一人一個深切感受到自己窮嘅時刻

549 回覆
1551 Like 41 Dislike
成日月尾銀包得番幾蚊 係條街度諗有咩野係可以用呢幾蚊買到 又會飽肚
最後結論:
菠蘿包($4)+媽咪麵($3)=lunch($7)
窮一時唔會有事
長期咁窮個人既意志就會俾呢個社會吞噬
咁你可以話喂 你可以諗辦法搵多d架
但如果香港唔係讀專科 當打工仔搵緊兩萬幾三萬 都只係叫做生存到 仲有咩夢想?
無錢環遊世界
每年只係去三至四次旅行
去新加坡旅行未唱錢就出發
之後班fd無啦啦話要搭地鐵去市區
後尾佢地借咗幾蚊散銀畀我買單程飛跟佢地行
成身得6毫坡幣
其實悶唔悶
你試下睇睇 @richardxrx ig
頓時會覺得自己窮到仆街
我都係單人床 扑到野喎
雖然真係好感人 好偉大
但老實講句 自己食飯都搞唔掂
仲生個仔出嚟做咩?
一齊受苦?
開Po 記得加圖
洗頭水就快用曬無錢買,不停加水溝稀用多排
不過條友衰樣衰, 如果靚仔啲就屈機
銀包得返$10
8達通負錢(某公司職員親屬)淨係可以搭車
銀行得返$9
仲有成個星期先出糧
利申:當時中學畢業出黎做暑期工
我有佢一半咁有錢 樣衰一百倍都肯制
連登仔 窮人生仔論去左邊呢
記得個陣啊媽一路食一路皺眉頭,但我就好開心食住個半個漢堡包 完全冇諗到啊媽為左比我食呢個套餐,用左10幾蚊,洗曬佢幾日既錢
細個屋企有事,所以有一排係捱過窮
去旅行要搭econ
讀大學同舊同學聚舊,知道人地個個都有精彩嘅U life,淨係得自己係日日上完堂就去返pt
細個屋企因為08年金融風暴負資產
老豆賣左層私樓
賣埋部車
炒左個賓賓
搬左去山卡啦地方
之後呀媽失埋業
記得每個星期一有雪糕車經過,係窗口見到想同呀媽落去買,呀媽話$7.5咁貴不如唔好食啦,個刻就知道自己窮了
深切感受到窮撚生仔係幾咁仆街,搵晒成身拎十零蚊買野食仲好似對個仔好撚好咁
有時窮過都係一種幸福嚟,起碼知道咩叫窮。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞