[古典文學入門(一)]你所不知道的陶淵明

447 回覆
195 Like 1 Dislike
高質留名支持
責子首詩係咪漏左兩句?

哇巴打睇得好細心
我copy果陣唔小心刪左
我加返先
真係好感謝巴打提醒

責子

白髮被兩鬢,肌膚不復實。
雖有五男兒,總不好紙筆。
阿舒已二八,懶惰故無匹。
阿宣行志學,而不愛無術。
庸端年十三,不是六與七。
通子垂九齡,但覓梨與栗。
天運苟如此,且進杯中物。

讀一首詩(任何文學作品)審題係必要嘅
題目就好似作者拋比你嘅一個方向
一個「閱讀定向」
係未睇作品時先大概理解左作品嘅主題
咁當然有唔少古典詩詞係會寫埋序言嘅
呢個都係其中一個「閱讀定向」

責子,簡單黎講責罵自己個仔
大家無睇錯,呢首詩係陶淵明專登寫黎罵佢五個仔嘅
係咪好鬼仆街呢?罵自己個仔罵到今日我地都知
到底要幾憎自己五個仔先可以做到咁呀⋯⋯

大仔十六歲,懶到仆街
二仔十五歲(志學出自論語:吾十有五而志於學,呢到用黎講年齡),唔鍾意讀書
三仔同四仔十三歲都分唔到數字六同七嘅分別
細仔九歲剩係識搵野食
睇到呢邊,唔怪得陶淵明嬲到咁啦
自己都叫做一代詩人,上幾代都係大官
而家五個仔睇落好似低能咁

唔怪得佢會話:上天既然咁樣決定,唯有飲多杯酒啦
呢邊可以介紹一個中國文人傳統
就係飲酒啦
酒當然係飲架啦仲有咩特別
但當酒大量咁運用係中國詩詞入面
就形成左一個特別嘅文化符號
呢到就係其中一個典型用法:
遇到解決唔到嘅事/感傷,以酒作一暫時解脫
後面再慢慢講,但大家見到時可以特別留心

陶淵明寫詩多數都好淺白
呢首相信大家都唔難理解
如果有問題大家不妨分享指正

更正版
多謝巴打提醒
遲吓會要整返個整合版
等完左陶淵明講另外主題時再搞
留名
N展撚表示想識多啲野 依加睇緊道德經 遲啲諗住向易經/孫子兵法進發
巴打有無啲咩好提議去睇啲咩?有無啲咩詩/書係必讀?
留名
N展撚表示想識多啲野 依加睇緊道德經 遲啲諗住向易經/孫子兵法進發

巴打好有心加油
巴打睇嘅都傾向係思想方面
有冇諗過先大致理解左中國思想史先?
勞思光呀王邦雄呀都有出中國思想史
好多大學教書都用幾啱入門

文學方面
其實真係百花齊放
我會慢慢介紹重要嘅詩人
巴打可以先睇睇再搵吓自己邊方面有興趣

介紹吓我參考嘅原典
研讀中國古典詩歌
成日會見到所謂嘅集、校、箋三字
呢三個字各有意思
集:
詩人作品集
集評、集說(前人對每一首所有相關重要評論)
校:
校對
考正
箋:
分析前人之評論、注解,再加上自己意見分析
例如本書編者龔斌就會分析人地講法
再講出自己認為較好的理解
Lm
劉明學嘢
劉明學嘢

好多都係上堂學嘅野
探長係咪中文系師兄
失敬失敬
留個靚名
正呀
探長係咪中文系師兄
失敬失敬

唔敢當呀
讀中文系無咩大不了
好多中文系都唔讀書嘅
最重要係遇到大師級人馬
學到一兩成都夠用
自推,明日再講新一首
巴打好波
留名
留名

巴打好有心加油

文學方面
其實真係百花齊放
我會慢慢介紹重要嘅詩人

好 我研究下
唔知點解我對南宋既歷史好有興趣 可能中學一路學佢偏安=積弱
留名

巴打好有心加油

文學方面
其實真係百花齊放
我會慢慢介紹重要嘅詩人

好 我研究下
唔知點解我對南宋既歷史好有興趣 可能中學一路學佢偏安=積弱

宋代思想都好突出
好多理學家
同埋文學黎講
唐詩後嘅宋詩重知性、理念
都係獨樹一格
更加唔需要提宋詞啦
簡直係一絕(之後一定會開黎講)
留名
留名

上次從陶淵明挽詩三首講左佢嘅生命觀
相信大家都可以睇得出佢心底灰暗嘅一面
之前清狂巴打講過:
人多識陶潛五言詩,少談其四言。四言如<停雲>詩,古樸質實,比興有詩經風。
實在係非常精準同高明嘅睇法
加埋新年就到啦
又係時候同親戚朋友一聚
今次特別介紹陶淵明家族親情嘅四言詩

贈長沙公並序

序:

余於長沙公為族,祖同出大司馬。昭穆既遠,以為路人。經過潯陽,臨別贈此。

之前講過好多古詩詞都寫序
陶淵明可以話係領起呢種文人潮流嘅先行者
好多時古詩詞嘅序仲出名過首詩
例如陶淵明桃花源記本身只係桃花源詩嘅序

序係理解作品好好嘅方向
題目會令人諗:邊個係長沙公呀
序就交代左,長沙公係陶淵明同一親族嘅人(係陶嘅後輩)
但隨住時間兩個支流漸行漸遠,變成路人
有日無啦啦相遇,陶淵明係離別時寫黎送別

詩:

同源分流,人易世疏。慨然寤歎,念茲厥初。禮服遂悠,歲月眇徂。感彼行路,眷然躊躇。

四言古詩比五言古詩難讀
一黎更加年代久遠
二黎少左個字就變得更加精簡
所以我會每節解說大概嘅內容

陶用水流作親族比喻,係好得意嘅
河流往往係時間嘅象徵,孔子:逝者如斯夫,不舍晝夜
同一條源流,必然係會分流;同一個親族,必然隨住時間疏遠
呢個可能係人生嘅定理,不論古今
所以令人感嘆,所以使人躊躇,不忍分別

於穆令族,允構斯堂。諧氣冬暄,映懷圭璋。爰采春花,載警秋霜。我曰欽哉,實宗之光。

呢節就比較係門面說話
贈詩多數都係會讚揚人地嘅美好
主要係講長沙公有咁光宗耀祖
大家可以學幾句黎賀年

伊余雲遘,在長忘同。笑言未久,逝焉西東。遙遙三湘,滔滔九江,山川阻遠,行李時通!

當初相見嘅時候,雖然我係長輩但都唔太記得大家係出自同一祖宗
重新識返無耐,又要離開
下面四句好精彩嘅地方係,上接水流之喻,又有氣勢
行李:指音信
即使山川阻礙我地交流,都要成日書信來往呀!

何以寫心,貽此話言。進簣雖微,終焉為山。敬哉離人,臨路悽然。款襟或遼,音問其先!

語言點樣真正表達到內心嘅離別之情?
呢首詩雖然微弱,或者都足以表達到我嘅情感
希望以後可以成日通信啦!
呢首雖然長少少
但幾應節
同埋自己睇果陣有種相似感受
原來除左現代人家族會疏遠
古代都一樣係會
有時諗返呢種同源分流嘅情況
形同陌路人
都難免有些許感概
呢首雖然長少少
但幾應節
同埋自己睇果陣有種相似感受
原來除左現代人家族會疏遠
古代都一樣係會
有時諗返呢種同源分流嘅情況
形同陌路人
都難免有些許感概

希望唔會悶親大家
幫推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞