[古典文學入門(一)]你所不知道的陶淵明

447 回覆
195 Like 1 Dislike
愛蓮說唔係周敦頤咩
陶淵明獨愛菊嗎

你岩啊

一時手快打錯
多謝巴打指正
愛蓮說唔係周敦頤咩
陶淵明獨愛菊嗎

一諗起教科書將內文同作者分開左
邊個古人最愛陶淵明?

東晉嘅佢
其實後人對佢嘅評價係由低變高
例如有本書叫做《詩品》
只係將陶淵明列為中品

直到後來識野之人
先開始好推崇陶淵明
咁邊個最愛佢呢?

登登登
無錯就係和左陶瓷淵明詩百二詩嘅蘇東坡啦
佢甚至將陶淵明擺係李白杜甫之前
實在係東坡嘅最愛

睇吓佢點睇 責子 呢首詩:

我笑陶淵明,種秫二頃半。
婦言既不用,還有責子歎。
邊個古人最愛陶淵明?

東晉嘅佢
其實後人對佢嘅評價係由低變高
例如有本書叫做《詩品》
只係將陶淵明列為中品

直到後來識野之人
先開始好推崇陶淵明
咁邊個最愛佢呢?

登登登
無錯就係和左陶淵明詩百二詩嘅蘇東坡啦
佢甚至將陶淵明擺係李白杜甫之前
實在係東坡嘅最愛

睇吓佢點睇 責子 呢首詩:

我笑陶淵明,種秫二頃半。
婦言既不用,還有責子歎。
成日手快打錯野
最衰無得編輯
希望大家多多指正
唔好見怪
呢條友好虛偽

官三代,自己係退休官員,朝中有人好辦事,邊有土豪敢搞佢
又識字,農夫個個奶佢鞋底

呢條友跟本係特權階層,寫埋 d 飛機文懶清高

佢等於今日攞緊長糧既退休公務員,教後生仔腳踏實地
令人作嘔
人多識陶潛五言詩,少談其四言。四言如<停雲>詩,古樸質實,比興有詩經風。
呢條友好虛偽

令人作嘔

巴打嘅講法係有見地嘅
一陣有時間再詳細回
人多識陶潛五言詩,少談其四言。四言如&lt;停雲&gt;詩,古樸質實,比興有詩經風。

我會慢慢再介紹
巴打識野
陶淵明係文學上都幾多開拓
記得多黎吹水
探長

巴打好
得明黎吹吹水

好呀

啱啱到埗

呢邊講得輕鬆啲

我嗰邊好似好難咁
呢條友好虛偽

令人作嘔

有時間回啦

魯迅有個講法係合理嘅:

凡是有名的隱士,他總是已經有了「悠哉遊哉,聊以卒歲」的幸福的。倘不然,朝砍柴,晝耕田,晚澆菜,夜織屨,又那有吸煙品茗,吟詩作文的閒暇?陶淵明先生是我們中國赫赫有名的大隱,一名「田園詩人」,自然,他並不辦期刊,也趕不上吃「庚款」,然而他有奴子。漢晉時候的奴子,是不但侍候主人,並且給主人種地,營商的,正是生財器具。所以雖是淵明先生,也還略略有些生財之道在,要不然,他老人家不但沒有酒喝,而且沒有飯吃,早已在東籬旁邊餓死了。

其實呢到講得好好
正如巴打所講其實佢並唔夠話好窮困
但係佢的確係家道中落
相比係其他同類人佢係比較無錢
尤其用謝靈運呢種富豪式出遊寫詩嘅人黎比
陶淵明的生活真係好簡樸

同埋佢從來無否認過自己嘅諗法
成日都係詩文入面有內心衝突
我地會覺得佢故作清高
好多時都係因為佢比文學史定型左
所以更加要認識比較整體嘅佢

以我閱讀
陶淵明係好坦誠好真咁表達自己情感
呢種真甚至係不加修飾(文字、題材)
甚至搞到佢係果個時代比人批評寫得太淺白太俗
果個時代有工人有土地並唔係太奇怪嘅事
同埋佢的確有落實去做事謀生
主動遠離政治廟堂之爭
唔應該用呢點時代嘅特色去批評佢嘅文學成就

巴打好
得明黎吹吹水

好呀

啱啱到埗

呢邊講得輕鬆啲

我嗰邊好似好難咁

由淺入深
你要講嘅野太多
好好加油
魏晉時代嘅文人都有少少被逼心理扭曲

喺政治上不如意 惟有放縱自己 然後話“我唔恨”

同唐宋果種真係對自然嘅審美係兩種境界
lm

睇埋杜甫點串陶淵明首 責子

杜甫〈遣興五首〉之三:
「陶潛避俗翁,未必能達道。觀其著詩集,頗亦恨枯槁。達生豈是足,默識蓋不早。有子賢與愚,何其挂懷抱。」

大意係串陶淵明唔夠豁達

宗白華在《論〈世說新語〉和晉人的美》:「漢末魏晉六朝是中國政治上最混亂、社會上最痛苦的時代,然而卻是精神史上極自由、極解放,最富有智能、最濃於熱情的一個時代。」

魏晉名士之風影響好大
同時都為唐宋立下左唔少生活/文學典範
以陶淵明為例
佢係去到唐、宋時期先真係受人推崇到高位
陶淵明亦都成為左隱士典範
文人傳統如飲酒、賞花、田園中作詩讀書,都可以上追到佢
另外,唐宋亦都有唔少人係以退為進,以隱求仕,希望走終南捷徑做官

宗白華在《論〈世說新語〉和晉人的美》:「漢末魏晉六朝是中國政治上最混亂、社會上最痛苦的時代,然而卻是精神史上極自由、極解放,最富有智能、最濃於熱情的一個時代。」

魏晉名士之風影響好大
以陶淵明為例
另外,唐宋亦都有唔少人係以退為進,以隱求仕,希望走終南捷徑做官

魏晉文人相輕

魏晉名士之風影響好大
以陶淵明為例

魏晉文人相輕

牟宗三《才性與玄理》一書中,認為「名士」者,清逸之氣也。風流者,如風之飄,如水之流,不主故常,而以自在適性為主。故不著一字,盡得風流。

以前研究過竹林七賢
古代嬉皮士

魏晉名士之風影響好大
以陶淵明為例

魏晉文人相輕

牟宗三《才性與玄理》一書中,認為「名士」者,清逸之氣也。風流者,如風之飄,如水之流,不主故常,而以自在適性為主。故不著一字,盡得風流。

以前研究過竹林七賢
古代嬉皮士

王孝伯言:「名士不必須奇才。但使常得無事,痛飲酒,熟讀離騷,便可稱名士。」此論雖是偏見,亦少有理。新亭對泣,清淡誤國,所謂「名士」不過係淒美的楚囚。

魏晉名士之風影響好大
以陶淵明為例

魏晉文人相輕

以前研究過竹林七賢
古代嬉皮士

王孝伯言:「名士不必須奇才。但使常得無事,痛飲酒,熟讀離騷,便可稱名士。」此論雖是偏見,亦少有理。新亭對泣,清淡誤國,所謂「名士」不過係淒美的楚囚。

《晉書.宣帝紀》:「支黨皆夷三族,男女無少長,姑姊妹女子之適人者,皆殺之。」
經過呢件事之後讀書人全部都好驚
係一個咁樣嘅時代
佢地所謂嘅狂放都係痛苦
陶淵明雖然唔算名士,但同在一個時代,都受到影響
但相對其他而言,陶都叫成功咁係名利退落黎
仲要過得幾開心,幾滿足
成為左後世好多文人(甚至今時今日)對田園隱居嘅美好想像
明日出新一首詩
大家早抖
留名學嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞