑撚死我
留名
咁高質放題咁平

係呀 每次去都要食
上個月去咗大阪。
日本其實好多野平過香港,
走轉超市,卡樂B 都係 5個幾。
綠茶平過道地
香港比租金玩死。
放題等 2個鐘。。。累
DAY 6 繼續

離開左CAFÉ之後行過呢到, 點解咁多女仔係到排隊既
真係全女班, 有冇人知呢間係咩黎架

再行下格仔鋪就係時間去食放題啦

個天都黑哂

約左個高登巴打朋友一齊食放題, 咁岩佢都係日本
咁我地食個間放題係大阪算好出名
相信有好多巴打都有聽過, 因為佢都幾多分店下
叫国産牛焼肉食べ放題 (可以提前1-2星期Book)
但我地無Book, 我地6點30分Walk in, 等到8點30左右先有得入座
而且係唔可以離開, 要坐係出面等, 因為我地真係好想食呢間放題
所以真係覺得無所謂啦, 凡掂之後都無行程
玩下電話吹下水好快過姐, 加上我地都攰啦
咁等緊期間, 我個大阪Host問我係唔係房
佢話佢同朋友整緊章魚燒, 想邀請我返去食
如果我係自己一個, 我一定會衝返去
難得有人邀請我, 點都會想JOIN.可惜無機會啦!

話咁快2粒鐘過左, 入座啦..
一入去佢地D員工會大叫一堆日文
類似係歡迎你, 勁好服務!

真係好鐘意食呢個海鹽豬舌
2個人ENCORE左5-6次

SORRY, 生既你地可能睇落無咁好胃口
但熟左既我靜係影左呢張…

甜品係包埋係放題SET入面的, 勁高質
呢兩杯野係香港叫都起碼要60-70蚊杯啦可

TOTAL 埋單每位3758YEN, 都係HKD250左右喳
痴撚線架! 係香港真係食唔到
我地食左2個鐘, 主動幫我地換左3-4次網
落ORDER服務態度又好, 又有禮貌…
不過真係勸下大家, 如果有BOOK到枱真係要出現
唔好NO SHOW 掉香港人架呀!

溫馨小題示 :
我食過難波店同千日前店
個人覺得千日前店個間服務比較好, 坐位都舒服D!

飲飽食醉之後就返心齋橋行街消化

SORRY 又想做ON9野

我同巴打係心齋橋觀察下D人
點解咁夜仲會有D咁短裙既女仔係街行黎行去既?
佢地有時又會同D人傾下計, 真係好得意呀!

大約夜晚11點左右啦, 係時候返去啦!
一早係APPS SEARCH定再CAP圖

我未出布施站, 就聽到有結他聲, 吸引到我
即刻衝左落去, 原來係有街頭藝人

我同呢個女仔用好簡單既英文傾左好耐計
其實佢真人真係好靚, 笑容好甜
係我影樣衰左佢 SORRY

一路傾一路聽個呀叔彈結他唱歌
佢真係唱得好好, 佢把聲有種濸桑同感傷既感覺..
我本來想聽個女仔邊彈邊唱
可惜佢話要走啦, 要趕最後一班列車
最後我應承左佢聽晚同一時間, 會黎聽佢唱歌!

之後佢走左之後, 我又口痕去左M記買朱古力批食
UM….話就話係黑朱古力…但都幾甜下

比大家睇下我間房啦, 一個人住都夠啦!

房既景

房出面有個小露台, 但可以行過去人地間房出面

訓啦~

DAY 6 完

巴打,間民宿有無linkshare
airbnb搵唔到,thanks

This
https://www.airbnb.com.hk/rooms/14846978
你打算自己去?
利申:間airbnb有個缺點係隔音差
有機會都想睇下落雪既京都, 次次去都係睇紅葉

我都係呀...好好地計劃下出年去先

我初一去京都

帶多件衫

今次可能計劃去啲比較要時間嘅地方
姬路城 , 嵐山 , 金閣寺 ,南禪寺 再行一次完整嘅伏見 雪景京都 我個人鐘意行古蹟 神社 城堡
可能抽半日去和歌山城
仲諗緊有咩地方
上次去京阪去左二条城

和歌山可以去一日啦, 唔洗趕頭趕命
去唔去神戶?

巴打可以去試下紅磡個間 個蛋差唔多

紅磡嗰間有無名?

我都想知名

asobu bistro 不過岩岩執左 我都等緊佢重開
個蛋睇落差唔多 但樓主個個吸引d

唔知貴唔貴呢
國產牛真係好正 係香港食唔到既質素!又平,甜品好正
我又放張圖先

至愛佢個甜品, 好用心整

京都個間外國人多
大阪個間全部都係韓國人
不過佢地係晚晚飲都幾癲

10-12個人一間房

d 韓仔好好客

d韓仔咁飲得...飲完第2日唔會頭痛咩
仲點去d景點
係呀, 住個2間都係airbnb黎
我有用到邀請朋友個方法, 減210蚊

京都個間外國人多
大阪個間全部都係韓國人
不過佢地係晚晚飲都幾癲

10-12個人一間房

d 韓仔好好客

同意呀!
尤其係d女, 真係好粗魯又無禮貌
但我識個2個韓國人都好好人...

訓啦~

DAY 6 完

個d 短裙女仔係度拉客
做咩生意就你懂的

我果邊個泡仔唔識英文 晚晚on99咁做啞仔 笑撚死我

不過講真普遍韓國人d英文真係唔多好
上個月去咗大阪。
日本其實好多野平過香港,
走轉超市,卡樂B 都係 5個幾。
綠茶平過道地
香港比租金玩死。
放題等 2個鐘。。。累

本來唔想等, 但我同巴打都好想食
難得黎到係咪先?
食完你就知等2粒鐘係值得既
點解又多左幾個負評 邊條友呀
落街食個飯返黎再Post Day 7

帶多件衫

姬路城 , 嵐山 , 金閣寺 ,南禪寺 再行一次完整嘅伏見 雪景京都 我個人鐘意行古蹟 神社 城堡
可能抽半日去和歌山城
仲諗緊有咩地方
上次去京阪去左二条城

去唔去神戶?

和歌山都預左一日 我都好hea 遊 唔想趕頭趕命
我去成個星期
都可能有啲行唔切
留名支持

帶多件衫

可能抽半日去和歌山城
仲諗緊有咩地方
上次去京阪去左二条城

去唔去神戶?

和歌山都預左一日 我都好hea 遊 唔想趕頭趕命
我去成個星期
都可能有啲行唔切

其實去旅行都係為左放鬆心情...
去到咁趕真係唔知為咩
留名支持

THANKS
開新頁!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞