一人一個深切感受到自己窮嘅時刻

549 回覆
1551 Like 41 Dislike
年青人咪賭咁多喇
要買就買四季旺啦
細個無熱水爐要煲水沖涼(但其實唔會平左)

每日要行幾層樓梯番屋企

18歲之前無搭過飛機

買部冷氣機同屋企辯成個月

.......

鬼叫我細個真係窮撚
而家都係窮撚但叫做有少少收入,大概係銀包唔夠cash食飯唔收八達通credit card個陣都會感覺自己係咪窮撚
外國
一蚊特價包賣晒
唔捨得買正價三蚊
挨左一晚餓
小賣部 賣緊2蚊一隻蛋
諗左好耐先俾錢買

寧願慳返20蚊的士錢 都選擇行兩個地鐵站既路程返屋企

日日人地食25-35蚊飯 我食開 13 15蚊

細細個果種窮 我相信得自己體會得最深 唔係語言文字可以表達
廿幾歲人都未搭過飛機
老豆對我趕盡殺絕 要自己搬出黎住
未搵到地方時仲要瞓街/麥當勞
後來我再婚嘅媽媽知道咗之後幫我搵工
又借錢俾我 等我有錢租朋友嘅地方住
眨下眼就咁啱一年
而家雖然仲係寄人籬下
但基本開支都叫無問題
果陣 仲要餐餐煮出前一丁/撈麵頂肚(最平)
有得唔食就盡量唔食 可能一日淨係食一個麵
個人仲瘦咗幾磅 以前每次聽到有人話自己肥咗都會唔開心
果排好多人話自己瘦咗 我先知道自己係有幾咁折墮
戶口得返$32 叫朋友過數借$68 先禁到出黎買麵包
試過響外國山窮水盡 終於搵到工既時候身上得幾十蚊 果個禮拜出糧加埋果幾十蚊剛剛好夠交租 我人生目前最低谷由果一刻開始
好細個個陣 好肚餓問老豆可唔可以買飯食 老豆搵哂全身得$2.5 結果就買左一個菠蘿包兩份食
而份事真係好深刻
好餓 大半日冇食野 全身一蚊都冇 好記得銀行得翻53蚊 要問fd過47蚊落我戶口先禁到錢買飯
巴打依家屋企環境點?有時真係唔太理解,當自己都養唔掂自己既時候,仲走去生仔係咩心態
諗起細個叫老豆買本老夫子比我 但係佢搵哂全身都唔夠廿蚊
記得細個果陣屋企好撚窮,同屋企人夜晚返屋企果陣,我同阿哥同家姐都好撚肚餓,跟著經過m記叫老豆買個包,跟著一個包三個人分黎食
同人比無意思啦,實有人有錢過你架wor, 巴打你講得出依句都知你無真正捱過窮
沙士年代,窮到退八達通
其實應該有錢買既,扮搵唔到姐
為左慳幾蚊車費行左成個鐘頭路
結紮手術同condom要錢掛
以前啲人結婚就想開枝散葉
又唔諗吓自己係咪有皇位或者十鳩幾萬俾仔女繼承
冇嘅話點解要生多個出嚟捱
生嚟把托
lm
聽我老母講未生我之前屋企環境都還算可以 但係我一出左世就窮到仆街

Btw雖然屋企窮 但係我知道老豆老母已經比哂最好既野我 就算我做啲咩都無限量支持我 老豆老母我愛
八達通入50
朋友問我點解唔入500
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞