[8日7夜][多圖多字] 京都大阪獨遊之旅

536 回覆
92 Like 11 Dislike
4點幾就開始天黑啦, 5點已經黑左8成

你幾多號去嵐山? 12月有燈節喎

我12月頭去呀...差唔多啦黑既程度
係呀...我去個時有燈節...(但係去第一日未有的)
之後我會有一日係全日留係嵐山(請繼續追POST)
遲D會講

DAY 2 完

鰻魚飯正呀

個鰻魚飯堅正 巴打下次去可以試下
係嵐山大街(好易搵間野)
返黎之後我仲專登上Tabelog睇, 間野都有3.92分
DAY 2 繼續

咁去到嵐山, 我地都決定醫左肚先
(我個日係無食早餐午餐就直接出發左 )
唔知點解我次次去旅行都係咁, 唔識肚餓
但係香港我係每一日都要起身食早餐既人
9點幾會開始肚餓, 10點前一定會餓醒
之後就會躝落街食早餐(呢PART唔係重點 )

我地食左間叫うなぎ廣川

好撚好食, 應該係我人生中食過最好食既鰻魚飯
不枉我地排左粒半鐘, 叫左個3900YEN既 MEDIUM SIZE

食完之後想出發去嵯峨野竹林
但一出廣川, 個天勁黑
我諗去到嵯峨野竹林都應該影唔到D靚相架啦, 所以果斷放棄左

我發覺京都冬天黑得好快, 好似5點幾已經開始天黑, 6點幾已經黑哂!
個時其實先6點幾, 好多出名既景點都CLOSE左
之後韓國仔提議不如去浸溫泉, 咁我其實都無乜所謂既……

咁上網睇到附近有個溫泉叫風風之湯
價錢唔貴, 一個人都係1000YEN

去到咁岩撞到佢做緊PROMOTION
2人同行都係1200YEN, 600YEN一個人好平

如是者 我就同左個陌生人一齊浸溫泉吹水
我地仲買左啤酒一路浸一路飲
學下日劇咁做, 原來好撚爽皮架!
浸完之後就散水BYEBYE

咁返到民宿, 我終於有ROOMMATE啦, 又係韓國仔

我即刻用韓文同佢打左招呼, 吹左2咀, 勁眼訓
涼都唔沖直接訓左

DAY 2 完

有無韓仔食評??

有兩個韓仔, 你講邊個先?
今日收工會出埋Day 2 續
Btw 有無人睇架?

有人睇
上年先去咗一星期京都、奈良、宇治

黎緊再去京都加滋賀

我之後有一日行程會去宇治, 想睇可以繼續追Post
京都真係可以無限次encore
雖然京都人比較冷漠, 但睇文化真係一流
我都好想再去多次
好想去大阪港
DAY 2 繼續

我地食左間叫うなぎ廣川

不枉我地排左粒半鐘, 叫左個3900YEN既 MEDIUM SIZE

但一出廣川, 個天勁黑

我發覺京都冬天黑得好快, 好似5點幾已經開始天黑, 6點幾已經黑哂!

涼都唔沖直接訓左

DAY 2 完

有無韓仔食評??

兩個都好正
Btw 有無人睇架?

有人睇

黎緊再去京都加滋賀

毒撚表示我去咁多日都無拍過我。
京都啲景點去極都去唔晒
巴打

二月頭出發 都是一個人京都大板
有幾日無plan
打算參考下你
我都係黎留名
我都係二月頭去京都大阪 第一次去仲諗緊行程
三日京都夠唔夠玩
黎緊二月去京阪神
會去宇治 留名睇當參考
今日係字治 聽日去嵐山
我都好想再去多次
好想去大阪港

心動不如行動
DAY 2 繼續

我地食左間叫うなぎ廣川

但一出廣川, 個天勁黑

涼都唔沖直接訓左

DAY 2 完

有無韓仔食評??

兩個都好正

我正d
利申 : 肥仔
Btw 有無人睇架?

有人睇

黎緊再去京都加滋賀

京都啲景點去極都去唔晒

呢d應該係天時地利人和, 無得強求
太多啦京都d景點...我金銀閣寺都未去..(上次同今次都去唔成)
琴日個fd send左張金閣寺雪景相比我

J死我, 真係勁想去
巴打

二月頭出發 都是一個人京都大板
有幾日無plan
打算參考下你

巴打去幾日呀?
我會儘量出快d
我都係黎留名
三日京都夠唔夠玩

巴打去幾多日?
睇下你鐘唔鐘意睇景點/文化野
因為大阪主要都係shopping多
黎緊二月去京阪神
會去宇治 留名睇當參考

請繼續追Post 我都有去到宇治
Btw 有無人睇架?

有人睇

黎緊再去京都加滋賀

京都啲景點去極都去唔晒

太多啦京都d景點...我金銀閣寺都未去..(上次同今次都去唔成)

J死我, 真係勁想去

屌你 好撚靚
今日係字治 聽日去嵐山

坐唔坐小火車?
我今次去, 坐左.......

京都啲景點去極都去唔晒

J死我, 真係勁想去

屌你 好撚靚

下個禮拜去希望有雪景
留名學野
啱啱搶到平機票嚟緊幾個月後阪獨
唔知各位清預幾多BUDGET住民宿?
心郁郁想識吓FRIEND 但又驚毒得濟會尷尬 同埋驚比人偷野
有無人可以解答吓我
住獨立房定住雙人房好
我都係黎留名
三日京都夠唔夠玩

巴打去幾多日?
睇下你鐘唔鐘意睇景點/文化野
因為大阪主要都係shopping多

我去8日7夜
我鐘意睇景點同文化野嫁
有一day諗住 清水寺--》--》八神坂神社--》祇園--》花見小路--》河原町
之後果d都未諗到

我又想去嵐山 伏見 金閣寺 宇治 但睇落唔夠時間
所以見到依個post就 衝左入黎

京都啲景點去極都去唔晒

J死我, 真係勁想去

屌你 好撚靚

下個禮拜去希望有雪景

未必有, 聽講京都落雪最多都係1-2日左右
機會稍縱即逝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞