[8日7夜][多圖多字] 京都大阪獨遊之旅

536 回覆
92 Like 11 Dislike

一齊去
好想再去多次日本, 但唔想再去大阪京都啦
廣島, 福島也不錯

可以去埋犬山城

PLAN LA PLAN LA
你買左機票未?

五月買咗啦。

去幾日話? 幾錢機票

8日半
jetstar 連行李1400 (都算平啩)

點解咁平
前掛有做promotion咩?
唉....不過就算有, 我以後都好難去旅行
份新工忙到PK, 就算有放假都應該寧願留係香港

我而家反而有假就離港

我都係。成日上網睇BLOG、景點

睇人地d blog介紹, 自己都會睇到好開心
4月中有假去到日本 諗住去長野 / 青森
睇上年呢兩度好似4月中 到尾都仲有櫻花

個人想長野多 松本城

一齊去
廣島, 福島也不錯

可以去埋犬山城

你買左機票未?

五月買咗啦。

去幾日話? 幾錢機票

8日半

點解咁平

咁啱開fb就見到promotion
288/程
早幾日都有賣298/程

真係好平
但我份工今日唔知聽日事
琴日返工無啦啦被通知我下個月要飛瑞士公幹
完全無得plan去旅行
其實好想再去多次日本
會想去廣島

睇黎巴打你唔憂無錢去,只係無時間

個人想長野多 松本城

一齊去
廣島, 福島也不錯

可以去埋犬山城

你買左機票未?

五月買咗啦。

去幾日話? 幾錢機票

8日半

點解咁平

288/程
早幾日都有賣298/程

真係好平
但我份工今日唔知聽日事
完全無得plan去旅行
其實好想再去多次日本
會想去廣島

我平時都唔買野既, 對於衫褲鞋無咩好大既需求
起碼唔會追潮流
咁係香港地, 樓又買唔起架啦, 女又無
咁儲d錢就係為左去旅行
但份工真係會搞到我無哂時間

個人想長野多 松本城

一齊去
廣島, 福島也不錯

可以去埋犬山城

你買左機票未?

五月買咗啦。

去幾日話? 幾錢機票

8日半

點解咁平

288/程
早幾日都有賣298/程

真係好平
但我份工今日唔知聽日事
完全無得plan去旅行
其實好想再去多次日本
會想去廣島

起碼唔會追潮流
咁儲d錢就係為左去旅行

巴打

去幾日話? 幾錢機票

8日半

點解咁平

288/程
早幾日都有賣298/程

真係好平
但我份工今日唔知聽日事
完全無得plan去旅行
其實好想再去多次日本
會想去廣島

起碼唔會追潮流
咁儲d錢就係為左去旅行

我都係 去旅行用最多係車費
好開心, 雖然我個遊記完左咁耐
但你地2個都依然mon住個Post
請受小弟一拜

個人想長野多 松本城

一齊去
廣島, 福島也不錯

可以去埋犬山城

你買左機票未?

五月買咗啦。

去幾日話? 幾錢機票

8日半

點解咁平

288/程
早幾日都有賣298/程

真係好平
但我份工今日唔知聽日事
完全無得plan去旅行
其實好想再去多次日本
會想去廣島

起碼唔會追潮流
咁儲d錢就係為左去旅行

巴打

去幾日話? 幾錢機票

8日半

點解咁平

288/程
早幾日都有賣298/程

真係好平
但我份工今日唔知聽日事
完全無得plan去旅行
其實好想再去多次日本
會想去廣島

起碼唔會追潮流
咁儲d錢就係為左去旅行

車費/入場費/食
我呢個遊記無買過野比自己
唯一買過做手信就係個日去宇治個袋朱古力
而家仲有2盒派唔出, 2位巴打要唔要呀

去幾日話? 幾錢機票

8日半

點解咁平

288/程
早幾日都有賣298/程

真係好平
但我份工今日唔知聽日事
完全無得plan去旅行
其實好想再去多次日本
會想去廣島

起碼唔會追潮流
咁儲d錢就係為左去旅行

有時搭吓一程,唔想行又搭一程。嗰日最後會後悔點解唔買pass
有時買咗PASS,又要無啦啦搭多程為回本。
計住又婆媽,唔計又貴到搵媽媽

一齊去
廣島, 福島也不錯

可以去埋犬山城

你買左機票未?

五月買咗啦。

去幾日話? 幾錢機票

8日半

點解咁平

我而家反而有假就離港

仲會即刻搵埋附近有咩其他景點。
夠唔夠玩一日。

點解咁平

288/程
早幾日都有賣298/程

真係好平
但我份工今日唔知聽日事
完全無得plan去旅行
其實好想再去多次日本
會想去廣島

起碼唔會追潮流
咁儲d錢就係為左去旅行

有時搭吓一程,唔想行又搭一程。嗰日最後會後悔點解唔買pass

加上我係果種突然想去邊就去 買pass好似用唔著

一齊去
廣島, 福島也不錯

可以去埋犬山城

你買左機票未?

五月買咗啦。

去幾日話? 幾錢機票

8日半

點解咁平

我而家反而有假就離港

HI 巴打
就黎到我去喇, 我3月尾去到4月頭
好緊張
仲未念行程
唉 好想去京都

去幾日話? 幾錢機票

8日半

點解咁平

我而家反而有假就離港

HI 巴打
好緊張
仲未念行程

巴打上幾頁先比左個行程出黎比大家參考

去幾日話? 幾錢機票

8日半

點解咁平

288/程
早幾日都有賣298/程

真係好平
但我份工今日唔知聽日事
完全無得plan去旅行
其實好想再去多次日本
會想去廣島

起碼唔會追潮流
咁儲d錢就係為左去旅行

我對上一次6月去大阪, 係無買過任何PASS
所以車費貴到仆街, 今次呢次有買PASS真係差好遠
不過都有特登為左用儘張PASS搭去遠小小再返黎..真係好不智

點解咁平

288/程
早幾日都有賣298/程

真係好平
但我份工今日唔知聽日事
完全無得plan去旅行
其實好想再去多次日本
會想去廣島

起碼唔會追潮流
咁儲d錢就係為左去旅行

加上我係果種突然想去邊就去 買pass好似用唔著

隨心所欲
我唔得, 我要PLAN好哂, 如果唔係會LOST

一齊去
廣島, 福島也不錯

可以去埋犬山城

你買左機票未?

五月買咗啦。

去幾日話? 幾錢機票

8日半

點解咁平

我而家反而有假就離港

HI 巴打
好緊張
仲未念行程

點解會緊張? 去旅行咁開心應該係期待先岩
見食完飯仲有小小時間, 幫你Copy多次啦
比你參考
DAY 1 香港->關西機場->京都住宿
DAY 2 京都一日遊 三十三間堂->平安神宮->哲學之道->風風之湯
DAY 3 京都一日遊 東福寺->宇治->平等院->宇治上神社
DAY 4 錦市場->新京極商店街->鴨川
DAY 5 嵐山一日遊 嵯蛾野小火車->嵯峨野竹林->野宮神社->常寂光寺->嵐山渡月橋->嵐電足湯
DAY 6 京都民宿CHECK OUT->大阪民宿CHECK IN->黑門市場->電電城->心齋橋
DAY 7 神戶一日遊 神戶北野異人館->梅田
DAY 8 心齋橋->關西機場->香港
紅色係我今次去左覺得好正既地方
btw 嵯蛾野小火車同神戶北野異人館伏伏地
我去之前有哂心理準備一生人只會去一次

去幾日話? 幾錢機票

8日半

點解咁平

288/程
早幾日都有賣298/程

真係好平
但我份工今日唔知聽日事
完全無得plan去旅行
其實好想再去多次日本
會想去廣島

起碼唔會追潮流
咁儲d錢就係為左去旅行

不過都有特登為左用儘張PASS搭去遠小小再返黎..真係好不智

我唔shopping 果陣都係行下電雷城

冇咩買 不過搭車真係好貴

去幾日話? 幾錢機票

8日半

點解咁平

288/程
早幾日都有賣298/程

真係好平
但我份工今日唔知聽日事
完全無得plan去旅行
其實好想再去多次日本
會想去廣島

起碼唔會追潮流
咁儲d錢就係為左去旅行

我唔shopping 果陣都係行下電雷城

冇咩買 不過搭車真係好貴

電電城好正= 好鐘意睇毒物

去幾日話? 幾錢機票

8日半

點解咁平

288/程
早幾日都有賣298/程

真係好平
但我份工今日唔知聽日事
完全無得plan去旅行
其實好想再去多次日本
會想去廣島

起碼唔會追潮流
咁儲d錢就係為左去旅行

今年的新PASS好似貴左
小弟第一次寫遊記, 寫得唔好請屌細力D
呢個旅行係舊年12月既事, 突然有衝動想記錄同分享下
呢次係我第二次去關西, 咁我一直都想試下自己一個去旅行, 所以又揀左日本作為我既第一次!
因為我已經裸辭左, 所以更加促使左我去旅行既決心
咁岩HK EXPRESS做緊PROMOTION, 機票 + 20KG來回, 都係HKD 1200
住方面我BOOK左2間AIRBNB, 5晚京都SHARED ROOM BUNK BED + 2晚大阪 PRIVATE ROOM, 加埋大約HKD 1500

咁講返個行程啦, 因為唔係第一次去關西, 所以上一次有去過既景點唔去, 去上次想去但無去到既景點
成個TRIP (機票 + 住宿 + 食野 + 搭車 + 買手信) 大約用左HKD 6000 (但我去之前係帶左19萬YEN, 唔知做乜鳩 )
我唱錢其實唱左13萬YEN, 但我上次去完返黎仲有6萬YEN淨, 我老豆話以防萬一, 叫我都係帶哂去啦!
如是者, 我就帶左19萬YEN去, 但最後都無咩點買野, 因為獨撚一個又有咩好買WOR

原諒我會係呢個遊記有好多廢噏, 因為我真係好鐘意分享!
我全程係用IPHONE影相, 我唔識構圖同執相, 所以有好多相都斜斜地, 影得唔好, 請見諒!
BTW 我都知我有D朋友都有上開連登, 唔該唔好同我相認PLEASE!

好, 出發!

朝早10:35機->關西機場14:55
(搭過2次HK EXPRESS, 2次都係DELAY左30分鐘左右)

一早去到機場, 嘆返杯STARBUCKS, 食件MR GINGER, 扮下中產等上機 (扮中產但搭廉航 )

我鐘意揀窗口位, 因為可以睇下風景, 加上我又唔洗成日去廁所, 4個鐘姐, 好快就到日本

終於到左關西機場, 大約日本時間3點幾就黎4點, 一出門口FEEL到陣涼意

第一件事, 因為事先有做過功課, 所以即刻去買IC卡+套票去京都同之後幾日要用既PASS(我上次去係無買過任何PASS), 所以用多左好多錢

佢係地下有個RECEPTION有得買到大部份PASS, 所以可以買定先, 到時想去D景點唔洗專登走去買, 節省好多時間
京阪電車一日PASS (500YEN)
阪神電車一日PASS(700YEN)

張阿童木IC卡係特別版, 會送好多優惠(但我今次去一次都無用過 ), 張卡好似要3000YEN(500YEN按金+2500YEN可以用)

今次我住個間AIRBNB係JR西大路, 我到JR西大路已經天黑哂 (大約6點鐘)

巴打可吾可以比,民宿info我,有香港人,好似吾錯
小弟第一次寫遊記, 寫得唔好請屌細力D
呢個旅行係舊年12月既事, 突然有衝動想記錄同分享下
呢次係我第二次去關西, 咁我一直都想試下自己一個去旅行, 所以又揀左日本作為我既第一次!
因為我已經裸辭左, 所以更加促使左我去旅行既決心
咁岩HK EXPRESS做緊PROMOTION, 機票 + 20KG來回, 都係HKD 1200
住方面我BOOK左2間AIRBNB, 5晚京都SHARED ROOM BUNK BED + 2晚大阪 PRIVATE ROOM, 加埋大約HKD 1500

咁講返個行程啦, 因為唔係第一次去關西, 所以上一次有去過既景點唔去, 去上次想去但無去到既景點
成個TRIP (機票 + 住宿 + 食野 + 搭車 + 買手信) 大約用左HKD 6000 (但我去之前係帶左19萬YEN, 唔知做乜鳩 )
我唱錢其實唱左13萬YEN, 但我上次去完返黎仲有6萬YEN淨, 我老豆話以防萬一, 叫我都係帶哂去啦!
如是者, 我就帶左19萬YEN去, 但最後都無咩點買野, 因為獨撚一個又有咩好買WOR

原諒我會係呢個遊記有好多廢噏, 因為我真係好鐘意分享!
我全程係用IPHONE影相, 我唔識構圖同執相, 所以有好多相都斜斜地, 影得唔好, 請見諒!
BTW 我都知我有D朋友都有上開連登, 唔該唔好同我相認PLEASE!

好, 出發!

朝早10:35機->關西機場14:55
(搭過2次HK EXPRESS, 2次都係DELAY左30分鐘左右)

一早去到機場, 嘆返杯STARBUCKS, 食件MR GINGER, 扮下中產等上機 (扮中產但搭廉航 )

我鐘意揀窗口位, 因為可以睇下風景, 加上我又唔洗成日去廁所, 4個鐘姐, 好快就到日本

終於到左關西機場, 大約日本時間3點幾就黎4點, 一出門口FEEL到陣涼意

第一件事, 因為事先有做過功課, 所以即刻去買IC卡+套票去京都同之後幾日要用既PASS(我上次去係無買過任何PASS), 所以用多左好多錢

佢係地下有個RECEPTION有得買到大部份PASS, 所以可以買定先, 到時想去D景點唔洗專登走去買, 節省好多時間
京阪電車一日PASS (500YEN)
阪神電車一日PASS(700YEN)

張阿童木IC卡係特別版, 會送好多優惠(但我今次去一次都無用過 ), 張卡好似要3000YEN(500YEN按金+2500YEN可以用)

今次我住個間AIRBNB係JR西大路, 我到JR西大路已經天黑哂 (大約6點鐘)

巴打可吾可以比,民宿info我,有香港人,好似吾錯

吾你老母

去幾日話? 幾錢機票

8日半

點解咁平

288/程
早幾日都有賣298/程

真係好平
但我份工今日唔知聽日事
完全無得plan去旅行
其實好想再去多次日本
會想去廣島

起碼唔會追潮流
咁儲d錢就係為左去旅行

加價
邊張PASS?
唉 好想去京都

京都真係好正, D寺全部都好靚好好睇

起碼唔會追潮流
咁儲d錢就係為左去旅行

加價
邊張PASS?

jr kansai wide pass
8500加到9000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞