[古典文學入門(一)]你所不知道的陶淵明

447 回覆
195 Like 1 Dislike
巴打提到陶生部分作部存在多向詮釋既成分
有D野我諗唔通

多向詮釋其實係點發展出黎??係唔係源自作者寫作動機?
I.e., 係作者有意留下伏筆,提供多元既想像空間?定其實係無心插柳,後人ff所產生?

而作品中出現多向詮釋既可能,如果作者處理不當,就容易令人感到作者唔夠嚴謹、疏忽

而文學既多向詮釋係現代文學似乎唔流行?因為作者多數鍾意將主題定型,就好似只有一套model answer 一樣,通常只有一種(主要)解讀

巴打問左一個好核心嘅問題
其實我不斷強調,文學嘅多向詮釋係當代先發展出黎
甚至可以話係華文學術圈一個好新嘅概念
所以雖然話係古典文學入門,但當中介紹嘅概念
絕對係重要,而且可以用返係好多文學閱讀到

古典嘅嘢,佢地當然寫果陣唔會有現代人嘅學術概念
正正因為咁,現代人閱讀係將古典一些隱藏左嘅嘢,重新揭示出黎
換言之,要分辨何謂多向詮釋抑或係過度解讀,要睇返作品本身嘅「召喚結構」
即係話,解讀果陣係咪完全脫離左作品、作者、文學傳統等去詮釋,只憑一己之意,主觀推測?
文學嘅詮釋,背後都有好多客觀標準,而咁樣先可以有個厚實嘅解讀,做到多向嘅詮釋

現代文學更加早講緊多向詮釋
特別西方好多文學理論,每種睇作品嘅方法都唔同
愈偉大嘅作家,愈係多面向
作家、作品都係一個立體嘅圓形,唔同角度去睇,自然就形成多向詮釋
問題應該係,有冇能力去突破既有解讀?

明白記住了 真係要睇得更多先有更深入既了解
前言:

之前係呢邊開左D文學吹水post
發現其實都唔少巴絲打鍾意文學
更重要係願意熱心交流
例如最近有見到流觴巴打特登開左個中國文學史post
要從由頭到尾去講係一件好辛苦嘅事
所以我決定偷懶用一個一個作家去講文學野
亦都會嘗試講埋點樣讀古典野嘅方法
希望又黎多次拋磚引玉

呢個係咩post呀:

相信大家對陶淵明都叫熟稔
根據黃子華嘅講法就係至少好熟口臉叫得出個名啦
中學上堂教科書一定有佢嘅詩歌/文章
桃花源記呀歸去來辭呀愛蓮說
其實入得教科書嘅古人往往都係中國文學史中佔有一個重要地位
但問題係文學史介紹嘅野一定係片面

陶淵明亦都係比人片面化嘅詩人
你只會諗起佢 =
「古今隱逸詩人之宗」
「份人好豁達」
「自然純樸,總之鍾意耕田啦」
但其實你又知唔知:
魯迅評價陶淵明係「金剛怒目」
陶淵明原來寫過好多奇怪野
佢份人原來成日發嬲

係呢個post不斷去講佢嘅作品
盡量會係講佢比較少人知少人提嘅詩歌
同時間講少少讀詩嘅方法/概念
一黎可以認知到陶淵明大體嘅存在
二黎亦都作為一個古典文學閱讀入門
(因為見到唔少巴絲打都無從入手)
咁其實我都係第一次用呢種方式去講
盡量會以趣味性為主
希望唔會悶親大家啦

愛蓮說?真心?
前言:

之前係呢邊開左D文學吹水post
發現其實都唔少巴絲打鍾意文學
更重要係願意熱心交流
例如最近有見到流觴巴打特登開左個中國文學史post
要從由頭到尾去講係一件好辛苦嘅事
所以我決定偷懶用一個一個作家去講文學野
亦都會嘗試講埋點樣讀古典野嘅方法
希望又黎多次拋磚引玉

呢個係咩post呀:

相信大家對陶淵明都叫熟稔
根據黃子華嘅講法就係至少好熟口臉叫得出個名啦
中學上堂教科書一定有佢嘅詩歌/文章
桃花源記呀歸去來辭呀愛蓮說
其實入得教科書嘅古人往往都係中國文學史中佔有一個重要地位
但問題係文學史介紹嘅野一定係片面

陶淵明亦都係比人片面化嘅詩人
你只會諗起佢 =
「古今隱逸詩人之宗」
「份人好豁達」
「自然純樸,總之鍾意耕田啦」
但其實你又知唔知:
魯迅評價陶淵明係「金剛怒目」
陶淵明原來寫過好多奇怪野
佢份人原來成日發嬲

係呢個post不斷去講佢嘅作品
盡量會係講佢比較少人知少人提嘅詩歌
同時間講少少讀詩嘅方法/概念
一黎可以認知到陶淵明大體嘅存在
二黎亦都作為一個古典文學閱讀入門
(因為見到唔少巴絲打都無從入手)
咁其實我都係第一次用呢種方式去講
盡量會以趣味性為主
希望唔會悶親大家啦

愛蓮說?真心?

後面已改返
手快打錯左
有D野我諗唔通

I.e., 係作者有意留下伏筆,提供多元既想像空間?定其實係無心插柳,後人ff所產生?

而作品中出現多向詮釋既可能,如果作者處理不當,就容易令人感到作者唔夠嚴謹、疏忽

而文學既多向詮釋係現代文學似乎唔流行?因為作者多數鍾意將主題定型,就好似只有一套model answer 一樣,通常只有一種(主要)解讀

換言之,要分辨何謂多向詮釋抑或係過度解讀,要睇返作品本身嘅「召喚結構」
即係話,解讀果陣係咪完全脫離左作品、作者、文學傳統等去詮釋,只憑一己之意,主觀推測?
文學嘅詮釋,背後都有好多客觀標準,而咁樣先可以有個厚實嘅解讀,做到多向嘅詮釋

作家、作品都係一個立體嘅圓形,唔同角度去睇,自然就形成多向詮釋

或者將來有機會再講陶淵明
到時唔係入門係進階
大家一齊細細讀
有D野我諗唔通

或者將來有機會再講陶淵明
到時唔係入門係進階
大家一齊細細讀

我仲睇緊呢個咋,
陶淵明原來無想像中咁悶,
同中學果陣教嘅好唔同!

唔記得覆巴打
好多謝巴打咁捧場

最後再係到推多次先:
[古代思想入門(一)]黑暗儒家心法之荀子
https://lihkg.com/thread/144278/page/1
[古典文學入門(二)]估吓邊個文人成日叫雞?
https://lihkg.com/thread/135459/page/1
[賞識藝術入門 ( 一 ) ] 每個成功嘅男人背後都有一個男人支持
https://lihkg.com/thread/141337/page/1
呢三個都更新緊
未睇巴絲打記得去留個名啦
真係成個post都好高質 不論係樓主同巴打 而家要開始追埋樓主其他post ,本身極愛陶淵明嘅詩同文,特別係飲酒其五同埋歸去來辭,個種意境真係好正 難以用筆墨形容,此中有真意,欲辯已忘言 睇完巴打嘅賞析,對歸去來辭以及陶淵明更加了解,真係多謝樓主 當中月影巴打對桃花源記嘅賞析實在心悅誠服,小弟獲益良多,同樓主嘅賞析相映成趣,互補不足。 樓主加油 繼續出多啲呢類型嘅post 香港文學就係要靠樓主你幫手推動
有D野我諗唔通

我一直都認為欣賞文學並唔係為左去解讀作者原有嘅諗法,又或者思考佢嘅本意,當然唔係話無用,而係無咁重要。我認為最重要嘅係文學為你帶咩嘅啓發同道理以及情感,每個人都可以對同一首詩有唔同嘅解法,無話絕對嘅對錯,只要可以令你引起思考、共嗚都已經足夠。當然啦,要真正咁解讀文章詩詞係要了解作者嘅本意、文章嘅本意,咁係非常重要啦,但我想講嘅都只係無必要執著邊一種解法先係作者原本嘅意思,最重要都係睇下邊種解法最適合自到。sorry for1999
咁遲先睇呢個post真係有啲後悔,之前樓主一開post就留左名,但一拖就拖左幾個月先睇
真係成個post都好高質 不論係樓主同巴打 而家要開始追埋樓主其他post ,本身極愛陶淵明嘅詩同文,特別係飲酒其五同埋歸去來辭,個種意境真係好正 難以用筆墨形容,此中有真意,欲辯已忘言 睇完巴打嘅賞析,對歸去來辭以及陶淵明更加了解,真係多謝樓主 當中月影巴打對桃花源記嘅賞析實在心悅誠服,小弟獲益良多,同樓主嘅賞析相映成趣,互補不足。 樓主加油 繼續出多啲呢類型嘅post 香港文學就係要靠樓主你幫手推動

好多謝巴打欣賞呀,好感動!
古典文學,陶淵明真係必讀,不可忽視
更重要係陶淵明嘅隱,具在文化嘅突破,開拓新嘅可能
我自己好鍾意陶淵明,陶影響嘅人好多,包括我開post講嘅蘇東坡
李商隱同東坡都講完,而家講緊辛棄疾
巴打鍾意古典文學,一定要keep住睇
可能精彩過坊間唔少著作解讀
咁遲先睇呢個post真係有啲後悔,之前樓主一開post就留左名,但一拖就拖左幾個月先睇

有心唔怕遲呀巴打
文學嘅嘢,讀一世嘅
原來第一次開post係一月
已經keep住講左八個月

有心唔怕遲呀巴打
文學嘅嘢,讀一世嘅

樓主加油 而家追緊李商隱 btw辛棄疾又係我一個好鐘意嘅文人 文武雙全又夠霸氣 詞中之龍
有D野我諗唔通

我一直都認為欣賞文學並唔係為左去解讀作者原有嘅諗法,又或者思考佢嘅本意,當然唔係話無用,而係無咁重要。我認為最重要嘅係文學為你帶咩嘅啓發同道理以及情感,每個人都可以對同一首詩有唔同嘅解法,無話絕對嘅對錯,只要可以令你引起思考、共嗚都已經足夠。當然啦,要真正咁解讀文章詩詞係要了解作者嘅本意、文章嘅本意,咁係非常重要啦,但我想講嘅都只係無必要執著邊一種解法先係作者原本嘅意思,最重要都係睇下邊種解法最適合自到。sorry for1999

巴打講得好好
一樣米養百樣人
文學閱讀都係咁
對唔同文學作品
自然要用唔同方法解讀

有心唔怕遲呀巴打
文學嘅嘢,讀一世嘅

樓主加油 而家追緊李商隱 btw辛棄疾又係我一個好鐘意嘅文人 文武雙全又夠霸氣 詞中之龍

李商隱好特別
希望巴打會鍾意

簡介基本古典文學概念:重陽
兼讀陶淵明己酉歲九月九日

獨在異鄉為異客,每逢佳節倍思親。遙知兄弟登高處,遍插茱萸少一人。
——王維

番外應節篇

文學離唔開社會變化
幾乎所有一年一度嘅重要習俗、節日
都必然會涉及人嘅集體行為、認知
文學家善感,自然會係呢種日子寫下作品

農曆九月九日,即重陽節
雖然呢個節日係近代已經唔太受重視
特別係其性質唔係娛樂,無法同商業結合
但係古代,重陽嘅意義係重大嘅

《易經》中以六為陰,以九為陽
九九雙陽,故曰重陽
《西經雜記》:
九月九日,佩茱萸,食蓬餌,飲菊花酒,令人長壽。
既然係時間有神聖嘅意義
自然會連結去人最重要嘅生命
係呢日只要遵行儀式,就能長壽

有關重陽最生動嘅起源記錄
係來自《續齊諧記》:
汝南桓景隨費長房遊學累年,長房謂曰:「九月九日,汝家中當有災。宜急去,令家人各作絳囊,盛茱萸,以繫臂,登高飲菊花酒,此禍可除。」景如言,齊家登山。夕還,見鷄犬牛羊一時暴死。長房聞之曰:「此可代也。」今世人九日登高飲酒,婦人帶茱萸囊,蓋始於此。
呢個故事相信大家都好熟
即係桓景跟住費長房呢位高人遊學多年
師父有日福至心靈,就同佢講:
你屋企大獲啦,九月九日有個災難
放心,唔需要性交轉運
你快快手趕去,叫佢地帶茱萸囊
登高飲酒,就會無事架啦

桓景真係照做,成家登山
返去之後,見到鷄犬牛羊全部死哂
長戶房聽到就話:
佢地已經代替咗你擋住咗啦!
後世我地嘅重陽習俗,起於此

雖然呢個未必係真正起源
但故仔嘅影響力,應該係流傳最廣
登高、飲酒、祭祖、長壽、敬老……
慢慢不斷拓展,變成今日嘅重陽節

陶淵明 己酉歲九月九日

靡靡秋已夕,淒淒風露交。
蔓草不複榮,園木空自凋。
清氣澄餘滓,杳然天界高。
哀蟬無留響,叢雁鳴雲霄。
萬化相尋繹,人生豈不勞?
從古皆有冇,念之中心焦。
何以稱我情?濁酒且自陶。
千載非所知,聊以永今朝。

點解呢首詩同重陽有關?
因為陶淵明已經寫到出哂面
詩題:九月九日
非常明顯係因重陽而寫此詩

靡靡秋已夕,淒淒風露交。
蔓草不複榮,園木空自凋。

靡靡:零落

晚秋時份,一切盡顯零落之意
淒冷嘅風伴隨淒厲嘅風聲
草上嘅露水搖擺不定
蔓草衰敗,園木凋萎
陶淵明因眼前秋景,興起悲秋之情

清氣澄餘滓,杳然天界高。
哀蟬無留響,叢雁鳴雲霄。

由近景至遠方
詩人舉目望天,只見蕭索
清明嘅天空沒有半點灰塵
忽然覺得天空因而變得更高更遠
蟬聲已成絕響,取而代之
乃叢林中雁鳴雲霄

「哀蟬」之意
自然係連結至生命易逝
時光不可重來嘅悲哀
既有亡,自有生
然而雁鳴亦終有消失嘅一天

萬化相尋繹,人生豈不勞?

呢邊涉及陶淵明現世主義嘅價值觀
世界嘅自然萬物不斷變化
根本無一固定、恆久嘅事物
咁樣嘅人生,又點會唔辛苦呢?

詩人由秋天外景嘅悲涼
加上九月九日重陽節重生命嘅傳統意義
連結至世間嘅芸芸眾生
陶淵明呢一反問,係好嚴肅架!
即係:人生嘅意義何在?
生命咁易消失,咁樣點好呢?

從古皆有冇,念之中心焦。

由古代至今,都係有冇
有,即生
冇,即死
有冇之間,變幻無數生命

陶淵明面對人生意義之問
一如當下嘅現代人
都係「念之中心焦」
愈諗愈焦慮,愈焦慮愈難頂

何以稱我情?濁酒且自陶。
千載非所知,聊以永今朝。

詩人唔係哲學家
陶淵明只信今生,不信來世
呢種現世主義,唯有隨遇而安
重陽飲酒,以酒消愁
或係長壽之因?

千年之後嘅事,唔到我理啦
「濁酒且自陶」、「聊以永今朝」
正係今朝有酒今朝醉
人生得意,緊係盡歡先啦!
竟然仲有更新
竟然仲有更新

陶淵明講得太少
應該要講多幾篇先正確
話時話,稼軒1001左,開唔開新post好?

巴打點睇
竟然仲有更新

陶淵明講得太少
應該要講多幾篇先正確

繼續期待 醉愛淵明

巴打點睇

都可以開個2號POST既??比大家後續討論

巴打點睇

都可以開個2號POST既??比大家後續討論

https://lihkg.com/thread/459049/page/1
綜合吹水POST
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞