[8日7夜][多圖多字] 京都大阪獨遊之旅

536 回覆
92 Like 11 Dislike
日本冬天不嬲5點就天黑架啦,4點先去嵐山睇竹林
廣川咁出名,你竟然唔知
DAY 5 繼續

「トロッコ嵐山駅」落車

一出門口有香味飄過黎 (今朝無野食落過肚)
食左串燒汁団子, 甜甜地好似年糕口感煙煙韌韌

嵯峨野竹林, 真係無時無刻都咁多人

影高D就無人

邊個咁無功德心 (係天生定人為?)

自拍一張

好靚既植物, 天氣好好

沿途會有指示牌GUIDE你去野宮神社

呢個神社好多學生妹黎求姻緣同學業

我同狐狸幾有緣....
上次去伏見稻荷大社發生左D好玄既事(想知再講 )
難得見到稻荷大神就要拜下同添下錢, 祈福

見到好多COUPLE坐呢D嵐山人力車
搞到我都好想坐, 但獨撚一個

如果有睇關西攻略, 應該會認得出呢個人力車哥哥
杜如風係APPS ORDER佢之後見到真人話佢貨不對版
想彈佢鐘, 笑左

BTW個相機姐姐

待續......
留名正皮

我記得果陣入黑後好多人,諗緊買唔買飛入去,咁無理由一場黎到,唔入去睇下嫁 入到去勁黑,伸手不見五指咁,但又勁多人,諗緊係咪有咩活動,行左一圈去返清水寺門口就有亮燈儀式 ,係幾靚既!跟住啲人先一窩蜂買飛場 原來11月有夜間參拜 我地幾個企左原地
之後沿路折返返大阪食燒肉
日本冬天不嬲5點就天黑架啦,4點先去嵐山睇竹林

我之前去係夏天黎, 明明記得無黑得咁快
廣川咁出名,你竟然唔知

真係唔知
留名正皮

謝謝

我記得果陣入黑後好多人,諗緊買唔買飛入去,咁無理由一場黎到,唔入去睇下嫁 入到去勁黑,伸手不見五指咁,但又勁多人,諗緊係咪有咩活動,行左一圈去返清水寺門口就有亮燈儀式 ,係幾靚既!跟住啲人先一窩蜂買飛場 原來11月有夜間參拜 我地幾個企左原地
之後沿路折返返大阪食燒肉

你地錯左Timing
不過如果得我自己一個, 我都唔會夜遊清水寺
追到live 了

巴打有無去奈良?
DAY 5 繼續

常寂光寺

一條長樓梯上去

呢D係咩黎? 根據右邊既形狀...
會唔會係...鞋…咁大隻腳 (Just kidding)

呢個時候已經擺好哂d燈準備今晚花燈路

有幾本雜誌提供比人一路休息一路睇

仲有棵紅葉樹未謝哂

寺廟山頂

蘭花

我坐左係地下至少30分鐘, 唔想玩電話
只係放空, 成個腦都好放鬆

第一次遇到有FREE WIFI既寺

呢D係咪辣椒, 感覺似魔鬼級數

因為鼻炎既關係, 我狂流鼻水…
帶黎日本既紙巾又咁岩用哂, 唯有問人借...
於是就係寺入面識左呢個49歲既美國叔叔
佢係一個素食者, 係日本住左2年, 學日文同教英文…
佢四海為家, 去過好多地方旅遊, 但都係自己一個
我地交流左一陣, 就散左水啦…
佢仲比左好多包紙巾我傍身, 真係勁好人!

待續.....
DAY 5 繼續

斷開左, Post返

繼續係個寺行…

唔知點解, 我硬係覺得要有多一對腳企係我對面(又黎 )

常寂光寺

你的名字?

唔小心又經過返嵯峨野竹林, 今次好似影得好D

我隻白雪雪手, 唔好J我

街裡愛人一對對 互送鮮花千杯不醉

待續....
追到live 了

巴打有無去奈良?

多謝巴打追Post
今次無呀, 上次已經去左
出哂今次獨遊之旅之後
再考慮出唔出返上次同朋友去既遊記
但唔知你們有冇興趣睇
好耐冇睇遊記睇到入神
D燈好明顯就係擺足咁多日啦
巴打你去常光寂寺無咩人咁好既,我果陣勁多人,基本上每張相背景都有人
毒遊真好可以點就點
秒速相認

咁都認到, 我都未開始點POST相

早兩個月我都獨遊左京阪
留明
廣川咁出名,你竟然唔知

你個名
between, 間野多人到唔想排
我都好鐘意京都,已經去左6,7次,睇人地京都人放假去邊跟住去睇個啲地方,係京都四圍睇景都一流,無伏,樓主加油,追緊你個post
上次去嵐山有坐船,好好玩睇景一流

幾錢呀? 係咪要包船定係可以單買一張張飛?

4100YEN 有d貴同坐2個鍾
好似1個鍾開一班,夠人就直接開
等睇玄事件. 同遇到靚女事件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞