[8日7夜][多圖多字] 京都大阪獨遊之旅

536 回覆
92 Like 11 Dislike
小弟第一次寫遊記, 寫得唔好請屌細力D
呢個旅行係舊年12月既事, 突然有衝動想記錄同分享下
呢次係我第二次去關西, 咁我一直都想試下自己一個去旅行, 所以又揀左日本作為我既第一次!
因為我已經裸辭左, 所以更加促使左我去旅行既決心
咁岩HK EXPRESS做緊PROMOTION, 機票 + 20KG來回, 都係HKD 1200
住方面我BOOK左2間AIRBNB, 5晚京都SHARED ROOM BUNK BED + 2晚大阪 PRIVATE ROOM, 加埋大約HKD 1500

咁講返個行程啦, 因為唔係第一次去關西, 所以上一次有去過既景點唔去, 去上次想去但無去到既景點
成個TRIP (機票 + 住宿 + 食野 + 搭車 + 買手信) 大約用左HKD 6000 (但我去之前係帶左19萬YEN, 唔知做乜鳩 )
我唱錢其實唱左13萬YEN, 但我上次去完返黎仲有6萬YEN淨, 我老豆話以防萬一, 叫我都係帶哂去啦!
如是者, 我就帶左19萬YEN去, 但最後都無咩點買野, 因為獨撚一個又有咩好買WOR

原諒我會係呢個遊記有好多廢噏, 因為我真係好鐘意分享!
我全程係用IPHONE影相, 我唔識構圖同執相, 所以有好多相都斜斜地, 影得唔好, 請見諒!
BTW 我都知我有D朋友都有上開連登, 唔該唔好同我相認PLEASE!

好, 出發!

DAY 1 香港->關西機場->京都住宿

朝早10:35機->關西機場14:55
(搭過2次HK EXPRESS, 2次都係DELAY左30分鐘左右)

一早去到機場, 嘆返杯STARBUCKS, 食件MR GINGER, 扮下中產等上機 (扮中產但搭廉航 )

我鐘意揀窗口位, 因為可以睇下風景, 加上我又唔洗成日去廁所, 4個鐘姐, 好快就到日本

終於到左關西機場, 大約日本時間3點幾就黎4點, 一出門口FEEL到陣涼意

第一件事, 因為事先有做過功課, 所以即刻去買IC卡+套票去京都同之後幾日要用既PASS(我上次去係無買過任何PASS), 所以用多左好多錢

佢係地下有個RECEPTION有得買到大部份PASS, 所以可以買定先, 到時想去D景點唔洗專登走去買, 節省好多時間
京阪電車一日PASS (500YEN)
阪神電車一日PASS(700YEN)

張阿童木IC卡係特別版, 會送好多優惠(但我今次去一次都無用過 ), 張卡好似要3000YEN(500YEN按金+2500YEN可以用)

今次我住個間AIRBNB係JR西大路, 我到JR西大路已經天黑哂 (大約6點鐘)
1st
上次我都係單拖去大阪
秒速相認
秒速相認

咁都認到, 我都未開始點POST相
秒速相認

你應該估到
DAY1 繼續

一出門口已經比間大福店同雪糕機吸引住
但一心諗住CHECK IN之後再去搵食..
可惜到最後個日都無試到

等緊個HOST黎接我去民宿, 是但鳩影下

本野就咁放係門口, 成功吸引到我眼球
入左去睇下, 其實就係一間普通既雜誌店

咁係門口吹左至少30分鐘冷風後, 終於見到個HOST啦!
原來個HOST係香港人黎, 佢係一個60幾歲既呀叔黎
佢幫佢個仔經營間AIRBNB, 主要都係做下清潔打掃
接D 人CHECK IN CHECK OUT等等

我間房係咁既, 好孤獨既兩張BUNK BED, 無ROOMMATE

放低行李之後, 打算都係留返係西大路搵食, 唔出京都啦, 好眼訓
附近真係無咩餐廳, 搵黎搵去都係得間牛丼, 估唔到第一餐竟然係牛肉飯

食完對面就係LAWSON, 緊係入去睇睇下啦
買左D宵夜同早餐返民宿食

呢個唔知係咩黎, 唔似布丁口感, 雖然好香奶味但勁撚甜!

廢噏開始 (單純分享下間AIRBNB同個日既心情,可以SKIP的 )

話說我間AIRBNB係一棟3層既樓啦, 地下係沖涼房同我間房
2樓係COMMON AREA, 可以睇電視, 煮下野食….
3樓有2間同類型既房, 我入住既時候可能因為唔係旅遊旺季或者呢間民宿位置唔方便定點啦…
得6個訪客, 2個台灣仔 + 3個澳洲鬼妹 + 孤獨的我, 所以大家都可以分到自己一間房
去到真係同我想像中有出入, 我會揀BUNK BED就係想識下人, 同人吹下水, 點知去到自己一間房囉
其實個種感覺真係有D SAD, 有種被世界遺棄既感覺
我平時唔係一個咁易受到打擊既人
可能因為我係病住去旅行(去前幾日鼻炎+中耳炎出哂黎)
加上食牛肉飯個時比個店員白眼, 問路比人老點等等
令我有D唔係好開心…開始係到諗, 做咩自己要走黎日本旅行…
係咪我幻想得太完美, 所以先會登高跌重…?
第一晚已經覺得好LONELY, 都唔知之後幾晚會點…
所以我即刻WHATSAPP我朋友, 點知佢忙緊考試, 跟本唔得閒理我
係我最無助既時候, 我個高登朋友竟然覆我信息
佢係我呢個TRIP入面起左一個好大既幫助
就係陪我傾計/安慰我/比行程建議我, 我真心覺得好感動
呢種感覺就好似雪中送炭咁
巴打, 多謝你!

DAY 1 完

想問下巴打有冇UP 片網? 我有幾影段片想SHARE比大家睇!
秒速相認

你應該估到

估唔到呀~ 呀~
上次我都係單拖去大阪

好撚大雪
留名
有冇巴打知而家幾凍

著褸同鞋洗唔洗防水
留名,岩岩去完
好撚大雪

我去個時無雪
去道頓掘吃東大拉麵
留名
留名
DAY 2 京都一日遊 三十三間堂->平安神宮->哲學之道->風風之湯

間民宿係咁既樣的

因為今日會去D出名既景點
所以買京都巴士一日PASS係好抵屌的
大部份景點都可以直去
係京都站出面個AREA有哂指示牌咩車係去邊
再唔明可以問下賣票個姐姐, 會教你坐邊架巴士

價錢仲要係500YEN ONLY , 靜係坐幾程都回左本啦!

有哂指示牌,好方便!

一落車就會見到有指示去三十三間堂

係機場買左京阪電車一日PASS既時候
佢會送一本COUPON比你, 去一D景點係會有優惠
有D景點係會平50YEN入場費, 有D係會送2張POSTCARD
咁如果你咁岩有本COUPON係身
就緊係拿拿臨拎出黎睇下會唔會有得慳/送野啦
咁買三十三間堂門票既時候拎比佢就可以平50YEN

入去三十三間堂係要除鞋的, 不過佢會比個膠袋你裝對鞋
走個時可以比返個袋門口個婆婆!

由於三十三間堂入面唔可以影相啦, 所以比條LINK大家
有興趣可以CLICK入去睇睇
http://www.sanjusangendo.jp/

咁我覺得三十三間堂係好值得大家入場睇下的
入面好宏偉, 係以1001 尊觀音像而聞名…

以下呢D係三十三間堂出面既景, 鳩影下

唔知點解, 我硬係覺得要有多一對腳企係我對面

獨撚和紅葉

天氣勁好

待續.....
去道頓掘吃東大拉麵

好正架? 我未食過
12月去完京阪留名
過癮
而家係京都。
無紅葉無櫻花得雪
留名
7月都去京版奈
留名
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞