『薪火post』BNO 續期資訊(20) 港女與非持有人勿入

1001 回覆
27 Like 1 Dislike
耐不耐會有
你而家比埋我...我加入去template
巴打們,我提議FAQ加point 27

要強調一下緊急護照嘅好處(雖然啲懶蟲都懶得去睇)。雖然依家有講護照過期係香港換緊急護照有效率,但無提及人在外地遺失護照仍然可以係某些國家(例如歐盟、某些南美及亞洲國家)繼續行程而毋須立即返港或申請當地簽證。緊急護照最長有效期為一年。呢樣簡直係賣點嚟。亦都係廁板一直避重就輕唔敢提嘅部份!

9巴打你想點改
仲有個GIF 韁D唔記得添

呢個最重要
留名等process完
26.外地遺失BNO餘下行程是否必須取消並立即返港?

BNO其中的一個好處是方便持有人在遺失原有BNO護照情況下在英國駐外使領館迅速補領緊急護照。雖然是一本緊急護照,但並非降格成一本緊急「旅行證」。緊急護照有效期最長為一年,持照人仍然可免簽證出入境以下國家:
亞太:泰國、日本、韓國、星加坡、澳洲(ETA);
歐洲:全歐盟境內、冰島、瑞士、挪威、列支敦士登、摩納哥、塞爾維亞、黑山、波斯尼亞、阿爾巴尼亞、摩爾多瓦、馬其頓;
非洲:摩洛哥、突尼西亞、南非;
美洲:加拿大(ETA)、墨西哥、哥倫比亞、委內瑞拉、厄瓜多爾、秘魯、智利、玻利維亞、巴西、巴拉圭、烏拉圭、巴拿馬、哥斯達黎加;

特區護照持有人在外地遺失護照,可向當地中國使領館申請「中國旅行證」作為臨時旅遊證件,惟「中國旅行證」並非護照,而中國駐外使館不能簽發特區護照,到訪大部份國家或過境必須預辦簽證或需返回原居地重新申請簽證。護照持有人因遺失補領特區護照必須返回香港申請。

OK?
唉。。。 唔係26,係27先啱.... sorry
我冇問題呀....大家點睇

冇咩問題我加入個TEMPLATE到
港女消失了
非持有人勿入

SORRY SAM GOR 我起得差
港女
我有amendment

特區護照持有人在外地遺失護照,可向當地中國使領館申請「中國旅行證」作為臨時旅遊證件,惟「中國旅行證」並非護照,而中國駐外使館不能簽發特區護照,到訪大部份國家或過境必須預辦簽證或需返回原居地重新申請簽證。若同時遺失特區護照及香港永久性居民身份證必須返回香港申請
一係你記錯,一係入境處出錯,一係佢揸住本唔係佢嘅,一係佢揸住本假嘅,無其他可能。

總之一個揸住單程證落黎未住夠七年嘅人,就唔應該揸到CI。
單程證九月落黎 十月就攞CI 佢全家都係
你不如搵日打開佢本CI,睇下佢邊年落黎、搵唔搵到備註欄入面有無同BN(O)一樣嘅香港居留權聲明同埋本嘢有效期有幾長。

無香港居留權聲明嘅CI難聽啲講根本就唔係CI,拎住佢哋去南韓同新加坡嗰啲免簽國家都唔知會唔會畀你免簽入境
注意:1987年6月30日或之前,CI既備註欄係無寫香港居留權聲明

所以我第一條就係問佢邊年落黎。
我有amendment

特區護照持有人在外地遺失護照,因中國駐外使館不能簽發特區護照,故只可在當地向使館申請「中國旅行證」作為臨時證件。而因為「中國旅行證」並非護照,大部份國家並不接受以此證件作過境或辦理簽證用,意味著即使簡單如星馬泰行程,或東歐4國行程等,倘若在第一個國家已經遺失特區護照,持證人亦只能放棄餘下其他國家的行程,及需另購機票返回原居地。特區護照持有人如居於海外,可透過指定中國駐外使館向香港入境處遞交補領特區護照申請,需時6-8星期。若同時遺失特區護照及香港永久居民身分證,則必須返回香港申請。
對d CNO擁護者,仲刺眼

咁巴閉咪唔拎BNO囉,等你諗住南美跨國遊個陣整一單唔見護照,即時收檔返香港,兼夾飛返黎因為要轉機都要冒險比人告非法入境,因為「中國旅行証」根本就連轉機都成問題。
再update

特區護照持有人在外地遺失護照,因中國駐外使館不能簽發特區護照,故只可在當地申請「中國旅行證」作為臨時證件。而因為「中國旅行證」並非特區護照,只能作返回中國或原居地用。大部份國家並不接受以此證件作過境或辦理第三國簽證用,倘若在第一個國家已經遺失特區護照,餘下行程亦只能放棄,直接返港或回原居地。若同時遺失特區護照及香港永久居民身分證,當事人只可向中國駐當地使領館申請「入境身份陳述書」直接返港。

我諗點到即止,提及遺失廁板行程被逼腰斬就可以,至於點樣申請返所有證件,唔應該係我地呢版提供嘅資料。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞