一人一個深切感受到自己窮嘅時刻

549 回覆
1551 Like 41 Dislike
Me too
雖然依家衣食無憂 但窮過
睇依個post 好難受
有時係街見到週圍都係私家車

心諗一部普普通通既私家車都要10萬8萬

養車皮費一個月都1萬幾千

自問根本完全冇能力負擔到呢個開支 但對好多人黎講根本唔成問題
樓上屌人亂生仔果d 柒撚完未呀
做撚夠鍵盤戰士未?

出去望下呢個世界啦
呢個世界好多可能性
唔係下下見人窮 就屌鳩人亂生仔

呢個case 夠你柒未呀
中學搭車出咗市中心,冇錢返
最後行返屋企
喺麥當勞淨係夠膽散叫兩隻脆香雞翼
巴西對比利時 自已頂咗個波入龍嘅時候
差不多,以前讀書時月尾銀行得番2位數字,飯都冇得開,問當時女朋友借錢,喺銀行過埋啲零頭俾我,齊頭一百先有錢開飯。
女朋友當時冇我咁窮,但都陪我食頹飯共度難關

利申:當時女朋友變左而家老婆
好好珍惜人
點解咁多人無錢都出到國讀書/exchange?
如果我老豆老母要搵100畀99供我出去讀書我情願早d出黎做野經濟獨立減輕負擔
戶口連100都唔夠,問個frd過數諗住湊夠100。
佢直接比左100我捱到出糧
賣八達通搭車
中學冇咩錢食飯
另一個同學都同我一樣好窮
所以兩個人夾錢食一個飯
一大班人去食飯
個個都會叫多飯
再分比我地
大個覺得咁樣做真係好柒
所以依加會瘋狂番工
唔可以比自己窮
個種唔到你唔放下面子嘅感覺 仲要係外父
由小學開始打羽毛球,但家人唔支持,到中三開始想進步得快啲,之後中學果三年都係每個月用飯單錢交球會費。每日用$10嘅早餐錢買個三文治留係晏晝食。到高中個個都放飯出校外食,自己坐係班房自己食。有次個fd話請我,我感動到喊咗出黎...

諗返起當時經常夜晚偷偷地喊....
我月con帶半年
無時無刻
有iPhone有養狗
點睇都唔係窮
只係管理財政出事
做外賣仔 送去半山區 好奇check下個客層樓幾錢 唔知幾多個0 而自己一個鍾搵得幾十蚊..
做外賣仔 送去半山區 好奇check下個客層樓幾錢 唔知幾多個0 而自己一個鍾搵得幾十蚊..
大半年前生意失敗爭人幾十萬 身上得返一個兩蚊銀 屋企人趕咗我出門口 沖涼都要去體育館 同樣都係女朋友救番我一命
諗起都想喊
利申:而家雨過天青非常好
第一次係感覺到咁樣
係俾女朋友屋企人come james 嘅時候
雖然唔係面對面講
佢屋企人係咁問女朋友關於我嘅事
每日都叫我女朋友揀過第二個
感覺覺得自己好窮 甚至配唔起我女朋友
仲後悔點解唔好好讀書

當時有同女朋友講
佢都有俾到信心同相信我
話如果我好好讀書就遇唔到佢

但係時隔就嚟半年都未有準備見佢屋企人
人地買法拉利林寶
我買波子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞