一人一個深切感受到自己窮嘅時刻

549 回覆
1551 Like 41 Dislike
戅鳩你阿哥唔識返工
食物中毒狂屙嘔
求其坐的士去左最近醫院
去到續樣野計錢先知大獲
醫生話要即刻驗血定唔知咩
我叫停佢話無錢想轉返政府醫院
不停狂嘔等白車到轉院
個醫生好好人話去到政府急症應該要等好耐,免費幫我打左針頂住先
但最後其他野加加埋埋都要俾成4000幾蚊
細個係朋友部game boy到玩過一隻龍珠game
之後同老豆講好想買部電腦玩 老豆話好啊然後去atm睇餘額 我睇到得翻93蚊 老豆仲冷笑哈哈哈哈得翻一舊水都無wor原來
炒散即日出糧 唔怕辛苦就得.
就算搵到20/30k 一野要俾4000幾睇醫生都寧願等公立
又沒咁極端 不過因為冇乜錢唔想洗錢買野食 屋企有淨番米 日日整係煮個飯再倒d咖哩醬兜一兜醫肚 冇唔開心 至少有飯食
攞住廿蚊 要照顧自己同細佬三餐
為左佢食得飽 自己唔食讓比佢
戶口得返93蚊 攞唔到出黎
幾日唔食飯 齋飲水

有女朋友
同人逼緊首班車既時候
就係而家

為咗慳個幾蚊早一個鐘起身

一諗到搭車要用錢就行路

見過40蚊以上既飯唔敢買, 或者餓到下午茶先買啲廿幾蚊既餐
贊同。無反對
一入U 就感受最深

我外國返黎香港讀U既roommate好開心咁同我講原來香港讀U 咁平,只係十幾萬

但我就係為左呢十幾萬要去搞學生資助,父母又冇整月結單,又唔識用網上銀行,我要特登用大半日去銀行幫佢地拎返d 交易記錄,呀爸仲要太耐冇打簿,打簿出唔返條數,我要自己出錢買返d 記錄,呀爸收入唔穩定,我仲要幫佢對返每月收入條數,有一年d 數太亂,就冇申請,都係自己頂埋d 學費

同埋中學grad 後一蚊零用都冇拎過
可以睇返我個po
屋企一家四口
當時我差唔多十歲
對落仲有一妹一弟
每日咸魚 青菜 豆腐
好記得有次跟老母去街市買餸
佢用五蚊買左兩磚豆腐
我仲問佢 點解淨係得豆腐既
我媽已經無出聲 繼續行
我幫佢攞住袋豆腐 唔知做乜春fing住袋野咁行
一個唔小心成袋豆腐跌左落地 散哂爛哂
我媽睇到 即刻好激動咁鬧我
然後烏低身喊

個一刻realize到屋企唔係無錢 係直頭窮
我由細細個已經諗 生一個我都算啦
窮仲要生埋我妹我細佬做乜 咪又係要下一代一齊捱
當你睇呢個post喊得出幾輪,你就知你窮過。
而家都窮, 咁大個人做左咁多年野, 一萬幾千都拎唔到出黎

但最深切感受係細個既經歷,爸生意失敗,欠債,

-以前居屋間唔時會有執達吏上黎坐, 因為供唔起

-最後平賣比人收樓, 之後搬左好多次屋
-當時13-4歲,搬果時同fd好開心咁一齊幫我手搬走d野同拆野
其實心入面好自卑

-冇煤氣, 因為冇錢交, 有一段日子用打邊爐果d gas爐煲一大煲熱水
用毛巾濕身抹身沖涼,

-冇電,因為冇錢交, 成家落街坐, 因為屋企黑媽媽同埋熱, 坐到凌晨一兩點先番去
朋友問我果幾日去左邊(對面層樓望到過黎)

-到需要手機既年紀, 當時未識搵錢, 老豆買二手機比我,
過兩三個星期又會比人賣左..

-到申請到信用卡既年齡, 老豆套現卡d錢去交屋租,
到當時想申請去考pc, 先知原來會check tu果d

仲有好多, 諗唔起
差緊2皮卡數,冇錢比黎緊嘅學費,搵極parttime都冇人請,日日係屋企唔敢出街用錢,依家搵到份工又唔撚派更俾我,條女日日返intern話辛苦我就日日呻冇工開,晚晚都思考緊人生意義
8000蚊左右啦,要過多排先儲得到一萬
諗返起個個月頭要節衣縮食,度住度住既感覺真正唔太好受
唔試吓翻炒散?
點解差兩皮卡數呀 衰爛賭/大使就冇得怨啦
賭波2個月輸幾廿萬
一入黎個post
我真係好幸福
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞