一人一個深切感受到自己窮嘅時刻

549 回覆
1551 Like 41 Dislike
唔使搭車
分手嗰陣
返地盤唔食早餐就返工,晏晝用盡50蚊嚟食飯,收工餓到暈暈地都唔敢買嘢食,5蚊串魚蛋都比唔出
戶口得$80要靠frd過$20先㩒到錢出嚟用
無錢直接搭車紅磡返屯門(十幾,身上得$10),由紅磡行到美孚搭N巴返去($9.X)
幾個月$0收入靠女友接濟
以上各項與被frd跣話夾份搞生意,個frd最後無影而我爭銀行三十幾萬...
我雖然無你咁窮,但由細到大都係我阿爸賺八九千就成家一齊用,我阿媽就樣樣都計住嚟洗,中學除咗番學用嘅錢我一個月會有一百蚊零用。依家諗番係有啲慘但覺得都好幸福,家境唔好但阿媽都會盡量滿足我。
有咁多窮撚既咩

我試過最窮都係買唔到糖
睇到我都有啲眼濕濕
巴打介唔介意講下因爲咩事同呀媽關係唔好
零分
分手果陣 個前度覺得我比唔到好生活佢
跟左第二個人
父母都唔係度無咩野留低
一出糧要比錢細佬讀書食飯同交錢
返工每日來回50蚊
交哂雜費之後望住戶口20k變2k唔知點生存一個月
畢咗業五年冇出街睇戲唱K冇去旅行冇買新衫,每個月得3000蚊用
就係尋日
冇錢要返工教砌模型
托住一大袋導師物資返屋企
行到身水身汗
個袋嘅手挽仲斷咗
狼狽到仆街
留名
以前返便利店收夜晚
諗住搭地鐵走 拎咗身上最後嘅$50增值
果時又未出糧 銀行得1毫子
點知收曬無車搭 四圍問人有無小巴搭
點知都喺無 最後有幾個師奶 問我夾唔夾的
我又以為自己仲有$50喺身 就話夾
點知差唔多到要夾錢果時就老尷嗱
我喺咁扮搵褲袋 同個袋
最後個師奶話唔使喇
小弟小康之家
但屋企人個教育係自己想要咩就要自己賺錢買
所以細個果陣我好多用既野都算平
連電腦都要壞到整唔到先可以換

果陣岩岩出黎做野第一次覺得自己有錢買野
所以買耳機買玩具食好野
基本上月月清
之後隔左排冇做就做廢青
咁果陣就課金 冇野做又課金既結果緊係差卡數
開始發現冇錢先黎搵工
點知搵唔到工 張卡就碌爆左(好采果陣得2萬)
已經開始還main pay

最後咁岩電話要續約
問呀媽借左500蚊 話唔記得㩒錢一陣比返佢
就出左個有iphone既plan
出完轉個頭就賣
最後係果4定5k錢用晒之前搵到工
番工做intern
知道左有條友
老豆係公司有個5000萬美金戶口果下
而我住緊300呎
好鐘意食omakase但唔敢個個星期去食
試過 戶口完全無晒錢 要借...
係外地實習未出糧
$60港幣要用一個星期
買$12面包食3日
好想喊
一言難盡
媽精神狀態麻麻
好影響我情緒
令到我情緒都唔穩定過一排
所以一直都幾疏離
但都係一齊住 所以都有2句咁
出黎做左3年野,因為前港女臭雞洗哂啲錢,仲要差好多卡數(我認係我蠢
之後仲要問女友借錢還錢,依家先開始儲返錢,結果自己洗既都係得3千銀左右

我愛你呀女朋友
其實我媽都會
我出世頭幾年老豆做生意 收入都唔錯
之後勁窮 到而家一般基層生活
可能因為咁 而家細妹想要d咩 媽都會買比佢 唔想我地好似以前咁 街都唔敢落
食麥當勞個陣
小學無錢交書簿費,派書check書嗰陣我自己on99坐喺位望住其他人check,好驚有人黎問我點解無書
學校旅行要帶lunch,我食方包
大食會要每人帶啲野食,屋企話無錢整,我買咗包幾蚊嘅薯圈擺上去跟住食人啲牛丸雞翼啫喱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞