[古典文學入門(一)]你所不知道的陶淵明

447 回覆
195 Like 1 Dislike
sorry x2 錯手撳咗回覆
……冇乜可能隱逸到 但當要生命值硬接時 其實一個時代力量緊加更要 要避嘅可以去避 但點樣可以係做同唔做嘅裂縫之間 有一個共同嘅抗世能力 呢樣野係文學上係好緊要 可以溫潤一班人去做同一件事

近排睇駱以軍嘅《女兒 》(其實睇咗幾頁) 駱嘅瘋癲就係係寫作間點樣創出一種超越時代嘅能力 由佢不斷思考寫作嘅倫理問題 到寫出《女兒》 我覺得佢係一直都係思考緊 係裂縫之間(或者隔壁) 點樣有一種溫暖嘅能力將所有野重新組合

資本主義令我地嘅生活裂解 但無論係用邊種精神或者哲理處理生命 係時代之下 都應該好老套咁記得"愛"先係一種結構性嘅能力 當見到所謂民智未開 之後方針有分岐 可能會睇到更多結構性上嘅不可逆轉而灰心 繼而消沉 退出 隱居 之後有更多人發洩不滿 但係所有野發生 或者將要發生 愛應該係最可能整合世代嘅形式 又係工具

我完全同意巴打講,資本主義令到普通人有反抗的責任
但有責任同有能力係兩回事,而且更唔好講要有呢個諗法本身都好難
固若金湯之原因,其一係普通生活已經同資本主義做左個好緊密連結

三島笑太宰治氣弱,村上雖然無直接提過,但都有話佢馬拉松其中一個原因,係因為好多作家到左中年,又要面對人性黑暗,又要面對身體差左,頂唔順好易自殺

陶淵明一定無太宰治咁脆弱敏感,同埋古代士人本身培育就係要干涉社會,必然要走入政治,同今時今日知識分子諗法已經好唔同,EG高行健講冷的文學

我諗,每個人性情唔同,係社會做到的角色都唔同。問題或者唔在於你要入世定出世,應該著重於令大家思考呢個問題,無論入世定出世,都要經過思考,唔可以無觀

其實好老套咁講,係中國而言,文學影響到人群的時代已經過左。粱啟超講欲新一國之民,必新小說,呢種影響力早就被其他媒體取代。當然我唔係話文學無用,文學已死,而係需要調整返對文學期待,否則必然失望。

或者陶淵明比到一個思考契機大家,對我黎講,已經係好足夠。

見到回都回得咁整齊 辛苦了 呢個話題要講有排講 但唔擾亂其他人閱讀節奏喇 有機會再講多兩嘴 (受教了) 繼續支持

一路睇一路有相關討論都幾有既又

而且咁樣都會令我對文本內容更為深刻

大家都把握到文學嘅多向詮釋
古典嘢並唔係僵化、死左,只係得教科書嘅標準答案
其實仲有好多有趣、變化嘅地方

呢篇已經係陶淵明主題最後一篇
黎緊會打埋個後記
講吓之後會點搞開咩主題

支持

等緊巴打睇完最後一篇
呢篇大家理論上都有讀過

聽日慢慢睇

唔急
睇完 好高質
幫手推下post
睇完 好高質
幫手推下post

你一句睇完
比左好大動力我再開下個主題
留名
下一個會講邊個
btw書局有冇陶淵明嘅文集賣
求推介
睇完 好高質
幫手推下post

你一句睇完

巴打開既文學post我全部都有睇架
下個主題諗住講咩
留名

多謝巴打
下一個會講邊個
btw書局有冇陶淵明嘅文集賣
求推介

一定會呀
你係呢個post搵相
有本係我用緊嘅書相
呢一本應該比較容易買到
算係現存全集中比較好嘅版本

下個我諗緊李商隱定係東坡先
兩個我都覺得好有吸引力
李商隱完全係陶淵明之外另一種風格
睇完 好高質
幫手推下post

你一句睇完

巴打開既文學post我全部都有睇架
下個主題諗住講咩

有巴打同我講過
不如開中國古典艷情小說
雖然我覺得都好吸引
但因為文本比較長,怕到時一篇好長
我而家諗緊點搞比較好
留名 正呀正呀

多謝絲打
果然文人都係夜貓
大家而家先出沒
大家有咩諗法再同我講
我而家搞緊將陶淵明嘅文放係邊到好
方便之後有人睇返
或者講到相似嘅嘢有得比大家睇返
溫故知新
大家有咩諗法再同我講
方便之後有人睇返
溫故知新

大家有咩諗法再同我講
方便之後有人睇返
溫故知新

多謝巴打講咁多陶淵明嘅作品,獲益良多。

特別係用呢種方式,由淺入深,從廣至窄。可以了解到士人一路以來嘅心路歷程,加上一啲歷史背景同字詞注解,更加容易明白到作品當中的深層詩意。

好想之後可以睇到巴打更多分享,未來有冇打算對古典以外嘅文學分享?
因此是「緣」、「忽逢」,係一步一步嘅探索,係非功利嘅,「舍」去一切,先入得到桃花源

呢個演譯好精彩
其實呢幾項暗示係由作者無意間寫成?定刻意安排?
幾時開新post
不如講下詞人

一陣覆大家

推推post先
大家有咩諗法再同我講
方便之後有人睇返
溫故知新

多謝巴打講咁多陶淵明嘅作品,獲益良多。

特別係用呢種方式,由淺入深,從廣至窄。可以了解到士人一路以來嘅心路歷程,加上一啲歷史背景同字詞注解,更加容易明白到作品當中的深層詩意。

好想之後可以睇到巴打更多分享,未來有冇打算對古典以外嘅文學分享?

多謝巴打支持
多得你咁欣賞,我會keep going

其實我本身係對現代文學較多研讀嘅
但要講現代嘢,可能就唔係入門咁簡單
加上篇章較長,仲未諗到點講比較好
暫時先以古典為主
但現代嘢有時會出單篇評論,到時再分享
因此是「緣」、「忽逢」,係一步一步嘅探索,係非功利嘅,「舍」去一切,先入得到桃花源

呢個演譯好精彩
其實呢幾項暗示係由作者無意間寫成?定刻意安排?

陶淵明寫桃花源記
你讀果陣會發現佢係寫得極為精簡
每一隻字都用係好恰當嘅位置
其實桃花源記篇章幾短,濃縮左好多嘢
陶淵明寫時必定對用邊一隻字,放係邊都好詳盡思考
特別寫漁夫入桃花漁嘅過程好關鍵,應該是有意安排嘅
幾時開新post
不如講下詞人

好快出埋個後記
大致上都諗好左定好左主題同方向
宋詞係一定會講嘅
我自己都好鍾意詞
幾時開新post
不如講下詞人

絲打係咪睇哂啦
追得好快
用咗大半日終於追哂post 巴打好有心

睇完好似對陶淵明同佢啲作品有新嘅認識
特別係篇歸去來兮,當年中學讀就算睇咗語譯都唔明點解篇嘢咁重要,重要死背,對佢完全冇好感。
今日睇完先明白原來當年睇少咗佢
拎佢去練下字先

巴打遲下會唔會講下詩經 覺得詩經用字同詞都好靚,但就唔係好明

期待巴打新post
用咗大半日終於追哂post 巴打好有心

睇完好似對陶淵明同佢啲作品有新嘅認識
特別係篇歸去來兮,當年中學讀就算睇咗語譯都唔明點解篇嘢咁重要,重要死背,對佢完全冇好感。
今日睇完先明白原來當年睇少咗佢
拎佢去練下字先

巴打遲下會唔會講下詩經 覺得詩經用字同詞都好靚,但就唔係好明

期待巴打新post

多謝絲打特登抽左咁時間睇文
同埋你嘅支持

其實中學課程好多嘢都係為左考試
搞到本身應該傳遞嘅知識支離破碎左
好多嘢我地都唔會明點解會出現點樣變化出黎
我諗,有時專精一兩位文學家,反而可以慢慢累積基礎
令以後見到古詩古文都有個底,易讀好多
呢個亦都係我講落去嘅方向

絲打寫完字不妨放上黎分享
詩經其實都幾好,會列入之後嘅清單
古詩之源,係值得講嘅
推一推,最近攰到唔想留言
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞