[8日7夜][多圖多字] 京都大阪獨遊之旅

536 回覆
92 Like 11 Dislike
lm
黎緊3月都單拖去8日7夜
今日收工會出埋Day 2 續
Btw 有無人睇架?
而家係京都。
無紅葉無櫻花得雪

我去個時都係得返少量紅葉睇喳,大部份都謝哂
有雪景都正啦,好想睇雪呀
留名
7月都去京版奈

自己去?
Lm 3月去京阪 6日
LM
點解你買uo飛但搭左hx
Btw 有無人睇架?

有!
留名
黎緊3月都單拖去8日7夜

點解你買uo飛但搭左hx

好似係姐妹公司, 都一樣係廉航....
我搭個架都係細機黎
留名睇京都
DAY 2 繼續

出發去下個CHECK POINT
係岩先落車位搭巴士去平安神宮(搭巴士好方面呀 )

落車行大約10-15分鐘左右…

呢架車可以上去參觀的, 我上去望左一眼
記得入面有D舊POSTER賣之類, 仲有個呀伯

平安神宮

日本最老既電車

平安神宮入面其實係一個大花園
種左好多花草, 不過好多都凋零中

之後我行行下, 有個人拍我
問我可唔可以幫佢影張相
如是者, 我地就幫大家影 (佢係一個韓國人黎)
然後有個日本女人行過, 極之熱情話要幫我地2個合照
佢以為我地係FD… 但我地又真係影左張合照

如是者我地兩個就一齊行, 係平安神宮幫大家影下相
我同個韓國仔離開左平安神宮之後
我地決定一齊去下個景點哲學之道
咁有個人幫手影下相, 吹下水又真係無咁悶既!

呢條哲學之道都幾長
我地唔知頭唔知路由係中間插左入去開始行
行完先發現我地只係行左一半路程, 但又無打算再行多次!

仲有幾棵未開始綠 好靚呀

佢偷影我

我又偷影返佢

行完條哲學之道大約4點左右
韓國仔話想去嵐山睇嵯峨野竹林

待續.....
留名睇京都

京都行程已經開始左啦
留名
7月都去京版奈

DAY 2 繼續

咁去到嵐山, 我地都決定醫左肚先
(我個日係無食早餐午餐就直接出發左 )
唔知點解我次次去旅行都係咁, 唔識肚餓
但係香港我係每一日都要起身食早餐既人
9點幾會開始肚餓, 10點前一定會餓醒
之後就會躝落街食早餐(呢PART唔係重點 )

我地食左間叫うなぎ廣川

好撚好食, 應該係我人生中食過最好食既鰻魚飯
不枉我地排左粒半鐘, 叫左個3900YEN既 MEDIUM SIZE

食完之後想出發去嵯峨野竹林
但一出廣川, 個天勁黑
我諗去到嵯峨野竹林都應該影唔到D靚相架啦, 所以果斷放棄左

我發覺京都冬天黑得好快, 好似5點幾已經開始天黑, 6點幾已經黑哂!
個時其實先6點幾, 好多出名既景點都CLOSE左
之後韓國仔提議不如去浸溫泉, 咁我其實都無乜所謂既……

咁上網睇到附近有個溫泉叫風風之湯
價錢唔貴, 一個人都係1000YEN

去到咁岩撞到佢做緊PROMOTION
2人同行都係1200YEN, 600YEN一個人好平

如是者 我就同左個陌生人一齊浸溫泉吹水
我地仲買左啤酒一路浸一路飲
學下日劇咁做, 原來好撚爽皮架!
浸完之後就散水BYEBYE

咁返到民宿, 我終於有ROOMMATE啦, 又係韓國仔

我即刻用韓文同佢打左招呼, 吹左2咀, 勁眼訓
涼都唔沖直接訓左

DAY 2 完
有冇人架睇.....?
毒撚唔敢自己一丁友去日本🇯🇵
DAY 2 繼續

我地食左間叫うなぎ廣川

不枉我地排左粒半鐘, 叫左個3900YEN既 MEDIUM SIZE

但一出廣川, 個天勁黑

我發覺京都冬天黑得好快, 好似5點幾已經開始天黑, 6點幾已經黑哂!

涼都唔沖直接訓左

DAY 2 完

鰻魚飯正呀
4點幾就開始天黑啦, 5點已經黑左8成

你幾多號去嵐山? 12月有燈節喎
留名
DAY 2 繼續

我地食左間叫うなぎ廣川

但一出廣川, 個天勁黑

涼都唔沖直接訓左

DAY 2 完

有無韓仔食評??
毒撚唔敢自己一丁友去日本🇯🇵

點解? 巴打幾多歲?
一個去同成班FD去個種感覺係好唔同
自己去, 你會睇多左, 聽多左...會有新既想法...
所以其實你可以試下, 話唔定你去完返黎
愛上自己一個旅行都唔定
Btw 有無人睇架?

有人睇
上年先去咗一星期京都、奈良、宇治

黎緊再去京都加滋賀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞