『薪火post』BNO 續期資訊(20) 港女與非持有人勿入

1001 回覆
27 Like 1 Dislike
Goodest English
入境唔會 但拎完行李過海關有機會問好多
因為香港人成日走私黃金
上次拎bno去四國問到我張JR pass係邊到買 點買 同有冇receipt都要睇
不過佢好有禮貌嘅
年頭我去佢要開GIP CHECK我都明白

但CHECK叫我FASTER真係好仆街
支持佢地捉多幾個
香港真係好多依啲仆街
去泰國又走毒品
去法國又走水貨
去日整又走化妝品
依家啲後生真係會收千幾走幾百萬粉
咦,你呢本嘅設計黎睇,應該都就嚟過期喎
或者可以捱多兩年
仲有兩年
真心覺得好靚
如果黎緊轉呢本就正
睇波?
係! 睇西班牙對俄羅斯,瑞士對瑞典
英撚走左英文差左係正常
又幾靚
差都冇可能差到噉啦
依啲直頭係文盲嘅錯誤嚟
唔係喎,啱啱先去完冇耐,間間都do到呀,唯一問題係有啲舖頭do完要佢自己揀返個passport國家先會耐少少
佢20同21個lego design一樣
可能條友改左20但睇唔到th
反而係明明有個correct version
點解會有個錯嘅version出到街
印刷公司冇香港公司份
又請埋晒o的新移民文盲做
咪咁囉 (可能係)
外判嘢係咁咖喇

你問政府,政府都係答你判左比佢,我地冇錯
唔好意思,最近幫屋企人搞passport有少少野想請教下各位意見

屋企當年全家都apply左bc,拎左張certificate of registration但一直都冇去攞護照,但同時全家都有apply到bno,攞過bno passport。我自己幾年前就試過去apply返bc passport,當時佢仲當我係change of British nationality而唔係first passport application,所以唔駛交出世紙都批到本passport比我。

依家我父母都想去apply返本bc既passport,但我試過幫佢地上hmpo online application system禁過,佢地個case會被當係first British passport application,要交申請人父母既出世紙同結婚證書。問題係我父母既父母當年應該冇出世紙,有都應該打仗唔見晒,同埋有d都仙遊左

如果得applicant出世紙,certificate of registration同過左期既bno passport,大唔大機會批到

我地最多都係寫多封信解下點解會冇父母出世紙

想問下有冇人有類似經驗交唔到父母出生證明?
寫咗信夾喺 application 度,有乜嘢佢自然會 email 問返你㗎啦
http://hd.stheadline.com/news/daily/hk/680162/
  香港回歸廿一周年,各區均有慶祝活動,但有網民前日下午在上水花園四號,發現當中一個用以慶祝回歸二十一周年、用紙及膠管砌成的摩天輪模型,「二十一周年紀念」的英文竟寫成「21th」而非「21st」(見圖),犯下低級文法錯誤。更神奇的是,有關句子的圖案跟政府官方宣傳圖案一樣,有網民形容「照抄都錯」。
據悉有關摩天輪由北區區議員藍偉良負責,本報記者昨嘗試聯絡他,其辦事處職員指藍目前離港,但承認該摩天輪是「之前整落」,需時跟進回應。一四年時,藍偉良的橫幅曾被發現將「Merry Christmas」串錯成「Marry
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞