[8日7夜][多圖多字] 京都大阪獨遊之旅

536 回覆
92 Like 11 Dislike
夜晚竹林

好似無咩特別....
多唔多人?

多人過日頭
我仲要係星期日去

整多張相
買左張平飛6月獨遊玩20日,開頭真係好興奮諗自己會去邊去邊
而家見到班fd一齊去旅行又好驚到時自己一個會好悶

巴打有冇果種feel

黎緊5月會毒自去一個月grad trip
諗住用一個月玩大半個日本

咁正, 好羨慕
諗住預幾多錢去?
我個fd之前都去左一個月
又係玩左大半個日本
都用左2皮幾野

我預計會使~$25,000
留個名先 岩岩1月去完大阪
巴打京都間民宿叫咩名?近唔近京都站?

利申三月尾去

叫Yinglvshe瀛旅舍(間民宿係JR西大路)
坐一個站就可以出到京都車站(5-7min左右 )
(行路可能要1粒鐘 )
個到得JR站, 無Subway, 方唔方便睇個人
但勝在夠靜, 附近都係民居(我都係早出晚歸, 所以唔介意)
餐廳算少, 不過有7仔/Lawson/FamilyMart
我依希記得好似都有d居酒屋, 但我無行兜個圈睇
呀...個host係香港人黎, 所以唔怕溝通唔黎
btw 你幾多個人去?
如果你自己去又想識下人最好都係住返Hostel
好似我咁, 住5晚有3晚都係自己一間房
詳情可以睇返我第一頁, 有講到間民宿係點!
唔明再問
等睇玄事件. 同遇到靚女事件

既然有人想知, 咁我就分享下啦
話說我6月去左一次伏見稻荷神社
本來一開頭係無打算去呢個神社既! (因為個fd唔想去)
咁去前一晚就發左一個夢
個夢境係我召喚左2隻白色狐狸出黎, 我地一齊行路(個畫面好清晰)
(佢地伴住我行)
我地不斷向前行, 要直上去一個好遠既地方
之後去到目的地, 2隻白色狐狸就面對住我笑
然後就係我面前跳起消失左
咁去到第二日朝早, 我上網Search點樣去伏見稻荷神社啦
睇到伏見稻荷神社個簡介, 原來個神社守護神係狐狸
本來唔想去, 突然覺得一定要去望望!
之後由山底行上山頂一d都唔喘
(我平時係香港行一陣樓梯就已經會好喘既人 )
仲愈行愈舒服, 條氣愈行愈順...有冇人可以話我知發生咩事
拿...利申先, 我係山上面係無見到有狐狸
最後得我自己一個係上面既時候,
我對空氣講: 你地係咪有事搵我? 我黎左啦~
但只係聽到有烏鴉 鴉鴉鴉咁好大既叫聲
咁樣算唔算係一件好玄既事?

想你去見一面. 唔好錯過機會, 保你平安

夜晚竹林

好似無咩特別....
多唔多人?

多人過日頭
我仲要係星期日去

整多張相

呢張有靚返d d燈唔同色?
多人真係會好影響氣氛
不過你有朋友一齊都好d
我自己一個真係無諗過要去
聽日預告: 京都民宿CHECK OUT->大阪民宿CHECK IN->黑門市場->電電城->心齋橋
巴打京都間民宿叫咩名?近唔近京都站?

利申三月尾去

叫Yinglvshe瀛旅舍(間民宿係JR西大路)
坐一個站就可以出到京都車站(5-7min左右 )
(行路可能要1粒鐘 )
個到得JR站, 無Subway, 方唔方便睇個人
但勝在夠靜, 附近都係民居(我都係早出晚歸, 所以唔介意)
餐廳算少, 不過有7仔/Lawson/FamilyMart
我依希記得好似都有d居酒屋, 但我無行兜個圈睇
呀...個host係香港人黎, 所以唔怕溝通唔黎
btw 你幾多個人去?
如果你自己去又想識下人最好都係住返Hostel
好似我咁, 住5晚有3晚都係自己一間房
詳情可以睇返我第一頁, 有講到間民宿係點!
唔明再問

一條友...睇下先

多人真係會好影響氣氛
不過你有朋友一齊都好d

呢D係頭段, 主竹林係第一張相白光燈

我都係毒遊 不過係特登兩點幾先去到
巴打仲係日本?我都係 你幾時走 有機會可以食餐飯?
我果間民宿9成鬼佬 用小學雞英文同佢地傾計
留名支持

有無巴打知如果我又想坐船又想坐小火車應該坐邊樣先順路d

唔知,幫你推下

多人真係會好影響氣氛
不過你有朋友一齊都好d

呢D係頭段, 主竹林係第一張相白光燈

我都係毒遊 不過係特登兩點幾先去到

以為你同fd去
感覺如何呀?自己睇燈祭

我唔係日本好耐 返左黎香港成個月
有無睇我第一頁架
我果間民宿9成鬼佬 用小學雞英文同佢地傾計

我間民宿d人唔係好理人
一返黎就入房,想交流下都無機會
今晚收工返到屋企再出Post

早2 星期一條友去左京阪7 日6 夜
我住hostel 10-12 人一間房咁
京都個間外國人多
大阪個間全部都係韓國人
夜晚同d 韓仔韓妹吹水飲酒幾正
不過佢地係晚晚飲都幾癲

有無睇我第一頁架

好老實 冇
而家係京都。
無紅葉無櫻花得雪

1月去想有紅葉有櫻花
有機會都想睇下落雪既京都, 次次去都係睇紅葉
lm
我都想睇雪

早2 星期一條友去左京阪7 日6 夜
我住hostel 10-12 人一間房咁
京都個間外國人多
大阪個間全部都係韓國人
夜晚同d 韓仔韓妹吹水飲酒幾正
不過佢地係晚晚飲都幾癲

10-12個人一間房
會唔會好嘈, 訓唔著...
其實我都有小小注重私人空間
所以今次4人房已經係我極限
你算好彩啦, d人肯同你吹水飲酒

有無睇我第一頁架

好老實 冇

幾時返香港?
而家係京都。
無紅葉無櫻花得雪

1月去想有紅葉有櫻花

有雪景也不錯啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞