『薪火post』BNO 續期資訊(20) 港女與非持有人勿入

1001 回覆
27 Like 1 Dislike
新Post留名
就同你車牌一樣遮,一堆人冇車又渣住個牌,咪一樣要比錢,$900/10年添。為咩?都係同一原因,防身
恭喜曬
final version 係第幾個reply
#50 thanks
27. 外地遺失BNO餘下行程是否必須取消並立即返港?

BNO其中的一個好處是方便持有人在遺失原有BNO護照情況下在英國駐外使領館迅速補領緊急護照。雖然是一本緊急護照,但並非降格成一本緊急「旅行證」。緊急護照有效期最長為一年,持照人仍然可免簽證出入境以下國家:
亞太:泰國、日本、韓國、星加坡、澳洲(ETA);
歐洲:全歐盟境內、冰島、瑞士、挪威、列支敦士登、摩納哥、塞爾維亞、黑山、波斯尼亞、阿爾巴尼亞、摩爾多瓦、馬其頓;
非洲:摩洛哥、突尼西亞、南非;
美洲:加拿大(ETA)、墨西哥、哥倫比亞、委內瑞拉、厄瓜多爾、秘魯、智利、玻利維亞、巴西、巴拉圭、烏拉圭、巴拿馬、哥斯達黎加;

特區護照持有人在外地遺失護照,因中國駐外使館不能簽發特區護照,故只可在當地申請「中國旅行證」作為臨時證件。而因為「中國旅行證」並非特區護照,只能作返回中國或原居地用。大部份國家並不接受以此證件作過境或辦理第三國簽證用,倘若在第一個國家已經遺失特區護照,餘下行程亦只能放棄,直接返港或回原居地。若同時遺失特區護照及香港永久居民身分證,當事人只可向中國駐當地使領館申請「入境身份陳述書」直接返港。

你再睇下岩唔岩?
31/5收左我申請表,到今日都仲係being processed..
正確✅
同意
done 請留意下個POST頭睇下有冇問題
睇完續領須知,想請下曾經改左名,我填到網上付款,但都無要填改名資料,請問係邊一個步驟填的?
多謝呢個post嘅巴絲打 自己刨左doc同post去續返已順利收到
肯定你走漏眼,重試一次(或者幾次)吧
大家brainstorm 吓

「外遊遺失護照繼續行程?」(呢個係好現實同大家比較關心嘅題目)
「緊急護照vs旅行證vs入境身份陳述書?」
「遺失護照 即時返歸?」
你將會去邊度? 若果目的地政府要求BNO簽證的話,最好早啲問定駐港英領館。

若果你本護照趕唔切返,英領館應該會通知菲律賓果邊hold起你本護照
正常BNO去紐西蘭的確係免簽

不過你本護照依家係菲律賓visa office,有可能趕唔切返嚟。 若果趕唔切返,如你所講你要去申請緊急護照。我諗你未必知,用緊急護照去紐西蘭,若果紐西蘭係最終目的地,咁你須要申請紐西蘭簽證,換句話說,你趕唔切臨出發前一兩日先去申請緊急護照然後再去紐西蘭領使館申請簽證。若果你早小小問英國領使館,佢地會advise你本護照趕唔趕得切返香港,趕唔切的話佢地會建議你申請緊急護照,同時會hold起你本BNO係菲律賓,直至你返香港退回緊急護照。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞