一人一個深切感受到自己窮嘅時刻

549 回覆
1551 Like 41 Dislike
全家全年餐餐食公仔麵度日,出涼去運動場公共浴室,電燈都少開,完全冇咩娛樂,最多經過電器舖睇人地嘅電視,唔同人出街,為左慳錢,成個自閉仔咁。
圖書館借書又唔使錢
落球場踢波又唔使錢
中學嗰陣電腦壞咗,屋企唔肯俾錢換,又無零用錢,惟有日日唔食lunch/去ok 便利店買$2.5雪糕當lunch
有時同d同學出去食,無錢食飯惟有死都話唔餓,睇住佢地食,諗起都鄧佢地尷尬
後來ok 無咗$2.5 雪糕,就去麵包舖買$5兩個包,一日食一個
大學嗰陣住宿舍無錢,買一大包刀削麵,一日一/兩餐,每次淨係可以落一個麵餅同半棵菜

所以而家同同事食飯,見到佢地剩成半碟飯唔食,會覺得好躁底
都叫有個女朋友呀
以前窮,冇自信,唔想比人知自己咁慘,日日自閉,大個左好毒,唔識同人相處,宜家都係窮,不過唔洗出去沖涼同餐餐食公仔麵咁折墮
多謝你呀巴打 其實趕走左佢 我日日都訓唔好 都會驚佢訓街有咩意外 但諗起佢搞到屋企爭幾百萬 仲將屋企人嘅資料俾哂大耳窿 啲大耳窿上門塞匙窿 佢仲執迷不悟 我真係心死啦 點知父母只係concern要有仔送終
窮到要退咗張八達通
要嗰人生最後30蚊買咗條8穿1

中咗
down apps睇下邊啲野食有折 有折就買 食幾日
每次食飯飲熱飲,笑笑口話自己養生
我仲以為個個都唔會成日搭的士
講到個個都為咗少少路程搭的士咁
淨係夠錢買盒即食麥片,一日食一碗之後全日都唔食野 餓就飲水充飢
唔知算唔算窮,

讀大學嗰陣,因為兩老鬧離婚,媽媽搬左出去住。嗰時擔心媽媽經濟負擔重,於是我出去搵補習再做part time,扣除住hall既費用,將大部分既錢俾哂媽媽,自己500蚊用一個月

嗰時幾乎餐餐食麵包,公仔麵,或者煎火腿送飯,雖然食到我望到公仔麵已經想嘔,但係值得既
加油啊 一切會好的!
一齊既經歷都有佢既意義 加油 好快會捱過!
咁似我
而家
以前見識少冇乜鬥心
FG第一份工10K都覺得好夠
想買乜就買乜
個時一個月儲2K都唔知有冇

之後轉左工15K個月
見識多左
睇見人地溝女啲錢好似天跌落黎咁
個個都20K UP
成身名牌

自己想買支$400香檳都左計右計
我覺得自己簡直係垃圾寒酸窮撚
屌我而家反而過緊你以前咁既生活
夜晚份通宵炒散做到2,3點第二日又要返工
於是係倉訓到朝早去泳池沖涼跟住買3個飽(10蚊3個)
再返公司個休息室訓再返工
肚餓死忍到2點半去街市間中式包鋪買14蚊5個中式飽頂肚
收工返屋企先沖涼
最癲試過成個星期冇返過屋企
個身勁臭勁痕
月尾沒曬錢仲要借車費返工
1. 24歲前未搭過飛機
2. 細個要r隔離鄰舍紙皮汽水罐去賣
3. 會考完左發現有同學衰左但可以去外國讀書
4. 入u後發現大部分同學住居屋或者私樓
你姓劉?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞