一人一個深切感受到自己窮嘅時刻

549 回覆
1551 Like 41 Dislike
中學身邊成班有錢人
成日約出街. 約到我成日零用都清光.

經常令到媽咪有意見 但錢都會照俾我.
爸爸仲二話不說咁俾我
多謝爸媽
返左工幾年,限住自己每日洗100蚊早午晚連搭車…冇父母幹,最初女朋友更加唔識儲錢,到依家每用一樣錢都諗好耐先捨得用………

好想結婚有頭家,但係香港地,真係好難
地盤都死去做啦屌你
依家就差兩萬,拖住唔還好快變5萬6萬
捱下捱下就過架啦,差小小姐
諗住唔洗要隔離果個陪你辛苦就會有決心解決架啦
考完公開試個暑假
得番張-HKD30 八達通 +HKD2.7係身
同個friend坐係公園喊
啤酒都無錢買
讀小學要買好多野,聽到呀媽不斷話“好貴呀、咁貴㗎、哇,成$xxx"”
嗰一刻覺得自己係負累,買野嗰陣都只揀特價,想幫呀媽慳錢。
到初中家境更窮,每日返工為咗唔轉車就日日返20分鐘搭某架車,冇食早餐,小食部六年都食唔到十次,出街燒賣要買一送一先食。
樓上全部都好勁
我感受到最窮嘅一刻有少少唔同
係我老母對住細個嘅我講左句經典名言
「骨氣可以當飯食?」
窮撚入到有錢人hall
發現人地落堂去打golf
自己支杆一世都入唔到洞
佢呢d死仆街有報應啦
細個新年食飯要豉油撈飯
個陣唔知咩事,覺得奇怪,平時都話唔健康唔俾我咁做
當時覺得好好味
大個聽返先知原來個陣係無錢買餸
中學雞時冇零用錢
唔小心跌爛左朋友部相機
拎去整要八百蚊
我哪有錢?
果時個fd 又催我還機 因為係佢哥既
我逼於無奈問另一個fd 借
但因為冇乜零用錢
一個月先得兩百
就自己作啲要收錢既學校活動
自己整張假既通告
呃老母拎錢
拎下拎下好辛苦先儲夠
途中個fd又催我還錢 好大壓力
深切覺得 窮 真係好撚慘
我而家有錢 從來唔會虧待自己
可能係童年捱窮得多 冇物質享受過
係咪想追仔
咁窮仲生 都唔知腦諗乜
依加每晚都淨係開風扇訓覺
放學冇錢返屋企
追仔正仆街 辛苦啲無辜家姐
個個frd都住xx花園xx山莊 得自己住公屋
屋企唔算好窮但老母好慳
細個讀緊小學放暑假係屋企 老母番工會lunchtime番屋企煮飯比我食
但佢幾蚊車錢都慳 三十幾度都行15-20分鐘路程番屋企 番到屋企仲要煮飯 熱到面都紅哂 又大汗疊細汗咁 個下煮好哂真係飯都食唔落 就係為左慳車錢同飯錢
依家仲讀緊書 做野一定好好孝順佢
天下間所有盡責既老豆老母都健康 享仔女福
同學揸緊林寶堅尼 自己得㗎爛鬼Benz e-class
留學果D個個都有premier 好癲
出糧前一日計到盡一毫子都冇剩
返屋企坐巴士數左幾次散紙啱數先上車
八達通負錢
直到第二日出糧先正常返
要按埋張八達通食飯
有無車牌?揸搵食車囉
係外國失緊業,冇人冇物冇朋友,得返2000蚊港紙,仲未交租。嗰刻覺得生命在倒數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞