<武俠故><打到飛起> 英雄莫欺 (4) 努爾哈赤篇

989 回覆
49 Like 5 Dislike
算啦, 睇黎係我寫得唔好

好似而家係正評最少個堆武侠故

雖然我已經有概念去寫第二本小說, 故名都諗好, 但應該唔會再po上連登

但各位請放心, 我會係連登完埋英雄莫欺

唔好阿,我好多留名睇個d故都係五十正評左右,但係都好好睇
竹治好敏感
完左英雄莫欺都應該係兩年後既事

到時再算吧

其實我覺得可以改進d野
個排版有d密,令人一眼望落好多字,會嚇走小部分讀者
個人唔係咩文學大家,不過感覺個故有d淡,可能主角心理描寫比較少
同埋女角同感情戲比較少,其實呢個唔大問題,不過相對地就要令打鬥緊湊d
舉個例子,借鑒羊生之前寫個武俠+魔法故,佢都好多打鬥,而且個主角比人追殺到pk,營造出來既氣氛會好驚險
感覺依家你個故情節之間張力唔夠,冇咁高潮起伏,加埋感情線薄,唔一定指愛情,可以係師徒,兄弟,依家有d君子之交淡如水

依家你勝在寫打鬥場面唔錯,下個故改善上面兩樣應該吸引多d人
個人一d感覺同意見啫,歡迎高手糾正
多謝指正, 有關感情戲方面, 之後會有, 當所有人重逢之後 (不能劇透太多)

anyway, 謝意見

推一下
改名巴好耐無見, 以為你棄左

點會棄呢,菊治
邊個係菊治

而另一人灰衣灰袍, 想來便是崑崙派掌門尹蒼天, 他見此人步履沉穩, 氣勢逼人, 雖說尹蒼天尚未顯露武功, 但大師風範盡展無遺, 更教他心下大奇, 如此武藝高強之輩, 何以會和初親政事的皇上扯上關係呢? 

雖說此刻他滿腹疑團, 但面上還是不動聲色, 和三人各自見禮, 張誠也報上了各人的姓名, 果然此兩人便是尹蒼天和尼堪外蘭, 李成梁心中更是奇怪, 此事除了和皇上有關以外, 莫非亦和蘇克素護部有關? 此刻腦海轉了無數念頭, 卻沒一個答案能合理地解釋此事, 直教他心癢難耐, 如鯁在喉。 

尹蒼天見李成梁向他多番打量, 知他對自己非常好奇, 卻礙於聖旨, 不敢多問而已, 心底下不由得好生得意。 

張誠把聖旨交給李成梁, 李成梁恭敬地雙手接過後, 便即站起, 隨即吩咐下人擺設杯碗筷子, 劏雞殺魚, 設宴款待欽差。 

席間四人圍桌坐下, 摒退了左右閒人, 李成梁便向尹蒼天拱手道:「萬歲爺着下官聽尹掌門的號令, 自是有其深意, 未知掌門爺有何事用得著在下? 但請吩咐, 縱然肝腦塗地, 亦定當為掌門爺辦到, 還請掌門爺示下。」
推下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞