『薪火post』BNO 續期資訊(20) 港女與非持有人勿入

1001 回覆
27 Like 1 Dislike
主要係想知道日本退稅係咪會簡單d省卻先比後退咁繁複,同埋如果咁退嘅話係咪可以選現金或信用卡遮
大家請提議
2隻都有

但大型百貨公司係要先比左先...再去tax refund counter攪
話說用EXPEDIA 買機票填國籍,BNO 填HKSAR?

我跟左佢講填HKSAR ,會唔會出事?

但係買機票都唔關國籍事㗎啦 睇名之嘛
我印象中就唔係拎CI去泰國嘞,本野紅色嘅,況且CI去泰國唔係要簽證咩,但我又冇印象拎過簽證,要比錢+時間簽證何不當時拎廁板呢,加上hmpo信入面又話我係bdtc。
旅遊台 - 『薪火post』BNO 續期資訊(21) 續你一個唔多 續少你一個 世界會更美好
國籍求其填得啦,到時都係以你本野為準,BNO係British,廁板就Chinese

最緊要係check清楚個機票名,因為網上唔少人投訴填啱個名但final step expedia 拎左你個facebook 或 account nickname 出機票,導致上唔到機
搭單問一下, 搭國泰有得選國籍係BNO, 不過你個Passport簽發國家無論選英國或香港佢都會話國籍同Passport簽發國家唔一致, 焗你選國籍係英國

so far去日本同東南亞都無問題, 唔知去歐洲會唔會出事?
Thanks ,平時買機票都係搵FD 搞。
Thanks
『薪火post』BNO 續期資訊(21) 唔見特區護照被逼放棄行程?渣BNO就冇有怕!
都係個句啦,你買機票填咩都會在你上機scan passport個陣override左,就算填新加坡都好,你拎本BNO去就會自動update返
「咪鬼續BNO, 中國護照先正統
咁攪笑
CX唔駛揀national 喎

上個月先係CX到訂左機票
我記得英國有個人係噉
之後佢索性改名換passport
我指 Online check in
我答你,一定唔會有問題。 你係香港出發就更加無問題。歐洲返香港,啲地勤可能唔明你個國籍,不過唔會有問題一定上到機。

利申:星期一搭國泰由倫敦去咗暹粒
我之前係Expedia買填英國
其實問佢都多餘
條友分分鐘放工係會講「bno係旅遊證件」嗰啲人
btw 乜撚都填英國唔會有人會話你錯
問填乜係多餘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞