『薪火post』BNO 續期資訊(20) 港女與非持有人勿入

1001 回覆
27 Like 1 Dislike
空郵掛號星期二寄
尋日轉左status市係出發前往目的地
唔知傾日收唔收到
[有險可守系列]一地兩檢三讀 過左

https://lihkg.com/thread/702012/page/1

蘋果fb已出:
粗暴通過,割地兩檢。

支持(40票):民建聯(12票)、經民聯(6票)、工聯會(5票)、自由黨(4票)、新民黨(2票)、勞聯潘兆平、實政圓桌田北辰、謝偉俊、陳健波、廖長江、何君堯、馬逢國、陳振英、姚思榮、吳永嘉、謝偉銓

反對(20票):民主黨(3票)、議會陣線(5票)、公民黨(5票)、專業議政(5票)、工黨張超雄、熱血公民鄭松泰

棄權票(1票):陳沛然

#割地兩檢
自行tag
#有險可守
#打到保蝗黨口腫面腫
#必死的覺悟
#民主黑暗的一天
#唔撚記得左,tag住咁撚多先
https://bit.ly/2l65ZEi
過左12點 琴日指星期3定4?星期4轉恐怕唔得。星期3轉就應該星期5送到,royal mail應該會話星期5送到,但都係星期1你先見到hmpo update
唔過先出奇
都唔明點解啲人死都要擁護飯民
星期三 3點
check royal mail收到
This item has been received at United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, LANGLEY HWDC. More information will be available as it travels through our UK network.
nice

有冇人知呢樣野
返工d老屎忽話我知嘅
我諗呢度應該好多人都知CI呢樣野

不過就唔係直到永遠,Cl可以透過住滿七年成為永久居民之後入藉BDTC,取得naturalisation cert之後再register做BNO
你講嗰個係HKDI
HKDI 係七年有效
攞到有三粒星身份證為止
HKCI 係十年有效期
只要一日唔入籍BDTC 一日都仲可以攞

利申: 屋企人揸CI 揸到1997

死硬派
可能唔知有得入籍
入籍唔係實批架

當年黎計,CI持有人申請入籍BDTC應該實批下嘛⋯⋯?
題外話,當年CI 有冇得申請直接入籍BC咖呢?
不如我代你問一個問題,就係

如果有本BB相/小學生相嘅bno,但仲有幾日出發嘞,有冇可能可以去領事館申請緊急護照?

有冇chingtse 有聽過成功/失敗例子?
阿媽香港出世, 因為無搞出生証明被迫拎ci,嫌入籍麻煩無搞,直至97後拎特衰。
星期一空郵掛號寄, 今日check已經收到
快到痴線
你追到架飛機咪快
如果miss 咗就要等多幾日
28/4 寄HKPost 空郵掛號
2/5 郵局show寄到HMPO
過1,2日官網轉status
期間request拎返本HKSAR passport urgent trip
當時冇planned trip自膠成本寄咗去
到而家都being processed

各位有冇suggestions....
不過我個case係煩...
我估我個名有加落老母本BNO到

但佢本BNO唔見咗, provide 唔到出黎
我只搵到老母本黑皮BDTC,有加我名, 已寄埋去
但BDTC上個名係我舊名, 我有寄正本出世紙proof改名
身分證首次發出係95年
正本出世紙都係95年 (我估for proof改名)
老母本BDTC 96年到期

28/4 寄HKPost 空郵掛號
2/5 郵局show寄到HMPO
過1,2日官網轉status
16/5 online enquiry request拎返本HKSAR passport urgent trip
當時冇planned trip自膠成本寄咗去
來回幾日幾個email佢話要written letter
18/5 收到email叫我補寄老豆老母正本出世紙
我即日打電話去解釋提供唔到
22/5 英國朋友幫手寄written letter request HKSAR passport
24/5 收到DHL, 係我本HKSAR passport
撚9我

到而家都冇反應,就算reject, 其他正本都未寄返俾我

Royal Mail tracking 壞左
你個嘢壞咗呀
用得耐過你仲好靚仔無事wo
一年起碼飛4次

圖後補
依家又得
佢依家個status仲係london
同尋晚一樣
唔知今日送唔送得切
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞