一人一個深切感受到自己窮嘅時刻

549 回覆
1551 Like 41 Dislike
儲錢買野都on9
換車換相機你估買菜咩
細個用儲左好耐既兩蚊買左包大發鱈魚香絲,想一家人一齊食,結果比屋企人鬧我敗家鬧到喊

之後好努力讀書入三大之後考牌,畢業三年依家搵五皮一個月
唔洗有皇位或者十鳩幾萬丫,確保個仔日日有飯盒唔洗食0.5個包都唔係好過份下話
你要好好對你媽媽
我會

大概係咁
寄人籬下真係好難受,我俾個唔關事既呀婆湊,真係開口埋口都係我欠佢既,佢個孫打我摸我,都幫住個孫,對住其他人就講到對我幾好幾好。細個好似乞兒仔咁,校服執人地既,天藍色變白色,個頭一星期只准洗一次,病左無紙巾,D鼻涕用衫袖抹抹到硬左......
我好感激你無扔我出街,但真係俾左一世既陰影我。依家我照顧返你係當我代老豆還俾你,至於你D孫唔理你,係你自己既因果。
無錢睇醫生醫病 等緊死
陪得佢一齊捱就預左辛苦d
我相信會有捱完窮既一日
八達通負錢個刻
👍🏻力囝
放學搵埋成身都唔夠錢搭車番屋企
銀行得番幾十蚊禁唔到
無得搭直升機返學
勁👍🏻
隻貓睇醫生睇左兩萬蚊
出糧比完家用同找卡數之後無哂錢
戶口仲要自動轉帳比銀行扣到變負數
唔敢同男朋友講
有一日 男朋友入7000蚊落我戶口叫我幫佢轉帳比人
係佢面前禁 當然係唔夠錢轉
佢問我點解 我先講出黎
跟住佢話行開一陣 去買d野
番到黎 佢拎左2000蚊比我用
我個一刻感動到喊左出黎
男朋友 我愛你
借PAYME 5000 搞到預算出錯
諗緊點還
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞