一人一個深切感受到自己窮嘅時刻

549 回覆
1551 Like 41 Dislike
一日未財務自由,一日都仲感受到

正因為你窮先要局住返工,僅此而已

我適合的工?不存在的
Year 1時同屋企人嘈交
跟住冇錢交學費同hall fee
Ocamp做組媽又要係咁磅水(早知唔做
唯有日日幫人補習補到10點幾
跟住喺屋企偷飯餸帶返大學can叮
或者買$6淨飯加鹽食
仲有唔同frd食飯,孤立自己
有次男朋友生日買咗最平嘅材料整蛋糕畀佢食,佢食到皺曬眉

所以Year2開始係咁做pt
唔想櫃員機再㩒唔到錢
要叫人過$30數先攞到$100出黎
八達通入面負錢嘅$50都計埋黎用
當你5月唔交 佢6月會一次過收埋5月架
第一架ben屎 養唔掂換左寶馬。半年唔夠又養唔掂,換返Toyota先至叫搞得點 皮貴真係養好遠
個個朋友食老麥加大,我仲係食緊漢堡包加細可樂
中學有個兄弟都好窮
每日食lunch都要睇其他frd有冇食淨
同佢一齊分啲二手飯
啲飯仲要好撚難食
如果冇就夾錢買包百力滋加係咁飲水
老竇老母同埋自己戶口加埋唔夠5萬
窮有分好多種

長期窮 低收入
暫時窮 糧尾
on9窮 儲錢買嘢
鹹濕窮 比條女話乜就乜

仲有好多 ......
見到好多巴打都係讀書嘅時候冇飽飯食,到大個捱過左更加識得珍惜
識到個有錢女
你有福星傍住, 前世一定係好人, 幫左好多人, 呢世先咁多人幫你
老豆以前好有錢 但坐完監出黎就開始窮到仆街
老豆冇工返 日日去釣魚 餐餐食泥猛同白飯
食到厭曬 食親都食成粒鍾 問屋企人 有冇腸仔食
屋企話冇錢買
可能你會問魚餌邊度買 我老豆係碼頭捉d 水甲由/青口做餌
果陣真係食到想死
之後冇錢比書補費 問親戚借 親戚理都唔理我地
呀媽喊到仆街
個個月一出糧交呢樣交個樣 七除八扣,真係好消磨意志
有時仲要借埋俾屋企人,明明自己都未搞掂
屋企唔係窮,但唔成日俾零用錢我
翻學個時放飯淨係食$2.5嘅蛋,放學仲要冇錢撘車走去問朋友借錢
巴打 你就真係唔識玩
訓單人床不知幾正
局住攬到實
中學個陣未有零用錢得飯錢
假期個陣 朋友約我打邊爐食野都係佢地夾錢請我
之前有一排賭錢賭到戶口無錢 到月尾要拎儲住既幾百蚊銀仔唱做紙幣黎開飯
窮左咁耐窮夠了 而家無賭錢 少好多煩惱
細個屋企好窮.. 係講緊一蚊都冇個隻
肚餓得濟唯有食自己柯既屎
一直keep住食到十八歲自己搵工先停左冇食
屌完中岀即飛就話啫
佢係我條女
我唔想俾佢睇到我住狗屋
保留返少少自尊
戶口$100都冇,食m記都要用Apple pay俾住錢先
細個想買支7蚊野飲都要諗好耐
加油啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞