『薪火post』BNO 續期資訊(20) 港女與非持有人勿入

1001 回覆
27 Like 1 Dislike
啱啱同外母renew
過左期16年
一d難度都無
send 個email問下啦
咪就係, 可能叫你補返啲資料啫
send email 問快d,你等封信起碼1禮拜
過左期20年
想問邊度搵個email send?我好似搵唔到
online form就ok,去佢website就有
EK 其實唔錯咖
封email 個內容求其到我都以為假
Hong SAR passport
用空郵掛號係咪不智
用過
一個星期左右就到英國
有咩問題
平靚正我都係用佢
其實冇問題
係就係慢過DHL 但都算快
利申當年都係寄掛號
我都係用佢,有咩問題?
空郵掛號唔錯咖。5-8日到。

我當年因為兩份一齊send去,一疊文件,又有護照同出世紙,空郵都已經要接近$160,所以索性保險d $215 做郵政快遞,我好彩趕到班機,3日就到左。
其實我強烈推介e-Express,300克 $54.5/500克$72.5就可以有tracking,空郵過去,會快過空郵,平過空郵。

要自己磅重,上網print shipping label,用信用卡或郵局比現金。

同一重量空郵掛號300克係$76,500克係$114,但就可以落郵局磅重同唔需要shipping label,不過速度慢dd
啱啱去完羅馬,攞BNO入境排all passport,職員冇印仔俾我,出境個陣職員叫我同啲新西蘭加拿大排第二條隊,職員研究左陣,問我幾時入境,邊到入,之後就冇野,stamp個出境印仔
我問過個分別,假設你在郵局截郵前,你去到郵局:

特快專遞,你寄出當日截郵後就會打包送機場,等過海關,之後等下一班機去目的地。到達之後按當地快遞程序處理。

E-express,你寄出後,按正常本地郵寄程序,第二日送到機場過海關,再等下一班機送出。到達後,按當地快遞程序處理。

空郵,你寄出後,按正常本地郵寄程序,第二或第三日送到機場過海關,再等下一班機送出。到達後,按當地平常空郵郵件程序,繼續以飛機或車送到目的地。

平郵,你寄出後,以最低優先次序(2-3日)過海關,再等下一個船期送出(中國就用火車送),中間會停其他國家,以及上岸後再轉船,到達後目的地國家嘅海港後,按當地平郵郵件程序,繼續以車或船送到目的地城市。
平郵聽到都覺得佢會寄失
記得有人用過

過左差唔多成個月先去到hmpo
我上次用speedpost
我寄空郵掛號都有得track
雖然個tracking唔算詳細
我係4日就寄到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞