一人一個深切感受到自己窮嘅時刻

549 回覆
1551 Like 41 Dislike
要好好考敬返伯母

果種母愛 人點解係人 係因為親情
一直都好想開acc
睇完呢個post 終於的起心肝開來留言

細個屋企叫做還可以,但18歲,兩老同各自偷食
屋企離婚賣樓分錢,
焗住搬出來自己住,禁唯有出來做野
日日都食10$碗潮州粉麵,食到我依家仲記得咩味

之後搵到小小錢,又儲又炒下股票禁,叫做有三四百萬
2015年大跌市,唔識死,玩細價股兼媽展,輸晒成副身家,俾証卷行夾補倉,想搵人借錢幫手,發覺身邊冇任何人幫到我,打完去銀行借錢,我同女朋友講話出去做野,其實坐左係屋企樓下公園喊

過左兩年還晒d錢,d股票升番小小,諗住都仲有幾十萬,望到香港d樓價,諗住是但搵間四百樓下,但最後發現唔係固定人工按唔到9成...

最近一單係我明明一年搵8,90萬,但我見到隻apple watch ,望左2個幾月都唔捨得買..

我心目中最窮唔只係無錢,係無錢果時,你知道身邊冇任何人可以幫到你,當自己羨慕人地屋企環境好,唔只係人地d錢,係羨慕人地有人教佢點諗野,人地既見識,人地冇乜家庭責任...而你只可以認命聽日努力跑數....
得罪講句 搞到咁情況 你父母都有責任
親情並唔代表無限容忍
細細個窮到要買一蚊一包既冷麵食...
自己問題 唔識控制支出
有幾個禮拜窮到銀行戶口少到㩒唔出 銀包得幾蚊 連八達通都無錢 搭車返屋企都唔夠 焗住行咗成兩個鐘
出街買嘢食都無錢 靠信用卡吊命
個個fg 3,5,7皮嘅時候

我得兩皮
最窮都係同大家大同小異
又係坐車都冇錢 食飯冇錢
記得中一有一次試過食一蚊一粒個啲糖當晏就 食左四粒(中1到3唔可以出去食飯)
到中4好啲
因為中學住得好近可以成日返屋企食飯 屋企一直都冇比零用錢
但係跑開長跑嘅我想報比賽玩都冇錢
可以問老母拎嘅 但係每次拎都喺度講三講四咁
跟住之後都係自己跑算 都冇玩比賽
而家返左pt情況好左
夠洗夠用
世界盃
有幾努力先?
青山有internet
點做到
我都知我父母唔識教 家姐一早拍左拖 跟男朋友搬走左 講真我情願訓劏房都唔想留係到俾呀哥累死 但我呀媽真係好錫我 佢話佢後生就諗過自殺死左佢算 但啲仔女仲咁細 唔捨得留低我地係到無人照顧 好想賺大錢俾呀媽過下好日子 佢成世都無享過福
自己住,窮到冇錢交租,好在最後一刻揾到份工交租,唔使訓街。
不過見到樓上巴打D經歷之後,喱D都唔算係乜。
加油呀
同路人,好快會捱過
屌你啦有女朋友
http://opinion.udn.com/opinion/story/6777/1792419
貧窮不是物質的不足, 貧窮是一種長期的憂慮狀態
食牛角個陣發現銀包唔夠錢食最高級個餐
攞住廿蚊 要照顧自己同細佬三餐
為左佢食得飽 自己唔食讓比佢
戶口得返93蚊 攞唔到出黎
幾日唔食飯 齋飲水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞