『薪火post』BNO 續期資訊(20) 港女與非持有人勿入

1001 回覆
27 Like 1 Dislike
求助 我前幾個post求教巴打們攞返BC by descent
但apply完返到黎 佢只係幫我續左本BNO
搵返HMPO,同佢講返你係申請BC
求助 我前幾個post求教巴打們攞返BC by descent
但apply完返到黎 佢只係幫我續左本BNO
搵返HMPO,同佢講返你係申請BC護照
我apply果陣都驚佢當左續BNO 所以係堆文件上加左張Remarks係指明申請BC
但返到黎得BNO
仲有份DHL未到 但如無意外都係寄返D文件比我
我去Gatwick 果陣就係咁嘅情況,個IO叫我去NON EU stamp 印,不過唔使重頭排過
British and Swiss nationals呢句嘢唔係今日先有;
UK/EU passports條隊,其實唔預你班BNO排
機場職員(非border force)問你拎咩護照,佢叫你排UK隊因為佢唔識分
當然你可以話BNO係UK nationals其中一個國籍,只係如果排完之後佢話你要排隔離條non-EU隊,你咪浪費咗好多時間?

BNO唔係EU citizen,又冇英國居留權,理應受到入境管制
換言之,BNO係需要排other passport條隊之餘,亦需要填landing card

BNO入英國一定會有印
仲會比人問你入英國做乜

利申:英國留學生,十隻手指都數唔晒嘅英國入境經驗
但係BNO 係UK喎
咁字面上又冇問題
你講得無錯;
其實講咁多冇意思,自己試一次就知

不過話唔定遲啲脫歐,BNO真係有得排
6年 真心好撚sad
香港玩撚完
呢句野出現咗第幾次
咁事實係,出現幾多次都唔會改變
我定咗,sam哥之後再update果個
有冇充足嘅資料證明你BC by decent ?
唔搭EK拎簽證?

咁就無,我係搭EK拎簽證
寫咗佢哋都可以發雞盲睇唔到,所以你搵返佢哋啦,唔好諗咁多咩背後嘅理由,呢樣唔係你想要嘅嘢就要搵返佢哋。
其實完咗好耐,人大釋法居港權嘅年代已經無咗私法,不過依家係白熱化到公器私用。
咁你搭CX? 中環有UAE領事館
搵得代辧自己踩上去領事館仲好。再唔係,坐EK算罷啦。代辧又唔平,你啲個人資料好危
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞