[古典文學入門(一)]你所不知道的陶淵明

447 回覆
195 Like 1 Dislike
Lm
留名
留名

小王子作者

古代文人好人好事十大提名
連登有愛,陶潛有情

「昔陶淵明為彭澤令,送一力給一子,書曰:『汝旦夕之費,自給為難,今遣此力,助汝薪水之勞。此亦人子也,可善遇之。是可知僕婢下人,不可不莊以蒞之,亦不可不慈以畜之也。」(《毛氏家訓.厚下》)

陶淵明擔任彭澤縣令時,家眷未能隨行。由於他護子心切,便派遣了一位長工回去幫忙,並附上書信告訴兒子說:「你的日常生活收支僅能平衡而已,尚無餘力雇請幫手。我派一位長工回去,幫你料理家事,奉事尊親,免得你太過勞累。他也是別人家的兒子,你應該和善的對待他。面對其他的僕人婢女,你的態度必須莊重,要以慈愛之心護養他們。」

連登有愛,陶潛有情

「昔陶淵明為彭澤令,送一力給一子,書曰:『汝旦夕之費,自給為難,今遣此力,助汝薪水之勞。此亦人子也,可善遇之。是可知僕婢下人,不可不莊以蒞之,亦不可不慈以畜之也。」(《毛氏家訓.厚下》)

陶淵明擔任彭澤縣令時,家眷未能隨行。由於他護子心切,便派遣了一位長工回去幫忙,並附上書信告訴兒子說:「你的日常生活收支僅能平衡而已,尚無餘力雇請幫手。我派一位長工回去,幫你料理家事,奉事尊親,免得你太過勞累。他也是別人家的兒子,你應該和善的對待他。面對其他的僕人婢女,你的態度必須莊重,要以慈愛之心護養他們。」

亦人子也,可善遇之。
日後成為好多人提起陶淵明會講嘅典故
雖然上面有巴打過話佢懶清高
但呢份清高都係有真情係入面嘅
至少當人地都係一個人
留名
呢個星期盡量再出新一首
即係第四首詩

連登有愛,陶潛有情

亦人子也,可善遇之。
至少當人地都係一個人

有無話佢對親人先係咁,對外人就話之佢。
姐係影響到家人就假惺惺,影響唔到就做真仆街
巴打會唔會講下佢嘅心路歷程,一路用佢嘅作品串住。因為我想了解埋佢個人點形成
多謝月影成三人巴打發問
等我整理一下資料再放上黎
補充返呢一方面嘅野

如何煉成陶淵明?

陶淵明嘅生平研究有好多
但大多都離開佢嘅自傳性文章
我選左三篇黎同大家一齊分享

1.自祭文節錄

茫茫大塊,悠悠高旻。是生萬物,余得為人。自余為人,逢運之貧。簞瓢屢罄,絺綌冬陳。含歡谷汲,行歌負薪。翳翳柴門,事我宵晨。春秋代謝,有務中園。載耘載耔,乃育乃繁。欣以素牘,和以七弦。冬曝其日,夏濯其泉。勤靡余勞,心有常閑。樂天委分,以至百年。

陶淵明嘅曾祖父做過東晉都督
封過做長沙公(上首詩有提呢個名)
祖父做太守
老豆雖然都做官,但已經愈做愈細
陶淵明出左世之後更加係沒落左
所以先會話自己出生後,正係貧困之時
自祭文係佢病重前所寫
人之將死,其言也善
不妨同上面介紹過嘅自挽詩對讀

2.五柳先生傳節錄

閑靜少言,不慕榮利。好讀書,不求甚解,每有會意,便欣然忘食。性嗜酒,家貧,不能常得。親舊知其如此,或置酒而招之。造飲輒盡,期在必醉,既醉而退,曾不吝情去留。環堵蕭然,不蔽風日;短褐穿結,簞瓢屢空。——晏如也。常著文章自娛,頗示己志。忘懷得失,以此自終。

五柳先生傳雖然用一個代稱黎寫
但已經公認為陶淵明嘅自傳性文章
呢到再三強調自己性格係內向、不求名利、好酒、好讀書
佢少年時其實係幾儒家式嘅人物(下一首會介紹)
但同時受魏晉時代影響
最後傾向以酒解決人生問題
五柳先生傳係好有名士嘅風流之氣
當然亦都因為係咁
陶淵明情感需要抒發
先寫下無數精彩嘅詩文

3.歸去來辭嘅序

余家貧,耕植不足以自給。幼稚盈室,瓶無儲粟,生生所資,未見其術。親故多勸余為長吏,脫然有懷,求之靡途。會有四方之事,諸侯以惠愛為德,家叔以余貧苦,遂見用於小邑。於時風波未靜,心憚遠役。彭澤去家百里,公田之利,足以為酒,故便求之。及少日,眷然有歸歟之情。何則?質性自然,非矯厲所得;飢凍雖切,違已交病。嘗從人事,皆口腹自役。於是悵然慷慨,深愧平生之志。猶望一稔,當斂裳宵逝。尋程氏妹喪於武昌,情在駿奔,自免去職。仲秋至冬,在官八十餘日。因事順心,命篇曰《歸去來兮》。乙巳歲十一月也

呢篇序言非常出名
研究陶淵明生平必讀
係講自己點解要脫離官場嘅明確自白
陶淵明忽仕忽隱有三大原因
1.搵食
2.真係有機會匡時救世 (後面再講)
3.個性同官場太唔合適
質性自然,非矯厲所得
係陶淵明個人嘅自覺,佢係唔識扮野,呢種對人對事嘅真性情,唔係勉強可以改變到嘅

值得一提嘅係
後來其實好多人有勸過陶淵明出返黎搵食
但佢都真係堅拒不出
真係覺悟到自己性格嘅獨特
就算比人睇唔起
就算過比較貧窮嘅生活
都改變唔到佢對田園生活嘅滿足
相對其他清談玄學但又名利雙收嘅人
陶淵明絕對係唯一一個超脫嘅人
亦都因為咁唐宋一再推舉、閱讀佢嘅詩文
成為左魏晉時期第一文學家
簡介基本古典文學概念:朝代

讀文科野心中必先有一時序
文科野特別講求傳承,尤其係中國古典
王國維講過:
凡一代有一代之文學:楚之騷、漢之賦、六代之駢語、唐之詩、宋之詞、元之曲,皆所謂一代之文學,而後世莫能繼焉者也。

一代有一代特別突出嘅文學體裁
但並唔係唐代得唐詩,宋代得宋詞
只係相對黎講無咁有獨特創新
又或者只係初始階段
例如唐傳奇到明清小說係一個發展階段
宋代亦都有宋詩等等

如何落實到閱讀古典文學其中一家之作?
以陶淵明為例
魏晉嘅陶淵明係必然受前人
先秦詩經漢代賦辭等等影響
除左歷史前人之影響
更要連結埋佢真實生活嘅時代
所以中國古典文學常用傳記批評法解讀文學
呢首咩日子寫?果陣發生咩事?咁呢首野同當時嘅關係係咩?
呢種方法係有優點,但同時亦係現代學者反思佢缺點嘅時候,因為咁會有好多勉強刻舟求劍嘅誤解

除左前史、當時時代
亦都可以觀察埋:後世之影響
至少唔會倒轉頭去話
陶淵明受李白、社甫影響
而能夠從陶淵明點樣開拓咩樣獨特嘅野
去影響到後來嘅文人
唐嘅李杜
宋嘅東坡
以至魯迅、梁啓超、王國維等等
正因為從後面去觀察,可以睇得到呢一家
陶淵明嘅獨特、重要嘅地方

讀中國古典文學
時間係一個重要、必要嘅概念
所以文科野先會咁強調咩咩史
因為文科野係離不開傳承嘅學術脈絡

連登有愛,陶潛有情

亦人子也,可善遇之。
至少當人地都係一個人

有無話佢對親人先係咁,對外人就話之佢。
姐係影響到家人就假惺惺,影響唔到就做真仆街

呢樣我真係唔知
應該話我地接觸到嘅陶淵明
都係文本嘅陶淵明
始終唔係真正活生生嘅佢
所以無方法係呢個層面外討論
巴打會唔會講下佢嘅心路歷程,一路用佢嘅作品串住。因為我想了解埋佢個人點形成

我盡量再補充返
始終第一次咁樣開post
相信會慢慢更加有條理
希望巴打唔好見怪
高質

但個人而言唔多中意陶淵明

隱士方面中意阮藉
高質

但個人而言唔多中意陶淵明

隱士方面中意阮藉

竹林七賢我都勁鍾意呀
有陣係專門研究佢地七個
不過文學上成就無咁高
所以選擇左陶淵明先
下次會講風格好唔同嘅文學家
睇睇各位巴絲有冇提議

我盡量再補充返
相信會慢慢更加有條理
希望巴打唔好見怪

讀作品之前能先了解作家嘅背景同事跡會更好,多謝巴打

我盡量再補充返
相信會慢慢更加有條理
希望巴打唔好見怪

多謝巴打建議
遲吓整理版再搞返先後次序
同埋下次開主題時會講返背景先
留名
留名

多謝絲打
嘩,巴打真係好好心機。
五柳先生傳其實就係佢嘅自傳?
咁有無啲係旁人描寫佢嘅文章,再發出當時佢地嘅人際關係

我盡量再補充返
相信會慢慢更加有條理
希望巴打唔好見怪

多謝巴打建議
遲吓整理版再搞返先後次序
同埋下次開主題時會講返背景先

係囉,依家咁樣好似好多人睇睇下放棄左咁,等完整後再出一個整合加集中討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞