一人一個深切感受到自己窮嘅時刻

549 回覆
1551 Like 41 Dislike
外國岩岩畢業未搵到工
連續三個月得500蚊美金用(連租)
扣哂洗貴每日得幾蚊洗 餐餐食一蚊盒通粉

再望下housemate 日日叫外賣鼎泰豐 幾廿蚊咁食 課金99.99$咁課
我都係岩岩搵到工時剩番百幾蚊
一出左半期 比左家用交租又得番100蚊
點解你地咁窮都好意思有女朋友
中學放lunch無錢食自己坐喺位訓覺
同學問做乜唔食我唯有答減肥
試過係外國窮到早午當一餐 每日烚兩隻蛋命

晚餐買定幾蚊一大包意粉 烚完加d鼓油麻油撈黎食

到返到香港未有工 戶口得返兩百蚊

幾個月冇剪頭髮 長到達哥咁
老豆見到問我係咪冇錢剪髮 塞左五百比我搞掂

之後仲要撞正女朋友生日 窮撚到禮物都冇錢買
生日飯都要佢請埋我

個下真係覺得男人唔可以窮
冇錢 等如冇尊嚴
中學個時屋企出左事,個時連搭巴士都唔敢,因為搭一次可能幾日都無中午食,所以每日都要行成個鐘返學,中午就去街市買個2蚊包頂成日持續左成半年,個段時間真係好唔開心重要比d仆街老師玩針對
依家 得返40蚊 聽日仲要返pt
以前讀緊書個時有次返散工,出門前已經知自己銀包、銀行、八達通都冇哂錢,係咁揾有冇以前儲開啲銀仔但一蚊都冇,終於比我揾到張之前整落既臨時八達通,但其實唔sure有冇錢諗住搏一搏,你老味去到地鐵站一嘟,真係冇錢啊屌。然後又身水身汗衝返屋企問老母借左一舊水,用黎搭車同埋過埋之後個幾日,佢個時係咁鬧我亂洗錢用到一蚊都冇剩
早幾個月俾人拖糧 幾個月冇收入 而家負資產咁濟
仲要差緊卡數 份工做野有時要幫手俾住錢 結果都收唔返
問屋企人借少少 攞埋銀行僅餘嘅錢嚟還卡數 都仲差緊
而家就用payme大法拖延
呢個月返緊新工 下個月就應該可以還埋啲卡數
成班fd話要食好西 我搵籍口推咗
唔捨得用我食到好多餐既錢 一餐食咗去

身上得幾毫子 張提款卡入面剩50蚊
周圍搵可以碌到卡既地方食飯

有次身上只有20幾蚊
想食嗰個飯盒多咗一兩蚊要放返低
仲要數下夠唔夠錢先行去俾錢

買咗一包最平既意粉加支茄汁食咗好多餐 每次食細細束

出面食一餐貴少少就打包返屋企再食2餐

其實唔係見到上面d人講我都唔覺係一回事
可能習慣咗
未試過
覺得自己好幸福
大家都要加油
未試過窮
未夠秤返pt 一日$30=早午餐搭車
成日食7仔烏冬撈
15歲一返到工屋企錢都唔洗俾我
開始買衫褲鞋 追下牌子
Keep住返 到18歲第一次搭到飛機
就開始儲錢 想一年起碼去到兩次外國
見啲fd成日呻無錢
你又唔返工 又大洗 又貪玩
點會儲到 唔通啲錢天跌落黎咩
呢個會唔會太唔衛生
我放係衫袋攞返出黎用已經覺得自己好寒酸
中學時同啲同學食左餐日本野$64.5
果陣都覺得好貴 但窮自卑唔敢出聲 返到屋企喺媽咪面前喊 覺得好對唔住佢 之後佢係咁話唔緊要 賺錢為左我地生活更好 果陣佢打2份工 又要照顧頭家
因為咁中學好少social 少左好多朋友

之後大少少拍拖 啲洗費又好勁
成日周圍去 食野搭車搭船咁樣
中學同學 所以好多時間都一齊 得返
星期六日 女朋友唔得閒先可以 part time下

果間ex幾好,雖然aa 但洗費都係好大
記得有次ex推介食左間日本野 又係好貴 返到屋企樓下 唔敢返屋企 覺得好內疚 媽咪打電話問我返屋企未 果陣又係喊左

大左個識搵錢 家用俾左33% 人工 媽咪我愛你
連搬5次屋(6年內)
每一次都係大換細
屋企仲要賣走左3部車
依家叫定左落黎

但果時細過唔識,以為搬新屋好好玩
每次仲好期待
直到有一晚我夜晚3,4點瞓唔到
出去見到老豆一個一坐左係到,冇開電視係到喊
有錢變窮個心理壓力好大
你細個個陣有咩覺得唔同左
之前份工比老闆每日精神虐待(逼到我每日坐車返工都會大壓力都喊又晚晚4 5點先訓得著) 忍唔住裸辭左
冇諗兩個月都未搵到下一份工
睇見自己户口淨返既錢找多一次卡數就會清袋

個心原來會好徬徨
擔心到十幾日喺屋企冇出過門口
每日都食屋企d公仔麵乾糧算

唔敢send太多cv因為唔想每次出去見工來回都成50蚊車錢 希望之前見果d快d有著落

每日都會怪自己之前大洗 理財不善
就算唔出街都要每個月供yoga iphone laser
每日都只會屌自己點解之前要fing錢

btw有冇咩工係可以每日/每星期出糧 真心求介紹
細個最有印象係唔再日日出街食
同埋冇左工人姐姐
無女朋友果時
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞