[古典文學入門(一)]你所不知道的陶淵明

447 回覆
195 Like 1 Dislike

從夸父追日談神話之多向詮譯
兼談陶淵明讀山海經其九

神話同文學有咩分別呢?
有唔少文學史會包埋神話,視神話亦都係文學嘅一種
呢種講法係無錯嘅,但我地要理解到神話同文學係創作方面有好大分別
神話:集體創作 口耳相傳 源於先民嘅幻想
文學:個人創作 著書定冊 源於作者嘅情思

我地前面提過,閱讀文學係多向嘅詮釋,唔好太妄求作者本意
係神話閱讀,我地更加理解到多向詮釋嘅重要,因為神話嘅作者係多人,更可能唔係同一時代
所以我地每一個人閱讀神話,都係一種再創造,由新嘅讀者發現神話新嘅意義
呢樣亦都係神話迷人嘅地方,吸引左千古至今好多人埋首古籍

陶淵明讀左夸父追日嘅神話,寫左讀山海經十三首其九:

夸父誕宏志,乃與日競走。

《山海經·海外北經》載:「夸父與日逐走,入日。渴欲得飲,飲於河、渭。河、渭不足,北飲大澤。未至,道渴而死。棄其杖,化為鄧林。」

夸父追日,有學者話係代表中國先民農耕對太陽嘅崇拜,亦有話係因為乾旱對水嘅渴求
但呢種研究係屬於學術嘅,我地當佢係文學閱讀,會更加有趣味
陶淵明對夸父係欣賞嘅,視佢追日之志為宏大嘅志願,係對理想嘅追求

俱至虞淵下,似若無勝負。
神力既殊妙,傾河焉足有?

《山海經·大荒北經》載:「夸父不量力,欲追日景,逮之於禺谷。將飲河而不足也,將走大澤,未至,死於此。」

夸父係有趣嘅,因為係山海經入面,對佢嘅講法有時係唔同章節入面,係互相矛盾,集體創作嘅特色
呢到對夸父有不自量力嘅詮釋,但陶淵明嘅評價係正面,正呈現左再創造嘅魅力

虞淵:即禺谷,傳說中的日落之處。
夸父到呢邊仲係好似無勝負,依然未輸比太陽
殊妙:佛家語,即玄妙無窮
傾河:飲哂成條河嘅水

餘迹寄鄧林,功竟在身後。

《山海經·海外北經》載:「棄其杖,化為鄧林。」
呢到係陶淵明捕捉到嘅一個文學中極美嘅意象
夸父追日,死前拋開手杖,手杖化作一片樹林,名叫鄧林
生前對追求理想嘅堅持,死後嘅精神依然不滅,由抽象嘅概念,變成具體嘅事物,餘蔭萬世
陶淵明果然係一個詩人,詩人嘅目光,看出夸父神話最動人嘅地方,賦予左佢一種美麗嘅解讀

從夸父追日談神話之多向詮譯
兼談陶淵明讀山海經其九

神話同文學有咩分別呢?
有唔少文學史會包埋神話,視神話亦都係文學嘅一種
呢種講法係無錯嘅,但我地要理解到神話同文學係創作方面有好大分別
神話:集體創作 口耳相傳 源於先民嘅幻想
文學:個人創作 著書定冊 源於作者嘅情思

我地前面提過,閱讀文學係多向嘅詮釋,唔好太妄求作者本意
係神話閱讀,我地更加理解到多向詮釋嘅重要,因為神話嘅作者係多人,更可能唔係同一時代
所以我地每一個人閱讀神話,都係一種再創造,由新嘅讀者發現神話新嘅意義
呢樣亦都係神話迷人嘅地方,吸引左千古至今好多人埋首古籍

陶淵明讀左夸父追日嘅神話,寫左讀山海經十三首其九:

《山海經·海外北經》載:「夸父與日逐走,入日。渴欲得飲,飲於河、渭。河、渭不足,北飲大澤。未至,道渴而死。棄其杖,化為鄧林。」

夸父追日,有學者話係代表中國先民農耕對太陽嘅崇拜,亦有話係因為乾旱對水嘅渴求
但呢種研究係屬於學術嘅,我地當佢係文學閱讀,會更加有趣味
陶淵明對夸父係欣賞嘅,視佢追日之志為宏大嘅志願,係對理想嘅追求

《山海經·大荒北經》載:「夸父不量力,欲追日景,逮之於禺谷。將飲河而不足也,將走大澤,未至,死於此。」

夸父係有趣嘅,因為係山海經入面,對佢嘅講法有時係唔同章節入面,係互相矛盾,集體創作嘅特色
呢到對夸父有不自量力嘅詮釋,但陶淵明嘅評價係正面,正呈現左再創造嘅魅力

虞淵:即禺谷,傳說中的日落之處。
夸父到呢邊仲係好似無勝負,依然未輸比太陽
殊妙:佛家語,即玄妙無窮
傾河:飲哂成條河嘅水

《山海經·海外北經》載:「棄其杖,化為鄧林。」
呢到係陶淵明捕捉到嘅一個文學中極美嘅意象
夸父追日,死前拋開手杖,手杖化作一片樹林,名叫鄧林
生前對追求理想嘅堅持,死後嘅精神依然不滅,由抽象嘅概念,變成具體嘅事物,餘蔭萬世
陶淵明果然係一個詩人,詩人嘅目光,看出夸父神話最動人嘅地方,賦予左佢一種美麗嘅解讀

最後再讀一次:

陶淵明嘅講解已經差唔多去到尾聲啦
我會再介紹返陶淵明最著名嘅作品
相信唔少巴絲打都睇過
但相信經過左上邊咁多講解
再睇返一定有唔同嘅感受
做咩講我
做咩講我

唉,咁高質既post係連登係一d人睇都無。。。

真係好少人睇

利申追緊 好高質

真係好少人睇

利申追緊 好高質

香港人無乜耐性
好睇
但無咩時間睇
而家先追晒
下次打算講邊個?

多謝巴打欣賞
文學本來都係比有心人睇
慢慢累積,至少而家有左巴打睇先

真係好少人睇

利申追緊 好高質

你地一個一個加埋就多架啦
再次多謝支持
好睇
但無咩時間睇
而家先追晒

多謝巴打支持
我會keep going
下次打算講邊個?

未決定
暫時收到嘅意見
比較熱門嘅係
李商隱
蘇東坡
艷情小說
呢三個我都覺得好特別

真係好少人睇

利申追緊 好高質

香港人無乜耐性

起碼仲有我地,文學真係強求唔到
好睇
但無咩時間睇
而家先追晒

我都係,仲要每篇我都要睇幾次先明

真係好少人睇

利申追緊 好高質

香港人無乜耐性

起碼仲有我地,文學真係強求唔到

有你地就有動力
呢次先係第一次
我會長做長有
最近呢幾日都比較忙
不過我都會盡量快少少更新
各位巴絲睇完有咩問題
有咩下次嘅建議
或者點樣去講嘅方法
都歡迎提出比我參考吓
加油
On9 一問
其實夸父追日既動機係乜?點解崇拜太陽就要追住佢?佢想奔向太陽?神話無一致解釋?
最近呢幾日都比較忙
不過我都會盡量快少少更新
各位巴絲睇完有咩問題
有咩下次嘅建議
或者點樣去講嘅方法
都歡迎提出比我參考吓

等你
On9 一問
其實夸父追日既動機係乜?點解崇拜太陽就要追住佢?佢想奔向太陽?神話無一致解釋?

我都想知,其實以我角度睇,佢追日係不切實際,追求不存在可能性嘅結果。不過可能現實中每個人都同佢一樣

不過陶淵明睇到欣賞佢嘅地方真係好值得我地學習。
特別係佢個句功竟左身後,我睇到真係嘩嘩聲。個種看透世事,深明真理嘅感覺。

因為功竟在身後呢句其實背後帶出嘅道現好多而且有種真理嘅感覺,特別係加埋夸父前面嘅故事。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞