『薪火post』BNO 續期資訊(22) BNO永久有效,不受2047影響

1001 回覆
45 Like 0 Dislike
佢反射動作姐
point form寫返出黎
藍絲會唔會發起退bno潮?
佢哋會以為唔續/墊煲底/剪爛/用腳踩過=退出咗
要填form先嗌退!不退不是中國人!
有無藍絲家長幫屋企人退出外國國籍?
第一時間諗起薑融,BC勁難退,英國人好奸
唔使問啦,個doc 都係集各巴絲經歷寫出黎,你要問就要問哂所有留過言嘅巴打架啦

btw 我自己都係曲狗,但係我唔識wordpress,同埋忙到抽筋,呢排都少咗留言,所以我唔參與啦,不過你哋內容上嘅嘢有問題我可以幫大家手
嗯,我就唔係好贊成獨立。 以香港人今時今日對政治嘅態度,就算贏國肯俾香港獨立,最後都係會走返回頭路。經歷過英國統治,大家基本上對英國管理係有信心,點解要冒險獨立而首先過渡由英國接管香港,之後再俾年輕一輩去決定? 我係擔心香港獨立之後由一班咩人去領導,老實,大家生活咗咁多年,你地覺得香港有咩政治人才有統領風範,講政治幽默嘅又無、鷹派如DT嘅又無、實幹為民嘅又無。 若果要係飯民揀一個做總統,頂!我真係揀唔落手囉。 庸才都算啦,若果又係果啲所謂商界當權的話,大家注定一世做樓奴。

陳浩天最好嘅答法係反問記者:你是香港人嗎? 給你選擇,你會用香港護照,還是中國護照? 若果你認為你是中國的,為甚麽不去拿本紅色的?
YES!

到時無普選選港督都唔係大問題
其實以香港人嘅習性,政治阻力係好細,即係話,無論乜嘢政權上台,基本上都可以順利做到任期完結。你睇吓依家咁嘅死款,以前沙士、短樁、沿水、廢鐵數之不盡嘅膠事,俾着外國都應該暴動咗好耐,係香港人先咁受得氣。其實只要遇着英明嘅領導,只要民生基本上攪掂,政治可以無人理,但可惜依家啲政治炸彈多到根本清唔到,民生又攪唔掂,根本就係無能。

要獨立就要一個好似強如李光耀呢類強人統治,香港先有希望。小國要生存,一係要靠政治強人先可以立足,香港地少人多,資源缺乏,產業項目實在太少,經濟風險大,無強勢領導去規劃香港條路點走,香港好難走得落去。一係就走新加坡條路,中美大國之間左右逢源,有政治智慧、手腕,一係就走以色列條路,以一敵眾,手瓜夠硬、走科技研發,可惜啦,啲乜乜港全部都係得把聲,完全無計劃。 中藥港?數碼港?遊輪港? 哈哈哈

台灣都還好,真係全民普選,最起碼個政府係台灣人選出嚟,係好係衰都叫民主選舉。雖則我覺得綠營都係虧虧地,又係講多過做,DT都打張好牌過你台灣上都唔識食住個勢,美帝都開到聲鼓勵美台高層互訪啦,係好係醜都攪吓花臣搏見報啦應該,又唔做。 唉,不過話又說回來,若果國民黨果陣係醒唔貪心嘅,一早49年就立咗國啦,71年若果唔係死要面就唔會連聯合國一席都無埋,攪到依家唔上唔落。
其實好簡單
香港外向型經濟
對要同外界嘅關係一定好重要
香港一定要一個識搵平衡點嘅人管
而依家最大問題係西方一定唔會信香港人會選列,而事實都唔會
唔係咩「配唔配民主」嗰啲垃圾問題
而係香港政治兩極
依家邊邊上台都唔會好
起碼要香港冷靜落嚟返幾年、十幾年先有用
當然香港前途係點都要睇世界政局
聽日支那仲係唔係到都未知

搞掂 可以9月頭去法國西班牙開光了
感謝各位巴絲打既doc
5/8寄出 , 7/8簽收by HMPO
9/8轉Status , 15/8 就已經寄出
4日就轉左Dispatched.
4日咁快
未比支那接管前香港經濟唔係咁單一

香港連晶片都做得到
冇得咁計
嗰陣支那都未發展得咁快
多謝西方企業無私向支那提供可竊嘅技術
依家香港一係拎支那偷返嚟嘅技術發展落去
一係自己自煮燃發
香港白手套個躲出晒名,西方仲會對香港友善咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞