[古典文學入門(一)]你所不知道的陶淵明

447 回覆
195 Like 1 Dislike

留名

留名之餘不妨分享
呢篇以前背到死狗咁
呢篇以前背到死狗咁

我都係
以前覺得無好似背緊一堆無意思既字咁, 好痛苦
舟遙遙以輕颺,風飄飄而吹衣。

呢句
呢篇以前背到死狗咁

我都係

大左睇番違己交病真係好入肉
呢篇以前背到死狗咁

呢篇其實算好背
呢篇以前背到死狗咁

我都係

我因為今次再特登睇返
自己感受都好深
特別能夠欣賞篇文寫得好嘅地方
唔在於細個睇嘅哲理
而係在於佢生活嘅實踐
寫得特別入肉
舟遙遙以輕颺,風飄飄而吹衣。

呢句

呢句我都好鍾意
無左呢幾句生活實踐
撐唔起前面講嘅人生哲理
好有超脫過去困境嘅釋懷
呢篇以前背到死狗咁

我都係

證明絲打都係質性自然
要堅持自己唔簡單
陶淵明有時或者比到心靈嘅啟發我地
尋日整理左懶人包都四十幾頁
等我諗諗點搞
方便以後大家睇返先
尋日整理左懶人包都四十幾頁
等我諗諗點搞
方便以後大家睇返先

恨晨光之熹微

點解??
Lm今晚追post
恨晨光之熹微

點解??

舟遙遙以輕颺,風飄飄而吹衣。問征夫以前路,恨晨光之熹微。

表層來說,講嘅係遺憾呢個時候先係太陽升起無耐,陽光唔係好夠光

深層黎講,恨,古文未必指仇恨,講緊嘅係極端嘅情緒,想要某一種嘢

陶淵明呢到描述嘅係,覺醒左自己要走咩路,晨光成為一種希望、光明嘅象徵,恨變成一種對未來嘅期盼、渴望
Lm今晚追post

追完再黎吹水
如果太認真而輸了,請勿見笑

陶對人生之感悟,順應天命,隨心而活,活在當下既態度確實令人嚮往、值得追求

不過我又認為,切忌盲目追求,如果自身缺乏自制能力,無法對行為加以管束,「活在當下」就容易變成消極、自我放棄、甚至放蕩既態度。對自己、其他人、以至社會都有害無利

點樣正確咁應用呢套思想,都好考功夫

仲有,我地置身於呢個講求利益,充滿競爭既工商業社會,係咪代表每當遇上失意、感到絕望而苦無出路既時候,就可以採取「歸隱」態度,對陳世俗事顯得漠不關心,做一個遁世者?

當然,陶之所以能夠絕緣於俗世既滾滾紅塵,好可能係基於古代社會𥚃即使山窮水盡都可靠耕作自給自足既情況,但呢套思想應該好難係現代完全實踐到?

陶對人生之感悟,順應天命,隨心而活,活在當下既態度確實令人嚮往、值得追求

不過我又認為,切忌盲目追求,如果自身缺乏自制能力,無法對行為加以管束,「活在當下」就容易變成消極、自我放棄、甚至放蕩既態度。對自己、其他人、以至社會都有害無利

仲有,我地置身於呢個講求利益,充滿競爭既工商業社會,係咪代表每當遇上失意、感到絕望而苦無出路既時候,就可以採取「歸隱」態度,對陳世俗事顯得漠不關心,做一個遁世者?

當然,陶之所以能夠絕緣於俗世既滾滾紅塵,好可能係基於古代社會𥚃即使山窮水盡都可靠耕作自給自足既情況,但呢套思想應該好難係現代完全實踐到?

張巴打讀得仔細之餘,又有出乎古人,入於現代嘅思考,實在難得!

陶淵明的境況,相對現代人而言,多少也算是幸運了。古代隱居,沒太多顧慮,山水田園之間,不是公地,比較多自由土地。而且,陶淵明本身真係可以做到返鄉下耕田就耕田,試問有邊幾個現代人真係做到?

不過,現代人當然有比陶淵明更優越嘅地方。單從時代不同,當然絕無可能直接套用。我諗,對於古人思想言行,都係取其精神,世界始終太唔同了。

莊子所講嘅,陶淵明所提嘅,「活在當下」一定唔係指放縱。應該係一種從名利俗世中嘅解放,從而做返自己,而不受外界規則所限制。

仕與隱,本身就係世界一個不斷重複嘅大主題。簡單黎講,要入世還是出世?我諗呢種取態並無優劣之分,到最後都係去返,你到底想做點嘅人?

有好多人一生就係呢個問題掙扎,甚至到最後都唔知自己想點。陶淵明走出左呢一步,肯定左自己嘅一生,搵到安身立命嘅歸宿,作為一個古代知識分子,比左一個好有力量、好值得思考嘅生命呈現比我地。
就快出最後一篇啦
都係一篇好出名嘅文章

張巴打讀得仔細之餘,又有出乎古人,入於現代嘅思考,實在難得!

陶淵明的境況,相對現代人而言,多少也算是幸運了。古代隱居,沒太多顧慮,山水田園之間,不是公地,比較多自由土地。而且,陶淵明本身真係可以做到返鄉下耕田就耕田,試問有邊幾個現代人真係做到?

不過,現代人當然有比陶淵明更優越嘅地方。單從時代不同,當然絕無可能直接套用。我諗,對於古人思想言行,都係取其精神,世界始終太唔同了。

莊子所講嘅,陶淵明所提嘅,「活在當下」一定唔係指放縱。應該係一種從名利俗世中嘅解放,從而做返自己,而不受外界規則所限制。

仕與隱,本身就係世界一個不斷重複嘅大主題。簡單黎講,要入世還是出世?我諗呢種取態並無優劣之分,到最後都係去返,你到底想做點嘅人?

有好多人一生就係呢個問題掙扎,甚至到最後都唔知自己想點。陶淵明走出左呢一步,肯定左自己嘅一生,搵到安身立命嘅歸宿,作為一個古代知識分子,比左一個好有力量、好值得思考嘅生命呈現比我地。

其實係咪近似於出家人既想法?

其實係咪近似於出家人既想法?

陶淵明中年以後
一定係貼近道家、佛家思想
但可惜我地都講過佢係現世主義者
唔相信佛家講嘅輪迴、靈魂不滅
而對道家嘅功夫論又無咩研究
牟宗三:四無掛搭,宇宙中的孤兒
形容整個魏晉時代嘅人,係好悲涼嘅生命
陶搵到佢嘅田園,其他人就得返自我放縱
自推
恨晨光之熹微

點解??

表層來說,講嘅係遺憾呢個時候先係太陽升起無耐,陽光唔係好夠光

深層黎講,恨,古文未必指仇恨,講緊嘅係極端嘅情緒,想要某一種嘢

陶淵明呢到描述嘅係,覺醒左自己要走咩路,晨光成為一種希望、光明嘅象徵,恨變成一種對未來嘅期盼、渴望

恨晨光之熹微

點解??

呢到正係我點解咁欣賞呢四句嘅原因
陶淵明真係好鬼到肉
呢幾句可以應用係人生好多唔同嘅情況
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞