一人一個深切感受到自己窮嘅時刻

549 回覆
1551 Like 41 Dislike
記得細個有段時間屋企長期冇人煮飯
每晚都會俾30蚊我同呀哥落樓下大家樂2個人食一份焗豬扒飯
有一日呀爸番到屋企話今晚冇錢俾
我同呀哥就用平日儲起既散紙
去7-11買左個8蚊既撈麵
2份食 幾啖就食完
我同呀哥講 好肚餓呀
佢話 冇計啦 呀爸自己都冇錢食飯 仲點問佢攞
嗰陣屋企人有事
借咗銀行錢做手術
自嗰年之後
每個月出糧有一半係還錢
淨低一半就俾家用同返工日常嘅洗費
但都係入不敷支
要靠信用卡套現渡日
滾下滾下卡數都爭廿幾個
但又唔想屋企人擔心
繼續死頂
頂到我ex覺得我冇安全感
最後戴埋帽
仲有2年就挨完依d生活喇
不過好彩身邊有班好朋友
有時冇錢借錢俾我過活又唔會追我還
聽到你咁講,我都好開心。
咁你真係讀唔成書麻 怪得邊個
求教
咪體會到又窮又讀唔成書聽仆街 好彩最後考得好
得返幾廿蚊係身,驚第二日唔夠錢食飯,夜媽媽收工唔捨得搭車,由銅鑼灣行路返屋企筲箕灣,嗰晚仲要有毛毛雨,行行下喊咗出嚟
但你有女朋友
返pt同朋友去旅行 佢地唔理價錢卜呢樣果樣 問我去唔去跟唔跟 冇錢決定唔跟果刻 心裡面覺得自己窮 我會記住呢個感覺 去完旅行之後發誓要努力搵工 日日瘋狂ot 為上位為高薪 以後旅行唔駛再左度又度 食最好玩最豪
窮到麻木
連轉凍野$2都要考慮既時候
連個5蚊漢堡食唔起
不過屋企係小康。。
窮好多野都做唔到
讀完書而家對錢好著緊
成日想搵多d
去歐洲, 乜都唔想買,

食嘢都係買幾個冇餡包, 一共1歐羅

晚餐買一條半價蛋糕卷0.75 歐羅
投資失利,戶口得返2位數,銀包得返唔夠$200,仲有1個星期先出糧,捱左3日面包+2日$18雲吞面

利申:住新界係港島返工
細個果時小息我阿媽嚟睇我見我望住個小食部,佢問我做咩我話想買野食,最後佢俾左兩蚊我買糖,之後每日都有兩蚊零用錢,其實我知屋企果時好窮,我試過同個班入面個惡霸玩遊戲,贏左有一盒玩具加零食嘅野,我贏左兩次但係佢俾得一盒我,放學我晌商場見到佢追埋果一盒,佢唔俾仲一拳打落我個肚度痛到成個字先起到身,但係周圍d人見到個小學生瞓晌度都無人理!
不過都過左去啦,依家打份辛苦工結左婚無樓,試過有車玩左半年過車主夢就賣左!
而家,個個月份糧交租交卡數食飯日常洗費供保險供股票就冇哂,呢排做野唔開心想轉工,望一望自己銀行有幾錢,係咁同自己講算啦,頂埋佢啦,忍下啦,個人反而愈覺得委屈愈唔開心
極品
女朋友屋企好 自己屋企唔好 由中四到而家final year嘅暑假我都係自己搵自己食 冇問過屋企人攞零用錢 今個暑假我應承左同佢去兩個旅行 點知一搵機票發覺好撚貴 等於我一個月part time人工 女朋友知道我屋企唔好 即刻話不如去一個算 仲用自己啲asia miles換機票 話還掂啲miles擺喺到冇用 我到而家食左個半月$4菠蘿包做早午餐 就係為左同佢去兩個旅行 之後諗住夜晚放工再返炒散 我就真係覺得自己好撚窮
點解咁撚窮都夠膽拍拖 唔會自卑咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞