『薪火post』BNO 續期資訊(20) 港女與非持有人勿入

1001 回覆
27 Like 1 Dislike
我諗D官員最後做唔到D咩,都係吹下office
佢冇record都冇計 格硬變翻份出黎咩
其實單嘢好嚴重,連國籍身分都可以消失。
如果Sam 哥冇其他身分證明,咁咪即係變喺成個地球上都冇咗身分。
好慘。
不過女仔自己一個apply多數唔批
咁冇辦法了。我好老實講,我咁多bno朋友申請美國visa幾乎未聽過有reject。
理論上任何國家有依啲情況嘅話,佢地都要周圍搵傳媒又好、議員又好、內政部又好、又或者直接去示威,點都會用盡方法去搞大件事嘅
但BNO/香港BC依啲係香港依個畸形社會,搵英國嘅組織,香港人係會話「英國人歧視你,唔會當你當地人,唔會理你」,搵香港組織/傳媒就會俾佢地話你「戀殖」「旅遊證件」,一係就葡萄你有BC,話你冇咗身份係抵死。或者持有人都自貶覺得自己好似偷個國籍返嚟噉鬼鬼鼠鼠。捍衛自己權益係香港其實好畸形,一係極端到係用嚟r著數,一係就怕麻煩而吞聲忍氣,好少人會幫佢地用有效果嘅方法去爭取權益
我覺得send個email又唔會犯法又唔會俾人話你閪,怕咩搵錯部門啫,佢唔想理你意見最多唔回覆或者hea你踢個波走,唔通告你咩。但如果你個投訴有用嘅,佢地點都會收到你嘅意見,你又唔係無理取鬧,係佢地嘅錯令你嘅身份冇咗嘛,有咩好怕啫
成個記錄冇左係幾過份
其實我怕係當年入境處出錯,冇左或錯左紀錄,如果真係咁,老實講,英國都唔知從何查起,當年d人又變曬你中國人,有錯你唔通叫英國查香港入境處咩,然而你搵香港查,第一件事已經話你知所有bno資料佢地都冇保存。波就是咁槎的
順便介紹佢bno啦,拎黎申請美國visa真係好好多咖
冇得攞
太後生
00後
差一年先有bno
點會係00後
你可以用BC申請B1/B2,ESTA可停留90日,B1/B2最長半年。
呢啲真係睇人
我上年去美國summer program
有埋學校信
都可以畀佢話我有逾期居留傾向
最後收哂我啲文件叫我返屋企等
好彩最後都係批咗
不過搞嗰陣要證明點解你要留喺美國超過三個月
真係會易好多?
佢可以問,不過唔一定要留超過三個月先可以申請B1/B2,所有visa waiver公民都可以照樣申請

同女朋友一齊去旅行都可以係一個原因
唔知其他人係咪咁,我拖埋我老母一齊去申請B1/B2(用BNO),我兩一齊見職員,問我去幾耐,去邊,依家份工係做乜,完全無問我老母,咁就批咗十年,其他乜都無睇。
自膠,計錯數
我比我公司example你

話說我地公司有兩組人要過美國attend conference,兩組人分別apply visa,全部有公司信(大公司),同美國舉辦email。兩組人都有一兩個人被bounce back要求更加詳盡關於旅程嘅解釋同機票+酒店confirmation,另加美國個邊「非template式」嘅confirmation。呢d人係用廁所板。
而渣BNO嘅,一係interview完就話佢知批,一係in完話會繼續考慮d文件,之後都係批。當然,廁板到最後都批,不過就要搞一堆野先,仲要冒唔批要cancel機票嘅風險,齋傾呢個cancellation fee邊度負責都夠煩。
唔需要咖,文件就ok咖喇,你機票如果兩個都買左,print 出黎證明你地一齊去嘅,冇嘅話,都要book間酒店,入曬兩個人名落去print出黎,再附加你passport copy封面頁加資料頁加observation。
基本資料都要嘅,就係你去美國嘅詳細行程,要好似「時間表」咁詳細。
下年再apply個時搞
唔該巴打
下次準備多d野先搞
下年仲去美國?
有咩問題
唔好意思咁多位巴打
爬完文都仲係有個問題
我啱啱屎忽痕上去check status 已經轉咗做 dispatched
但小弟聽日晏晝機就飛
呢個星期都唔喺香港
喺未收到任何message之下
我又唔知dhl派件嗰陣我屋企有無人
但我又無任何tracking number去預先打去dhl話呢幾日唔喺香港

想大鄉里一問dhl會唔會好似香港郵政咁過咗幾多日派唔到/聯絡唔到收件人就打回頭?
Google過都搵唔到答案
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞