一人一個深切感受到自己窮嘅時刻

549 回覆
1551 Like 41 Dislike
叫9件麥樂雞既先係有錢...
問佢點解唔叫6件再加個包,佢話想食就咁食(潛台詞係唔會留意優惠、計住計住...)
細個個時
呀妹整爛左鄰居啲野
讀緊小學儲個十幾蚊
就拎去幫佢賠錢

細個仲要唔係有零用錢
記得係5毫子,一蚊咁儲
sad 不過咁窮仲生仔
我都試過類似,但係撘小巴。
所以如果我再係車遇到人唔夠錢之類,我一定會幫佢比。
(問我攞錢撘車例外 )
講下自己感受 洗唔撚洗咁惡

近排有事預約公立要等好耐
因為都嚴重 所以即睇私家
快靚正 仲要詳細好多
錢真萬能
搞黑區果陣最窮
Yes!!!
返緊intern,同事成日食一餐五十幾以上,但我只係想三十幾一餐,好想自己食但冇勇氣
細個一直都無零用錢 新年利是都係交俾呀媽儲 有次發現呀媽洗哂我啲利是 我嬲到同佢嘈 大個先知其實係老豆爛賭 當哂我呀媽啲嫁妝 結婚戒指 按埋樓 都唔夠還 不過至此呀媽就唔收起我啲利是 小四個年利是夾埋八百幾蚊 家姐帶我出街 去左買個五百蚊嘅銀包俾呀媽 因為佢無一個正式嘅銀包 點知到而家都無見佢用過一次 佢話佢唔岩用貴野 以為大個左 屋企情況會好啲 點知連呀哥都爛賭 仲賭得癲過我呀爸 三番四次咁幫佢 佢仲打屋企人 又偷哂呀媽銀行戶口嘅錢去賭 因為我呀哥 我呀媽依幾年日日番工無抖過 我仲讀緊書 但屋企都俾唔到生活費我 甚至要求我借我賺嘅錢俾呀哥還債 屋企窮到有幾個月上網費俾唔起 我要出去有free wifi嘅地方做assignment 但我呀哥就做無業遊民 日日問屋企人拎錢食野買煙賭錢 啲朋友話要一齊去旅行 我坦白講明自己屋企有事無錢去咁多日 佢地都懶理 之後tag我話政府派錢 去旅行可以鬆動啲 前排呀哥打我 我趕左佢走 但我屋企人覺得係我有問題 無錢我可以捱 但身邊無人支持自己 明白自己係好難捱
一日食一個公仔麵
除非真係山窮水盡,唔係偷完仔女D儲蓄,之後仔女有錢到手一定即刻使晒
你呢個仆街仔好好孝順佢呀
經歷過窮過之後 自己搵到錢洗得起 養得起屋企人個時 比錢個刻 個感覺仲正過連續打十次飛機
大學時期去壽臣山幫人幫習 學生住獨立屋 間房大過我屋企 幾個工人...個學生有種貴氣既感覺 番學放學有人接 要咩有咩
而我就係無自己間房 學費要借政府 生活要自己搞掂既人...

我果時就已經深深感受到咩叫同人唔同命..
屋企偏心 對被忽視個個心理影響好大
巴打加油 你仲有我地
低級公務員咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞