『薪火post』BNO 續期資訊(22) BNO永久有效,不受2047影響

1001 回覆
45 Like 0 Dislike
我開頭係交副本
比佢要我交正本

同埋唔係入境處, 係生死註冊處
一定有嘅
有興趣嘅巴打我地可以開個group交流下

https://t.me/CruelJJ
生死註冊處係under 入境處

不過你啱嘅係, 唔係普通嘅入境處地方可以搞呢啲嘢。
巴打
可唔可以話我知declaration form 呢度係唔係咁填

下面countersign 果part 已經填好曬
爭呢幾格唔識填

同埋我老豆老母, 去邊度搵佢地出世紙 + 佢地老豆s老母s結婚證書
呢個post 第一頁份google doc有教,睇咗先
我幫父母續
我父母要寫埋佢父母既資料嗰啲咁煩既
仲話要埋我自己父母既出世紙嗰啲。我自己續嗰時好似無咁多野
冇記錯係唔洗
因為你係自己幫自己申請
嗱,我就唔會答唔使,你唔使唔代表佢唔使,係睇個officer 點做case架啫。
依家03年前係英國海外簽發嘅英國當哂first passport case申請,一定查家宅。

所有嗰啲唔見咗又補領唔到嘅交件,自己寫封信解釋返件事就得,字唔使多。
我幫父母續
我父母要寫埋佢父母既資料嗰啲咁煩既
仲話要埋我自己父母既出世紙嗰啲。我自己續嗰時好似無咁多野
依家03年前係英國海外簽發嘅英國護照當哂first passport case申請,一定查家宅。

所有嗰啲唔見咗又補領唔到嘅交件,自己寫封信解釋返件事就得,字唔使多。
岩岩再google 完先知原來doc 都有講
唔該曬巴打
我怕麻煩
另外寫多張a4 紙講明係大陸出世,乜證明都無,加埋祖父母係大陸結婚,都係無證明。

我諗有本舊bno + 香港身份證
應該唔會chur 到我咁盡gwa
自己寫封信 <-- 我都係咁,就咁寫返話點解無果d 文件,加埋日期+簽名
唔該曬巴打
咁快又一半了
駛唔駛係#1 講明03年後會變左做first application?

太多人問
之前跟呢個post成功續咗
嚟緊九月尾想拎本bno去台灣 但以前又用過特衰入台
上網睇咗好多post 好多人唔同講法
所以上嚟問最值得信賴既巴打
online apply個台證係咪空接入bno資料就得 唔使聲明事前用特衰? 到時去台灣就帶哂兩本just in case? 有咩事都可以落地簽
照用BNO
當佢係特衰咁申請台證/落地簽
去到IO九成會問你點解轉咗passport
你答佢以後唔會用特衰就ok
(雖然彈出彈入都一樣無問題)
唔使攞埋本特衰出嚟
Q&A有

25.用過廁板去台灣,可唔可以轉 BNO?
喺台灣眼中,只要你符合港澳關係條例第四條香港居民嘅定義,無論你拎廁板定係 BNO 入境都一樣係當香港居民處理,台灣關員係唔應該以持雙重國籍為由拒絕手持 BNO 嘅香港居民入境,無論你有冇曾經用過廁板入境台灣都係咁話注意: 以上唔適用於廁板或BNO 以外嘅任何外國國籍
https://lihkg.com/thread/777550/page/1

香港01:告別雙重國籍 做個真正香港人!

係就好,唔好齋talk煲無米粥
係就快,快D比我取消中國籍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞