『薪火post』BNO 續期資訊(22) BNO永久有效,不受2047影響

1001 回覆
45 Like 0 Dislike
打上DHL 咁岩有一份可以改地址寄返公司
然後另一份打上台話 因為BLABLABLA 安全理由唔可以改

岩岩係公司終於收到 好彩係Passport個份黎 supporting docs 要寄返屋企了
污糟左
我本野污糟左 點解有2滴油
死人英國佬返工都食fish and chips一啲都唔pro
4滴呀
要寫係須知到提醒下續證嘅人聽hmpo啲人成日都會滴到啲油漬
最近見到有朋友有本德國護照,但又有本bno 想問呢個係咩case嚟
雙重國籍囉
香港人入籍德國?
淨係知佢daddy係有德國籍嘅香港人
佢喺香港出世
即係佢老豆帶挈佢有德藉囉
詳細國藉法我就唔清楚
香港人有多重國籍一啲都唔出奇
人生勝利組

收到了
30/7寄,今日終於收到
父母雙方只要有一方是德國人,那麼孩子就可以取得德國籍,這一條在新舊國籍法中都適用。在舊國籍法中,只要父母雙方都是外國人,那麼在德國出生的孩子沒有權利得到德國籍。

根據新國籍法 ( 2000年1月1日生效 ),部份在德國出生的外國人孩子有資格擁有德國籍,先決條件是:
1、孩子父母有一方已沒有間斷地住在德國8年以上。

2、孩子父母有一方已擁有德國永久居留許可,或已擁有德國長期居留許可3年以上。
如果父母不希望孩子得到德國籍,那麼孩子還可繼續父母一方的原國籍。國籍法也有條件地允許雙重國籍:新出生的孩子在未成年時具有雙重國籍。23歲前要對擁有哪個國籍作出選擇,如果選擇德國籍,則必須退出另外一個國籍,如選擇了另外的國籍,那麼也必須退出德國籍。
德國「有限度」承認多重國籍,只限於當事人同時擁有其他歐盟國籍,或當事人可證明自己不能按意願退出其他國籍,否則當事人要於23歲前作出國籍選擇。
入籍要8年,太長!
去敍利亞打個白鴿轉先囉
我想問下有下方法check自己有無BNO
我老母話無,但唔講清楚話係掉左定細個無幫我搞
而我第一次出境已經係97後,嗰陣已經係用特衰護照
身份證大法
大家覺得應唔應該脱歐前換定本先?

之前個本12年續
家變前夕
唔等藍色版?
樣衰嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞