一人一個深切感受到自己窮嘅時刻

549 回覆
1551 Like 41 Dislike
無錢增值
第一次係去到atm 先知戶口得返75蚊,㩒都唔比你㩒
第二次係final yr 屋企有事乜錢都冇,同同學買外賣爆房食飯開會,我話唔肚餓唔食,之後同學食淨就話有d 餓,出面canteen 關曬,你比埋我食啦

日日係樓下買8蚊包咖哩撈飯食

出嚟做野之後就即刻有錢曬不過
窮到貼地嘅時候連食飯錢都幾乎無,女朋友就成日作啲籍口請我食飯。開頭都覺得自己作為一個男人真係好無面,直至一次拍拖紀念日,因為我堅持唔可以比佢請,佢就拉左我去food count食兩餸飯 我問佢點解我地紀念日要食兩餸飯,佢就係自己碟飯就分啲餸比我,答:「幾好呀,你睇下,我地有四餸喎,不知幾豐富 」到個下,儘管眼濕濕,但心中卻係溫暖。

自此我就發誓要好好對待呢位女朋友
搭 CX Economy Class
落大雨死都要準時返到,返到去鞋都濕埋,都係袋緊平均50蚊個鐘
窮到要飲即沖咖啡醫肚醫精神無早午餐,維持左6年

所以亦都無精神體力去學習
前女友叫我見家長個陣唔好講自己住邊
驚俾佢阿媽厭棄睇唔起

前女友厭我窮而分手

仆你個街
被條囡分手 話搵幾皮野咁少無未來
其實大家當時咁山窮水盡係咩原因?
我自己多數係因為屋企人
中學時期食唔起出前一丁$4
買左媽咪麵$2.5煮黎食
咁你而家有錢未?有冇好好對佢?
宜家好好多啦,好珍惜同好錫呢位共患難嘅女朋友
屋企窮但去拍拖
中學拍拖女朋友好鐘意某個名牌書包
但個書包成千幾二千銀
最後只好係佢生日前兩個月日日lunch淨係食得力素 一盒食足五日
交學費
你好可愛
自己都養唔掂就咪鬼生啦
睇呢個post要配首n年前電視播淒涼畫面首背景音樂
係小提琴拉既

唔知咩歌名
最尾冇出呀 條仆街拖拖拖
後來幾個同事一齊去勞工處告佢
但好似告唔入
中學風氣比較純樸冇咩金錢比較 一路長大都叫不愁衣食 成家人都唔大洗 錢夠用夠生活 咁樣計下讀書要用幾錢先發現原來同人比較起屋企係叫做窮
屌我認真咖
中學同學中四已經出國讀書中六搵緊後路報定外國大學
住靚私屋企人做政府高人工
而我呢計一計屋企份糧原來真係拎唔到一年20萬供我讀書(去美加之類又點止呢個數)
咪明白咩叫做貧富差距
唔好同我講咩讀asso hd囉都好咖
同樣分數人地有後路 我呢種家境就只可以留港得幾個選擇
屋企唔係窮到冇錢開飯
但絕對承受唔到仔女讀書唔成/搵唔到錢咁追夢
呢啲真係3世修行
條女咁知你心同你捱
每次望銀行結餘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞