一人一個深切感受到自己窮嘅時刻

549 回覆
1551 Like 41 Dislike
屋企3個人 兩盒燒味飯分兩餐食
買樓
中學月頭嘅時候大使咗 月中得少少錢食lunch 月尾嗰幾日係連lunch都冇錢食
銀包手機擺左係背囊,搭長途巴訓著俾人偷走曬,人生第一次要係街問人乞錢打電話
中學時條女話上黎我到訓
我reject咗因爲中單人床細到我自己訓都覺得窄
嗰刻突然好撚憎自己點解咁撚窮
終於明白窮人無資格拍拖扑野
靠垃圾父母不如靠自己
成堆例子就係
窮人咪撚柒生啦
做裝修 去過d半山獨立屋
人地一個廁所都簡開桑拿房/浴室/浴缸
仲要間開工人屋 係屋唔係房
間屋大到要請一個洗車 三個工人 一個保安
工人仲要有位養隻狗
做裝修嗰舊錢都應該夠買出面幾層所謂豪宅
有情緒病,同女朋友分手,再加上返工唔開心,想同人傾都無對象嘅時候
咁多位仲係低谷嘅巴打一齊加油,會捱過的
辛苦儲左成年錢去旅行 但同行朋友洗費全部都係屋企比 帶d錢仲要多我成倍
Same
有冇父幹呢d已經唔敢諗,屋企唔問返你轉頭已經好好
收工等左半個鐘車
返part time收工返屋企
八達通負錢,未出糧銀包+銀行$1都冇 冇錢搭車
要同狗鐵職員講 扮自己冇帶銀包
填張繳付車費協議 賒住數先
真係唔明點解係呢個世界,醫療呢d必需品都要咁貴
好多人都唔係冇得醫 係冇錢醫
要搵哂成間屋啲袋呀罐呀 入邊有啲毫子銀仔 加加埋埋都有13、14蚊嘅 然後落樓下買杯麵 去士多加罐可樂 食完又要諗下餐點算 係咪要開口問朋友借
一家四口 米缸得返一乜米
老母攞左黎煲粥 落好多水煲稀d 一家四口分黎食
我細個好怕食粥 係到扭計唔食
老母點氹我都唔食
老豆果排又好頹(因為工傷冇得返工)
跟住發悔氣話你唔食我食
食左我碗粥
之後呀媽係廚房不多碗粥出黎 餵我食完之後話 呢碗係最後一碗喇 媽咪唔食 比你食

老豆工傷果陣 媽想去做兼職幫補下
點知要比廿蚊報名費 老母攞唔出 兼職都冇得返

都係老豆工傷果時 細妹啱啱升到區內一間名牌小學 乜都要錢 同媽一齊去聽開學簡介會 已經要比50蚊家長教師會費 唔比既話老師會追問你點解唔入會 又會係呀妹返學果時讀冇入會既小朋友個名出黎 好似有心排斥咁 然後媽攞散紙包出黎 攞左入面最後一張50蚊出黎

雖然因為一d事 同媽關係到今日都麻麻 但我都好希望搵到錢改善屋企人生活 雖然而家冇以前咁窮 但我都想佢地試下唔洗計住黎洗既生活 我會努力架
咁都有女
係大陸exchange 個陣得返50蚊要食2個禮拜
日日食5蚊內既飯堂野食
我覺得窮最慘唔係最窮窮成點
係窮幾耐 好似我一出糧要幫個爛賭阿哥還錢 之後日常洗一舊 養父母洗一舊
最後份糧都係剛剛過到月尾 之後再 loop
loop起碼五六年 果種絕望
仲要希望屋企人健健康康唔好病 唔係唔知去邊搵錢醫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞