[8日7夜][多圖多字] 京都大阪獨遊之旅

536 回覆
92 Like 11 Dislike
DAY 3 繼續

離開左平等院, 食左杯宇治抹茶雪糕
食第一啖吸到D粉, 咳死我

好濃郁既抹茶味, 果然係抹茶既故鄉

宇治橋, 呢個時候已經5點15左右, 開始日落啦...

宇治上神社好似5點30 CLOSE(立衝過去)
我去到係一個人都無, 好快速咁參觀左....
入面其實無咩特別, 只係一個普通既神社

離開宇治上神社, 行返回頭路返去同買手信

宇治時間6點, 個天已經完全黑哂
我自己係條街到行, 無地方去....
今日既CHECK POINT又完成左
本來打算留係宇治食埋夜晚先返去
但好凍, 又得自己一個
所以都係決定返到京都站附近搵食算…

太撚凍, 忍唔住入左7仔買罐熱粟米湯飲
好正(琴日係759見到有, 買左幾罐返屋企飲)

晚餐決定係京都站地下既SUPERMARKET解決…

是但食左個咖哩吉豬做晚餐
味道不過不失啦...但求飽肚姐

最後買左盒700YEN士多啤梨返民宿就結束今日既行程啦

DAY 3 完
留名,
我都想試下一個人去旅行,儲緊錢。
想問樓主係咪有一定嘅日文底?可以同日本人溝通。

有上過幾堂日文喳, 識講好小
例如: 我叫咩名/請給我餐牌/我需要水之類....
大部份都係This this this this......全球通用
買左張平飛6月獨遊玩20日,開頭真係好興奮諗自己會去邊去邊
而家見到班fd一齊去旅行又好驚到時自己一個會好悶

巴打有冇果種feel
留名 六月去東京+大阪
留名
有無同韓仔鬥長鬥粗

直接格劍

華山論劍
買左張平飛6月獨遊玩20日,開頭真係好興奮諗自己會去邊去邊
而家見到班fd一齊去旅行又好驚到時自己一個會好悶

巴打有冇果種feel

20日 好勇呀
絕對有你講個種feel, 我第一頁有講
你有無睇架
我去之前係期待,去後第一日已經lonely 到爆炸
不過去到如果識到人一齊玩又唔同講法!
但每個人都唔同,有d人會好enjoy 呢種感覺!
如果你驚最好住Hostel, 有d人可以吹下水,交流下.....
DAY 4 錦市場->新京極商店街->鴨川

今日既行程會比較放鬆, 主要都係食下野行下街

第一站有京都人廚房之稱既錦市場

好逼好多人

正式開餐!
CABBAGE BACON NOODLE, 岩岩煎完熱辣辣好正 230YEN

叫左一串燒帶子食

2粒乾帶子好難食 500YEN

鹽燒鰻魚, 呢個一定要食
勁撚好味, 好似550YEN
有3種口味, 燒汁/鹽燒/天婦羅
識揀一定揀鹽燒, 原汁原味

間野好似好出名, 好多明星合照

仲會比杯魚湯你配黎飲, 不過好咸

呢個天氣飲杯熱豆漿真係好舒服呢

黃豆粉蕨餅, 甜甜地細細份
一個人都可以食得哂, 岩哂我呢D獨行者

我其實係錦市場來回行左3-4次
就係為左等老母覆我WHATSAPP
因為黎日本之前佢有特別交帶我要買D干瑤柱返去
真係花多眼亂, 最後鳩買左包返去
仲要比人鬧我買貴左, 早知唔買啦

錦天滿宮係錦市場最入面

日本妹 其實質素一般

待續....
Lm
即係樓主行完京都後都係住翻第一晚果間民宿?
留名 hehe
DAY 4 繼續

之後行下新京極商店街D鞋店

睇到呢對, 真係平過係香港買
但最後都係無買到

公廁鞋

HELLO 你地係到做咩呀?

自己一個行街真係好悶...都係出發去鴨川算

由新京極行去鴨川好近, 唔洗搭車

街頭藝術者

好勁呀, 忍唔住錄底左
https://youtu.be/lpvUGXyI6i4

可愛日本妹

終於黎到鴨川………UM…我係咪去錯左地方

點解同網上圖同想像中唔同既…

想像:

現實:

原來川床係五月到九月(5/1~9/30)先會有

算啦, 唯有坐下休息下算....
睇到呢個光脫脫既景, 更顯孤單….

鴨仔, 你做咩自己一個既? 你D朋友呢?

好可愛既柴狗

好傻呀佢個樣

待續.....
留名 hehe

即係樓主行完京都後都係住翻第一晚果間民宿?

係呀, DAY1-5 京都民宿
DAY 4 繼續

行完新京極後入左鴨川好出名既STARBUCKS

一路睇風景(有風景咩 ) 一路嘆咖啡

SNOW PECAN NUT LATTE, 勁好飲

離開STARBUCKS, 個天都黑哂啦..係時候食晚餐啦
出發食個間好出名既蛋包飯
相信好多人都知我講緊邊間!

間野都幾隱蔽, 因為係小巷入面
如果唔跟GOOGLE行真係會搵唔到間野

終於搵到

……….....

其實我都知間野要BOOK架啦
但一心諗住試下有無得WALK IN...
但好明顯, 應該有好多人無BOOK就想衝入去食
所以個大叔先會咁寫 ( FEEL到D字有種憤怒既感覺 )
我企左係門口好耐, 諗緊要唔要入去問下…
但最後都係淆底, 唔敢入…驚比人屌走!
算! 東家唔食食西家

係條街行左好耐路
見到呢間拉面店好似價錢OKAY WOR..就入左去食
呢間野真係勁正, 絕對值得推介(又平又飽肚)

我揀左1080YEN個SET
任揀一個MENU上面既拉面 + 5件炸雞 + 6隻餃子 + 薯仔沙律菜 + 一碗白飯 (ARE YOU SURE呢個係一人SET? )
拉面味道正常, 反而係個炸雞同餃子好有水準, 好JUICY

食完我真係飽到上喉嚨

大家如果下次去, 可以試下食…
不過我覺得一男一女仔會岩岩好..食完再食其他野..
好似我食完已經食唔落任何野了…

食完就行下街消化下先

無啦啦去左夾公仔

最後夾左呢隻, 好靚女

9點幾了…返歸

返到去食埋琴日未食完既士多啤梨
唔算甜但食得出好FRESH

題外話!
話說係我入去鴨川STARBUCKS之前經過一條小路
咁路邊有好多棵好矮既樹啦, 之後我見到樹上面無啦啦有條充電線掛左係到
咁我無理到啦...只係CONFUSE有條電話充電線掛左係樹上面咁奇怪
之後入左STARBUCKS先發現我帶黎日本個2條電話線
一條爛左一條爆左頭, 2條都充唔到電
但好在個電話仲有7X%電, 打算離開STARBUCKS去買條新線算…
然後行返回頭路, 再經過個棵樹先醒起 係WOR…個條係充電線黎架WOR
話唔定係IPHONE線…結果我就一野扯左落黎, 又真係IPHONE線WOR
於是, 我就帶左佢返去…而家條線仲用緊.. 凡事冥冥中自有安排

DAY 4 完
有冇人睇架.....?
反應咁冷淡既....
有冇人睇架.....?
反應咁冷淡既....

有呀
間蛋包飯好正? 巴打做咩唔卜
睇緊呀,快update
5月先去
第一次去大阪玩未諗到做咩
有冇人睇架.....?
反應咁冷淡既....

日日追
支持 見到啲綠茶嘢就好想食
四月去
留名學野
有無幫襯飛田
有冇人睇架.....?
反應咁冷淡既....

有呀

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞