一人一個深切感受到自己窮嘅時刻

549 回覆
1551 Like 41 Dislike
已經兩個月冇交電話費,再唔交要俾人cut了
冇錢讀書 學費都要親戚俾
但搭車返學都冇錢 唔返學去返pt
最後返pt返到quit埋

到大個d冇錢俾屋企 窮到要借
工作上又出事 壓力大到差d想自殺

最近幾個月老母整親
本身冇乜錢淨 仲要俾老母揸乾揸淨
要問女朋友借錢渡日

利申 女朋友 前後已經借左幾千俾佢
世界要你努力去考取功名 但是真誠才是最大本領
連登仔唔係個個一grad就30k架咩
賢妻啊
收皮啦 自以為是

非00後
有女朋友續命已經好幸福啦 巴打
唔捨得加錢嗌凍飲 百達通 50 50咁入 係咁放玩具,鞋
好多巴打都好幸福,冇負債
中學時期每個月零用唔過兩舊,連續三年lunch食福字公仔麵
自己開公司,冇錢交公司租,要問外父借錢,問銀行借錢果時
戇鳩 你唔問佢咁撚窮生你出黎批
我細個都係 見到啲小朋友有好多玩具
無業就咪L投資啦 on9 你呢d叫投井
屌 喊L左
屌而個真
讀書果陣份pt未出糧就係咁
日日睇返幾時岀糧但仲未岀
九號啦仆街公司肯岀糧未
小學屋企冇錢買書, 開學成個幾月我都係睇隔離同學仔既書
我書包除咗筆袋就咩都冇. 個老師頂唔順 上堂當住全班面問我點解冇書

仲有小學交乜費物費我永遠最遲個個交, 係交唔出.
同埋唔敢問屋企拎錢

寄人籬下, 出世到中學都係同婆婆住. 父母雖然有定期比錢婆婆, 婆婆每日開口埋口都係錢. 呢樣要用錢, 個樣要用錢.

試過有個男仔同我表白個時問: 你係唔係真係咁鍾意錢?
我答: 有邊個唔鍾意錢?
之後佢就冇再理我

返學有$4搭車. 成日行路返學, 儲起啲車費佢.
行到身水身汗, 朝朝返到學校好臭汗味

到依家大學冇錢搭車, 就直接走堂. 啲同學仔問我做咩成個禮拜都唔返學? 我呃佢地話自己病咗
但其實係未出糧, 連搭車錢都冇
為左慳$1.x HKD
要行多2個地鐵站先去坐地鐵
讀書時唔好意思問屋企拎零用錢
下晝個餐 食唐記包點7蚊兩個包加灌水頂肚
lunch食包足足食左成個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞